Home design

Αργολίδα: Μελέτη σε 10.000 ανθρώπους για στρες και φόβο από την covid-19

Μια μεγάλη και σημαντική μελέτη που αφορά σε 10.000 τουλάχιστον άτομα ξεκινά ο Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας, με στόχο τη διερεύνηση των επιπέδων στρες και φόβου από την πιθανότητα επαφής και νόσησης με covid-19, καθώς και της ψυχικής ανθεκτικότητας σε σχέση με την ποιότητα ζωής σε επαγγελματίες υγείας, ασθενείς με χρόνια νοσήματα καθώς και στον γενικό πληθυσμό.

Μετά την ολοκλήρωσή της μελέτης θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματά της στην Ελλάδα αλλά και στο Διεθνή χώρο. 

Ερευνητική ομάδα

Όπως ανακοινώθηκε από το Νοσοκομείο, «η ερευνητική ομάδα η οποία διαμορφώθηκε γι’ αυτό το σκοπό σχεδίασε το τελευταίο δίμηνο ένα  ερευνητικό πρωτόκολλο με στόχο τη διερεύνηση των επιπέδων στρες και φόβου από την πιθανότητα επαφής και νόσησης με  covid-19 καθώς και της ψυχικής ανθεκτικότητας σε σχέση με την ποιότητα ζωής σε επαγγελματίες υγείας, ασθενείς με χρόνια νοσήματα καθώς και στον γενικό πληθυσμό.

Είναι σημαντικό, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, να καταγράψουμε τις συνέπειές της και  από τα συμπεράσματα που θα  τεκμηριωθούν,  θα αποτυπωθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, έτσι ώστε να σχεδιαστούν συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις ανάλογα με αυτές τις ανάγκες».

Η διευρυμένη επιστημονική ομάδα της Ν. Μ. Άργους θα συνεργαστεί με το τμήμα Κοινωνικής και εκπαιδευτικής Πολιτικής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αργολίδας, τις επιστημονικές ομάδες από όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και άλλες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού.

10.000 άνθρωποι

Αναμένεται η πολυκεντρική αυτή μελέτη να αφορά πάνω από 10.000 άτομα και μετά το πέρας της, να δημοσιευτούν τα αποτελέσματά της στην Ελλάδα αλλά και στο Διεθνή χώρο.

Σημειώνουν ακόμα οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου: «Ξεκινώντας την πρώτη αυτή συντονισμένη ερευνητική προσπάθεια, οφείλουμε εκ προοιμίου να συγχαρούμε όλους τους συνεργάτες που συμμετέχουν με πολύ κέφι σε αυτή, πέραν του ωραρίου τους και με προσήλωση και τήρηση όλων των αρχών του ερευνητικού πρωτοκόλλου. Επίσης οφείλουμε να αποδώσουμε ένα ευχαριστώ στους συμμετέχοντες στην έρευνα αυτή για την υπομονή τους στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

Ευελπιστούμε δε, στη συνέχιση αυτής της δράσης και σε άλλους τομείς της Δημόσιας Υγείας, που θα αφορούν  τόσο το νομό Αργολίδας, όσο και στην ευρύτερη  Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Οι Υπεύθυνοι της ομάδας

Υπεύθυνοι της ερευνητικής ομάδας είναι η Διοικήτρια Γ.Ν. Αργολίδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρία Σαρίδη, η Συντονίστρια Διευθύντρια  Ψυχιατρικής Τμήματος  Γ.Ν. Αργολίδας-Ν.Μ. Άργους Αικατερίνη Γαμβρουλά και ο Επιμελητής Β’ Παιδιατρικού Τμήματος  Γ.Ν. Αργολίδας-Ν.Μ. Άργους Σταύρος Αντωνόπουλος.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Γ.Ν. Αργολίδας, σκοπός του νοσοκομείου είναι η ειδίκευση, η συνεχής εκπαίδευση και η επιμόρφωση ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελμάτων υγείας, με την ανάπτυξη και εφαρμογή ανάλογων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η ανάπτυξη και προαγωγή της έρευνας στον τομέα της υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, το νοσοκομείο  εφαρμόζει και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα και συνεργάζεται με άλλους συναφείς φορείς, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και με επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα.

Σχόλια

Exit mobile version