home design 800x400

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το ουίσκι

Μεταφρασμένο από τα Γαελικά, η λέξη ουίσκι ή whiskey σημαίνει το “νερό της ζωής”. Γνωστό για την ηδονιστική αλλά και τη φαρμακευτική του ιδιότητα, θα έλεγε κανείς πως αποτελεί την κατάλληλη περιγραφή για το πιο δημοφιλές αποσταγμένο ποτό που μπορεί να εντοπίσει κάποιος οπουδήποτε στον κόσμο.

Πώς κατασκευάζεται το ουίσκι;

Το ουίσκι είναι ένα αποσταγμένο ποτό φτιαγμένο από πολτοποιημένα σιτηρά. Διάφοροι κόκκοι δημητριακών χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών και τύπων, όπως το κριθάρι, το καλαμπόκι, η σίκαλη και το σιτάρι. Παρασκευάζεται συνήθως σε μεγάλα καζάνια και παλαιώνεται σε ξύλινα βαρέλια.

Ένα τέτοιο καζάνι είναι συνήθως κατασκευασμένο από χαλκό ή ανοξείδωτο ατσάλι με επένδυση χαλκού, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί στα περισσότερα υψηλής ποιότητας αποστακτήρια. Η ύπαρξη του χαλκού παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόσταξη, απομακρύνοντας τις χημικές ενώσεις με βάση το θείο από το αλκοόλ. Τα καζάνια αυτά μοιάζουν πραγματικά με παραδοσιακά δοχεία, με τη ύπαρξη ενός θερμαινόμενου θαλάμου και ενός δοχείου που συσσωρεύει τις ποσότητες του καθαρού αλκοόλ. Η χρήση της στήλης δοχείου εξακολουθεί να είναι ένας άλλος τρόπος, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για την παραγωγή του μπέρμπον.

Σε αντίθεση με το κρασί, το ουίσκι δεν ωριμάζει στο μπουκάλι, επομένως η ωριμότητά του καθορίζεται από το χρόνο που περνάει στο βαρέλι από την απόσταξη έως την εμφιάλωσή του. Παραδόξως, μετά από μια δεκαετία ή δύο, η επιπλέον γήρανση δεν βελτιώνει απαραίτητα το ουίσκι. Η υπερβολική γήρανση μπορεί μερικές φορές να αναστείλει τις ανεπτυγμένες γεύσεις του ουίσκι. Εάν δείτε μια παλαιότερη εμφιάλωση, μπορεί να θεωρείται σπάνια, αλλά δεν την κάνει αυτομάτως γευστικά ανώτερη από μια νεότερη έκδοση.

Πού κατασκευάζεται το ουίσκι;

Το ουίσκι είναι πιο γνωστό ως ένα ταυτόσημο προϊόν με τη χώρα της Σκωτίας. Οι κύριες περιοχές παραγωγής του είναι το Campbeltown, τα Highlands, το Isle of Islay και τα Lowlands. Κάθε περιοχή εμφανίζει και ένα ξεχωριστό προφίλ γεύσης. Ο Καναδάς είναι ένας άλλος ισχυρός παραγωγός και εξαγωγέας, με πάνω από το ήμισυ της παραγωγής του να εξαντλείται στις ΗΠΑ. Για να είμαστε όμως ακριβείς, οπουδήποτε μπορεί να καλλιεργηθεί σωστά και αποτελεσματικά το σιτάρι, μπορεί να παραχθεί και ένα ποιοτικό ουίσκι. Γι’ αυτό και πολλές χώρες είναι εκείνες που έχουν ενασχοληθεί με τη μαζική παραγωγή ουίσκι. Μια χώρα θα λέγαμε από όλες τις υπόλοιπες – η Ιαπωνία. Δοκιμάζοντας κάποια από τα δεκάδες ιαπωνικά ουίσκι, σίγουρα θα ερωτευτείτε τις ατέλειωτα ανθισμένες, φυτικές και έντονες αποχρώσεις του Ιαπωνικού ουίσκι. Ανακαλύψτε τη μαγεία ενός ιαπωνικού ουίσκι, κάνοντας την αγορά σας από μια κάβα ποτών στην Αθήνα.

Είδη ουίσκι

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο τύποι ουίσκι: τα ουίσκι που παράγονται από βύνη  (malt) και τα ουίσκι που παράγονται από σιτάρι (grain). Η βύνη παράγεται κυρίως από κριθάρι, δημητριακά και από πολλούς τύπους σπόρων.

  • Τα ουίσκι από επιλεγμένα βαρέλια είναι αρκετά ασυνήθιστα, μόνο τα πιο ιδιαίτερα ουίσκι εμφιαλώνονται με αυτόν τον τρόπο.
  • Το αναμεμιγμένο ουίσκι βύνης (blended malt whiskey) είναι ένα μείγμα από ουίσκι μονής βύνης που συλλέγεται από διάφορα αποστακτήρια.
  • Το αναμεμιγμένο ουίσκι (blended whiskey) είναι ένα μείγμα βύνης και κόκκων σιταριού που ενσωματώνει επίσης ουίσκι από πολλά αποστακτήρια.
  • Τα ουίσκι ενός βαρελιού (single barrel) εμφιαλώνονται από ένα και μόνο βαρέλι – συχνά τα μπουκάλια αυτά είναι αριθμημένα.
  • Το ουίσκι μονής βύνης (single malt whiskey) είναι ένα ουίσκι από ένα απόσταγμα φτιαγμένο από συγκεκριμένη βύνη, συνήθως κριθάρι. Τα ουίσκι αναμειγνύονται από πολλαπλά βαρέλια ή / και vintages και είναι φτιαγμένα με παραδοσιακό τρόπο.

Το σκωτσέζικο είναι συνήθως παλαιωμένο ουίσκι σε χρησιμοποιημένα βαρέλια. Το Bourbon ωριμάζει σε καινούργια δρύινα βαρέλια. Κάποιο από αυτά τα ουίσκι καλαμποκιού είναι παλαιωμένα, κάποια άλλα όχι. Εάν αυτοί οι τύποι ουίσκι έχουν παλαιωθεί για δύο χρόνια ή και περισσότερο, φέρουν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό: τον τίτλο του straight whiskey.

Σχόλια

Exit mobile version