home design 1800x300 (banner)
ΚορινθίαΕυρώπη

Έξι νέα αρδευτικά έργα πέρασαν στο ΕΣΠΑ

Σίγουρα είναι μεγάλη επιτυχία για τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο να καταφέρει να εντάξει όχι ένα, ούτε δύο αλλά έξι έργα εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα στο ΕΣΠΑ, αφού οι φάκελοι τους οποίους κατέθεσε, συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες και πήραν όλα τα λεφτά!

Η Κορινθία, παρ` όλο που έχει δικές της πηγές δεν έχει καταφέρει ωστόσο να επιλύσει το αρδευτικό πρόβλημα πολλών περιοχών της. Το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα άρδευσης, αλλά και ύδρευσης θα πρέπει να θυμηθεί κανείς τις σύγκρουσης Κορίνθου Λουτρακίου, όταν οι Κορίνθιοι ζήτησαν νερό από τον όμορο Δήμο τους, αλλά και τις περιπέτειες της Κορίνθου στις οποίες ακόμα και η Βουλευτής Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου είχε αναμειχθεί, όταν θέλησαν με γεωτρήσεις να πάρουν νερό από την Στυμφαλία από την οποία τροφοδοτείτο και το χωριό καταγωγής της τέως βουλευτού, η Σκοτεινή Αργολίδας.

Τα συγκεκριμένα έργα αφορούν τα χωριά της Στυμφαλίας και της ημιορεινής περιοχής Μεγάλου Βάλτου και Πασίου, και αναμένεται να συμβάλλουν τα μέγιστα στην αύξηση της παραγωγής, της παραγωγικότητας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως υποστηρίζει ο Δήμος Σικυωνίων και επιβεβαιώνουν και οι μελετητές.

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τους αγρότες της ορεινής και ημιορεινής ζώνης του δήμου όπου χρηματοδοτήθηκαν τα κάτωθι εγγειοβελτιωτικά έργα:

  • Αρδευτικά έργα Στυμφαλίας, ΔΕ Στυμφαλίας του Δήμου Σικυωνίων – 1ος ειδικός προϋπολογισμός (2.200.000,00€).
  • Κατασκευή δικτύου άρδευσης της Κοινότητας Καισαρίου του Δήμου Σικυωνίων, από τη γεώτρηση Μπρίμιζα (2.200.000,00€).
  • Αρδευτικό έργο Κοινότητας Στυμφαλίας του Δήμου Σικυωνίων (855.000,00€).
  • Διαχείριση των υδάτων της περιοχής Μεγάλου Βάλτου – 1ος ειδικός προϋπολογισμός (2.200.000,00€).
  • Αρδευτικό έργο Κεφαλαρίου Στυμφαλίας του Δήμου Σικυωνίων -1ος ειδικός προϋπολογισμός (2.200.000,00€).
  • Κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην Κοινότητα Λαύκας του Δήμου Σικυωνίων (2.194.179,65€).

O Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος με δηλώσεις του μεταξύ άλλων  ευχαρίστησε τις «άρτιες» όπως τις χαρακτήρισε τεχνικές υπηρεσίες και προγραμματισμού του δήμου του, αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αδειοδοτήσεις, γνωμοδοτήσεις και λοιπές διεκπεραιωτικές ενέργειες για την πληρότητα των φακέλων των μεγάλων έργων που εκπονούνται στο Δήμο Σικυωνίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταματόπουλος ανέφερε:

«Μεγάλη μέρα ξημέρωσε στο κάμπο…

Εγκρίθηκαν έξι νέες χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ προϋπολογισμού ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων (αρδευτικά δίκτυα, αντλιοστάσια κ.λπ.) για τα χωριά της Στυμφαλίας και την ημιορεινή περιοχή Μεγάλου Βάλτου και Πασίου, με τεράστια συμβολή στην αύξηση της παραγωγής, της παραγωγικότητας κ στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κατατέθηκαν έξι ώριμες  προτάσεις από το Δήμο μας, οι οποίες αξιολογήθηκαν κ βαθμολογήθηκαν ως οι καλύτερες, σ’ ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόγραμμα με ανταγωνιστές 25 δήμους κ 5 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παρόλα αυτά καταφέραμε να απορροφήσουμε όλο τον προϋπολογισμό της συγκεκριμένης πρόσκλησης. Δηλαδή 12 από τα 12 εκατομμύρια που είχε η πρόσκληση γιατί ως δήμος έχουμε την τεχνογνωσία (know  how) να το πετύχουμε. Γι αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω τις τεχνικές υπηρεσίες κ το γραφείο προγραμματισμού του Δήμου μας, τη Διεύθυνση Υδάτων, Περιβάλλοντος, Δασαρχεία& Δασών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη κ. Νικά γιατί είναι πρώτη φορά που βγήκε τέτοια πρόσκληση για εγγειοβελτιωτικά από την περιφέρεια και έδωσε το δικαίωμα να υποβληθούν προτάσεις που λύνουν πολλά προβλήματα των αγροτών και αυγατάνε το εισόδημά τους. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα κ σ αυτούς δώρισαν μέρος από την περιουσία τους για να κατασκευαστούν τα έργα στο Καίσαρι, Βασίλη, Αλέξη Ρήγα κ Γιώργο Βυτινιώτη».

Από πλευράς Αργολίδας πάντως δεν έγινε γνωστό αν εκφράστηκαν ενστάσεις, δεδομένο ότι τόσο η Σκοτεινή, Όσο κυρίως και το Κεφαλάρι τροφοδοτούνται από την Στυμφαλία, τα νερά της οποίας έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

ΣΥΝΟΧΗ LOGO

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button