Home design
home design

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου για τη φωτιά στον Σχίνο

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο δήμος Μεγαρέων, τόσο για το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει αυτή τη στιγμή στα βορειοδυτικά του, όσο και κυρίως για τις επόμενες ώρες, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης και συνεχίζει: «Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς από τις 10 χτες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζοπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς».

Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, εμφανίζεται εξασθένηση των ανέμων, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση και να διατηρηθούν οι άνεμοι δυνατοί όλο το βράδυ. «Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για τις δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν».

Τέλος, σχετικά με την επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ο δήμαρχος Μεγαρέων τόνισε: «Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, τόσο η πυροσβεστική, όσο και οι εναέριες δυνάμεις και είμαστε σε διαρκή συνεννόηση».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας, οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

Δ) Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρε΄΄υμα προς Αλερποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.

Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Μέχρι τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφθασε ο καπνός

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου στην Κορινθία. Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 μέτρα (αντί για 100 μέτρα του IRIS 1.0), καθώς επίσης δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis