home design800Χ400

home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Ψάχνουν μα δεν βρίσκουν προσωπικό εστιάτορες και ξενοδόχοι

banner efxes anagn

Σε αναζήτηση προσωπικού βρίσκονται αρκετά καταστήματα εστίασης αλλά δεν βρίσκουν λόγω της έλλειψης διαθεσίμων εργαζομένων στην αγορά. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αθήνα και τους τουριστικούς προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως το Ναύπλιο, και γενικότερα η Πελοπόννησος.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και καφέ είναι η έλλειψη σε εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, που μπορεί για τα επόμενα ένα με δύο έτη να οδηγήσει σε λιγότερο καλή ποιότητα service από αυτήν που είχε συνηθίσει ο κόσμος μέχρι το 2019.

Δεν βρίσκουν ανθρώπους να προσλάβουν

Αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργαζομένων διατεθειμένων να δουλέψουν στον χώρο της εστίασης, φαινόμενο που δείχνει να είναι διευρυμένο και αφορά μεταξύ άλλων και τα εποχικά ξενοδοχεία.

Όλοι οι επιχειρηματίες της εστίασης και κάποιοι από τους ξενοδόχους με μονάδες εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς δεν βρίσκουν ανθρώπους να προσλάβουν. Μάλιστα αυτό ισχύει ακόμα και για ανειδίκευτους ή πρωτάρηδες στον κλάδο.

Πού οφείλεται αυτό;

Ο πρώτος λόγος της έλλειψης προσφοράς είναι η παραμονή της εστίασης σε lockdown επί ένα και πλέον χρόνο. Παρά τα ενδιάμεσα διαστήματα λειτουργίας, υπό αυστηρούς περιορισμούς, η όλη κατάσταση που διαμορφώθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει στρέψει πολλούς από τους νεότερους εργαζομένους από την εστίαση σε άλλες δουλειές, όπως οι ταχυμεταφορές ή τα σούπερ μάρκετ.

Δεύτερον, μεγάλος αριθμός εργαζομένων που θα μπορούσε να απασχοληθεί στα εστιατόρια αναμένει να περάσει η πανδημία, καθώς ανησυχεί πως θα βρεθεί σύντομα άνεργος εάν το φθινόπωρο υπάρξει ένα τέταρτο κύμα και lockdown ή αν οι περιορισμοί στην εστίαση κρατήσουν εκτός λειτουργίας τους κλειστούς χώρους των εστιατορίων.

Τρίτον, οι πιο έμπειροι μεταξύ των σερβιτόρων, μαγείρων και άλλων ειδικοτήτων έχουν λάβει ήδη εδώ και λίγους μήνες πολύ υψηλές προσφορές για να εργαστούν εποχικά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε νησιά που θα έχουν εγγυημένα υψηλή συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα κίνηση. Ως εκ τούτου δεν αναλαμβάνουν υποχρεώσεις στα 12μηνης λειτουργίας κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, εστιατόρια και άλλες συναφείς επιχειρήσεις που φοβούνται πως τον Σεπτέμβριο θα ξανακλείσουν.

Τέταρτον, είναι η κουλτούρα των επιδομάτων που έχει αρχίσει να εμπεδώνεται ύστερα από ένα χρόνο κρατικής στήριξης σε εστίαση και τουρισμό. Όσοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή σε άλλες κατηγορίες στήριξης διστάζουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, καθώς θεωρούν πως η σχέση του ρίσκου και του φόρτου εργασίας με την οικονομική ανταμοιβή δεν το αξίζει.

Όπως αποκάλυψε γενικός διευθυντής πολύ μεγάλου ξενοδοχείου στην Πελοπόννησο, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», πολλοί εκ των μόνιμα εργαζομένων στη μονάδα του τον παρακαλούν να μην τους βγάλει από την αναστολή της σύμβασης. Του αναφέρουν πως φοβούνται για την υγεία τους, πως ο μισθός τους σε σχέση με το επίδομα που λαμβάνουν και τα έξοδα που θα πρέπει να αναλάβουν σε καύσιμα ή εισιτήρια για την καθημερινή τους μετάβαση στην εργασία, δεν αξίζει τον κόπο.

Κάποιοι απ’ αυτούς, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάνουν και δυο-τρία αδήλωτα μεροκάματα τα Σαββατοκύριακα σε ταβέρνες φίλων και έτσι κερδίζουν περισσότερα από το να δούλευαν.

