home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πώς θα κάνουμε Πάσχα: Τι ισχύει για Ανάσταση, εκκλησίες, γιορτινό τραπέζι και μετακινήσεις

Ένα διαφορετικό Πάσχα, μακριά από τα χωριά και τα εξοχικά μας θα κάνουμε και φέτος, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό. Φέτος το Μεγάλο Σάββατο θα πούμε το «Χριστός Ανέστη» στις 21:00 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα, ώρα κατά την οποία θα τελεστεί η ακολουθία της Ανάστασης.

Μάλιστα οι ειδικοί προτρέπουν τους πιστούς να παραμείνουν στον αύλειο χώρο των εκκλησιών.

Τι θα γίνει με το Άγιο Φως

Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και «με τη δέουσα σεμνότητα, δεδομένης της συγκυρίας», θα γίνει η υποδοχή του Αγίου Φωτός, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Το Άγιο Φως θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας.

Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, στις εκκλησιαστικές λειτουργίες, ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους, η αναλογία αυτή μειώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας από τους πιστούς τόσο εντός, όσο και εκτός του ναού.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα:

  • Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας.
  • Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό.
  • Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.
  • Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού ισχύουν και για την παρουσία εντός και εκτός των ναών, των ιερέων, των ιεροψαλτών, των νεωκόρων, του λοιπού προσωπικού των ναών και των πιστών.

Την Κυριακή του Πάσχα

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης μόνο δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, ενώ υπάρχει και σύσταση για τη διενέργεια self test κορονοϊού σε όσους αποφασίσουν να παραστούν σε ένα πασχαλινό τραπέζι που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τα άτομα της οικογένειας τους.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Aπό τις 3 Μαΐου που ανοίγει η εστίαση και για μία εβδομάδα, επεκτείνεται κατά μία ώρα και συγκεκριμένα μέχρι τις 11 το βράδυ.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis