home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαFeaturedFirst Featured

Κορωνοϊός: Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 30-44 ετών

Σε μια εξέλιξη που ενδιαφέρει πάρα πολλούς συμπολίτες μας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως η πλατφόρμα με όλο το πακέτο επιλογών σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών θα ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Είπε ακόμη πως αυτό θα γίνει «σπαστά» ανά… πενταετία και θα προηγηθούν οι 40 έως 44 ετών. Θα ακολουθήσουν οι 35-39 ετών και μετά οι 30-34 ετών.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως μόλις αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού για τους 40άρηδες και 30άρηδες και εξασφαλιστούν τα εμβόλια, τον Ιούνιο πιθανόν να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες από 25-29 και 18-24.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε αρχικά τους λόγους που υπήρξαν αλλαγές σε Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca: Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικία μετατέθηκε από τα 30 στα 40 έτη ενώ στη Γερμανία εγκρίθηκε εμβολιασμός σε όλες τις ηλικίες από τα 18 χρόνια και άνω. Οι αλλαγές, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.

Επίσης, έδωσε απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει ο δεύτερη δόση με εμβόλιο διαφορετικό της πρώτης. Η μόνη χώρα που μπορεί να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα σχετικά με αυτό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμπέρασμα είναι ότι η 2η δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται εκτός των ελαχίστων περιπτώσεων με τη σοβαρή επιπλοκή των θρομβώσεων.

Γενικότερα, το θέμα της εναλλακτικής δεύτερης δόσης είναι υπό μελέτη και αναμένονται αποτελέσματα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιθανότατα να επιβεβαιώνουν την πιθανότητα χορήγησης άλλου εμβολίου ως εναλλακτικού, όμως μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις, συστήνεται η 1η και η 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Ως προς τον εμβολιασμό των παιδών, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη. Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά η είναι ως γνωστόν μικρός και ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός: Πρώτον τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού και δεύτερον θα μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα.

Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει καλή αποτελεσματικότητα. Μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. Εντούτοις τα παιδιά δεν μικροί ενήλικες. Αν και θα υπάρξει σύντομα δυνατότητα για τον εμβολιασμών των παιδιών, αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει. Το κύριο βάρος του τείχους προστασίας είναι στους ενήλικες. «Ας μην σκεφτόμαστε τα παιδιά όσο υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων» τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας ότι σήμερα, έως και τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου, έχουν γίνει πάνω από 90.000 εμβολιασμοί, ενώ στο τέλος της ημέρας, οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν τις 110.000.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει συνολικά 3.740.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα, εκ των οποίων σχεδόν 2,5 εκατ. είναι με μία δόση και οι 1.245.000 και με τις δύο δόσεις. Η μεν πρώτη κατηγορία αφορά κάλυψη 23,7% του πληθυσμού, η δε δεύτερη το 12%.

Αναφερόμενος στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την αλλαγή του τρόπου καταμέτρησης των δόσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC. Όπως είπε, στο εξής θα υπάρχουν τρεις δείκτες και πιο συγκεκριμένα ένας δείκτης με το σύνολο των εμβολιασμών, ένας δείκτης με όσους έχουν κάνει μία δόση και ένας τρίτος δείκτης, με όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Το Johnson & Johnson θα προσμετράται και σε δύο δείκτες, τόσο σε εκείνον με τη μία δόση, όσο και σε εκείνον με τις δύο δόσεις, καθώς θα πρόκειται για ολοκληρωμένο εμβολιασμό.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button