Φόβοι από τους επιχειρηματίες

Την ίδια ώρα, πολλοί επιχειρηματίες με ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας διστάζουν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν το μισθολογικό κόστος. Αυτό όμως υπονομεύει τη θέση της χώρας στη διεθνή τουριστική αγορά και έτσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρατείνει τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων έως τα τέλη Ιουνίου και του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν με μειωμένο προσωπικό από τώρα, παρά το γεγονός ότι για τον Μάιο και τον Ιούνιο οι κρατήσεις είναι ακόμα πολύ χαμηλές.

Η μεγάλη αυτή αναστάτωση στην αγορά εργασίας της εστίασης δημιουργεί πρακτικά προβλήματα καθημερινής λειτουργίας, με ορισμένους επιχειρηματίες μάλιστα να φοβούνται για τη δυνατότητα διατήρησης της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό μεσομακροπρόθεσμα για τον τουρισμό.

Σχόλια

3 απαντήσεις

  1. Όταν δεν πληρώνεις το δουλικό σωστά, θέλω να πω, το προσωπικό, και πολλοί ήταν με μαύρα σε κάποια φάση θα φύγουν. Τι; Έχασαν τη θέση F&B; BTW, πολλοί λίγοι ήξεραν τη δουλειά σωστά, άρα δεν χάθηκε και τίποτα.

    Α, και μιας και μιλάμε για αυτό, πλάκα θα έχει να ζητάνε “κοπέλες εμφανίσιμες”, 19χρονια κορμιά δηλαδή για να σερβίρουν τον κάθε ανώμαλο γέρο μέτριο ελληνικό. Στην ευρωπαϊκή ένωση απαγορεύεται τέτοια περιγραφή και τέτοια κριτήρια επιλογής. Αλλά εδώ είναι η Κολομβία της Ευρώπης.

    Καλά να πάθουν οι εστιάτορες / ξενοδοχοκαμπινέδες! Κλείστε τα περισσότερα να μείνουν λίγοι αλλά καλοί.

  2. ΠΡΏΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΆΛΛΗΛΟς

    σωστό το σχόλιο πληρώστε επιτέλους κυριοι εστιάτορες ξενοδόχοι με αξιοπρεπείς μισθούς ,και σωστές συνθήκες εργασίας ,δηλ ρεπό 8ωρο γαι να εθουν εργαζόμενοι να δουλέψουν,διαφορετικά οχι μόνο δεν θα έρθει κανείς αλλα η παροχή σας προς τους ξένους θα είναι κάτω του μετρίου και θα κλείσετε συντόμως,επίσης ας βγει το ΣΕΠΕ στους χώρους εργασίας να δεί τις αυθαερεσίες που γίνονται και να κόψει μεγάλα πρόστιμα μήπως και συμμορφοθούν τα νεόπλουτα ανθρωπάκια που έγιναν ξενοδόχοι και εστιάτορες. Ναύπλιο και τολό η μεγαλύτερη εργοδοσιακή αυθερεσία εις βάρος των εργαζομένων, παίρνουν πεινασμένες αλλοδαπές δουλεύοντας 12 ωρα χωρίς ένσημα με 25 ευρώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Η δουλειά του σερβιτόρου είναι μια πολύ απαιτητική δουλειά τόσο σωματικά όσο και νοητικά και δυστυχώς οι εργοδότες δεν θέλουν να το καταλάβουν αυτό. Και στον ξενοδοχειακό τομέα αλλά ακόμα περισσότερο στην εστίαση ο σερβιτόρος δουλεύει καθημερινά τουλάχιστον 10 ώρες και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν πληρώνεται υπερωρίες και αν κάποιος τυχερός πάρει κάποιες δεν είναι με προσαυξήσεις. Πρέπει να καταλάβουν αυτοί οι εργοδότες ότι πρέπει να έχουν σταθερό, ξεκούραστο και ευχαριστημένο προσωπικό αν θέλουν να πάνε μπροστά και όχι σακατεμένο και χωρίς κουράγιο άτομα. Ακόμα και ο επαγγελματίας σερβιτόρος όταν του δωθεί η ευκαιρία θα αλλάξει επάγγελμα με αποτέλεσμα στη χώρα μας να μην βρίσκεις πολλούς και αυτό φαίνεται και προς το εξωτερικό.
    Επαγγελματίες σερβιτόροι υπάρχουν πολλοί, επαγγελματίες εργοδότες ελάχιστοι, δυστυχώς.

newsletter banner anagnostis