home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αναβάλλονται και φέτος οι Νεμέοι Αγώνες

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Αναβάλλονται και φέτος οι Νεμέοι Αγώνες

Αναβάλλονται και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι Νεμέοι Αγώνες, οι θρυλικοί αγώνες της αρχαιότητας που τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια στην Αρχαία Νεμέα.

Η απόφαση αναβολής της 7ης Νεμεάδας πάρθηκε μόλις πριν λίγες μέρες από το ΔΣ του Συλλόγου Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων και ανακοινώθηκε με σχετικό δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται:

«Έχει παρέλθει ήδη παραπάνω από ένας χρόνος, από τότε που το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 μας ανάγκασε να προχωρήσουμε σε αναβολή της Έβδομης Αναβίωσης των Νεμέων Αγώνων, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 26, 27 και 28 Ιουνίου 2020.

Τώρα, πολλοί από εσάς μας ρωτάτε εάν θα διοργανώσουμε την Έβδομη Νεμεάδα μέσα στο καλοκαίρι του 2021. Επειδή συμμεριζόμαστε την αγωνία σας, αλλά και την αγάπη και τον ενθουσιασμό σας για τον θεσμό των Νεμέων Αγώνων, το ζήτημα αυτό εξετάστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, στις 12 Μαΐου 2021.

Πρώτη μας σκέψη ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και φυσικά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Επιπλέον, είναι τόσες πολλές οι προετοιμασίες που θα έπρεπε να έχουν γίνει με σκοπό την επιτυχημένη διεξαγωγή της διοργάνωσης, τις οποίες όμως τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων μηνών δεν μας επέτρεψαν να φέρουμε εις πέρας. Για τον λόγο αυτό, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κρίνουν πως είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα Έβδομη Νεμεάδα εντός του 2021 και αποφασίζουν να μεταφέρουν τη διεξαγωγή της εντός του 2022, χωρίς όμως να ορίσουν συγκεκριμένες ημερομηνίες από τώρα. Τις ημερομηνίες θα ορίσει η επόμενη Γενική Συνέλευση του σωματείου, όταν και όποτε αυτή λάβει χώρα.

Όσο για την Γενική Συνέλευση και τις εκλογές, θα λάβετε νέα ειδοποίηση αμέσως μόλις αποφασιστεί η ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση!», καταλήγει.

Τι είναι οι Νέμεοι Αγώνες

Οι Νέμεοι Αγώνες είναι αθλητικό γεγονός που διαρκούσε πέντε ημέρες (στα αρχαία χρόνια) και δύο με τρεις ημέρες στη νεότερη εποχή. Τελούνταν από τα αρχαία χρόνια στη Νεμέα (τότε ανήκε στην πόλη κράτος των Κλεώνων) περίπου το 573 π.Χ. με τις φήμες της δημιουργίας τους να ποικίλουν. Η πρώτη ήταν πως οι αγώνες τελούνταν προς τιμήν του γιού του Βασιλέως Λυκούργου της Νεμέας, Οφέλτη, ο οποίος πέθανε από έναν δράκο, όταν η τροφός του τον άφησε σε ένα λιβάδι, ενώ πήγε να δώσει νερό στους διψασμένους άντρες, όπως αναφέρεται στο έργο του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας». Η άλλη φήμη που επικράτησε με τον Πίνδαρο είναι πως γιορτάζονται τα Νέμεα ως αγώνες προς τιμή του Δία και κατά την τέλεσή τους -όπως και στην Ολυμπιάδα- υπήρχε ιερή εκεχειρία. Το τέλος των αγώνων ήρθε τη Ρωμαϊκή περίοδο, με τον τελευταίο που επιμελείται την τήρησή τους να είναι ο Αυτοκράτορας Αδριανός.

NEMEA 2016 11th June 2016

Επίσης, στη διάθεση των αγώνων αυτών ήταν το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας, που κατασκευάστηκε τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. με μήκος 178 μέτρων και χωρητικότητα 40.000 θεατών, μέχρι που να έρθει η κατοχή της περιοχής από τους Αργίτες (270 π.Χ.), με τους αγώνες να τελούνται στην συνέχεια ως Νέμεοι αλλά να γίνονται στο Άργος.

Η Νεμεάδα αποτελούσε τη μία από τις τέσσερις σημαντικότερες πανελλήνιες αθλητικές διοργανώσεις του τότε Ελληνικού κόσμου μαζί με τα Πύθια, τα Ίσθμια και την Ολυμπιάδα. Πλέον, μόνο οι Ολυμπιακοί και οι Νέμεοι Αγώνες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στην περιοχή υπήρχε και το Ιερό του Διός, ένας από τους σημαντικότερους ναούς για τους Έλληνες, ενώ η Νεμέα αποτελούσε θρησκευτικός οικισμός που κατοικούσαν μόνο ιερείς.

NEMEA 2016 11th June 2016

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα Νέμεα είχαν πλήθος αθλημάτων που χωρίζονταν σε γυμνικούς αγώνες που περιλάμβαναν τους αγώνες δρόμου (Στάδιο, Δίαυλος, Ίππιο, Δόλιχος, Οπλίτης δρόμος), το Παγκράτιο, την Πυγμή, την Πάλη και το Πένταθλον (άλμα εις μήκος, ακοντισμός, δισκοβολία, στάδιον και πάλη), αλλά και ιππικούς αγώνες όπως το Τέθριππο, την Ξυνορίδα και το Κέλητας. Για τα αγωνίσματα την ευθύνη την είχαν οι Ελλανοδίκες.

Στην αρχή επιτρέπονταν μόνο η συμμετοχή πολεμιστών και των υιών τους και μετά έγινε ανοιχτή προς όλους τους αθλητές, με τους νικητές να βραβεύονται με ένα κλάδο άγριου σέλινου.

Στον αντίποδα, οι «μοντέρνοι» Νέμεοι Αγώνες ξεκίνησαν το 1996 για πρώτη φορά μετά από την πολυετή ανασκαφή του μεγάλου καθηγητή της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ και αρχαιολόγου Στίβεν Μίλλερ. Αυτή ξεκίνησε το 1973 και τελείωσε το 1991 με την εύρεση του σταδίου, του Ιερού του Διός και πολλών άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Οι αγώνες πλέον είναι διεθνής με τεράστια απήχηση και τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια στο Αρχαίο Στάδιο με τα αγωνίσματα να είναι τα 110 μέτρα στο οποίο οι αθλητές ντύνονται με χιτώνες και τρέχουν ξυπόλητοι και τα 7,5 χιλιόμετρα (Ο δρόμος του Ηρακλή) με τους συμμετέχοντες και στα δύο αθλήματα να είναι από 10 ως και 80 ετών.

Οι προηγούμενοι αγώνες έγιναν το 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 και 2016. Επιπλέον, γίνεται η ίδρυση του Συλλόγου Αναβίωσης Νέμεων Αγώνων στις 30/12/1994 και καθίσταται υπεύθυνοι για την αναβίωση του γεγονότος αυτού.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis