home design 800x400

Σεβασμό στον Πλανήτη και στην μητέρα Φύση

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Σεβασμό στον Πλανήτη και στην μητέρα Φύση

Η αυτοδιαχειριζόμενη τράπεζα σπόρων ΣΠΟΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται στη φάση της οργάνωσης μιας μεγάλης εκδήλωσης που ονόμασε “Respect the Earth”, «Να σεβαστούμε τον Πλανήτη». Για την Μητέρα Φύση και την Τέχνη. Θα λάβει χώρο στα Φιλιατρά Μεσσηνίας στην άκρη της πόλης και δίπλα στη Φύση στις 25 με 30 Ιουλίου του 2021.

Ο πυρήνας των θεμάτων τους είναι το περιβάλλον (εξορύξεις, ανεμογεννήτριες, φυτοφάρμακα, ιδιωτικοποίηση των υδάτων) καθώς και το διατροφικό και ενεργειακό πρόβλημα, ο κολεκτιβισμός, η καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων και οι τρόποι που την συνοδεύουν, όπως η αλληλεγγύη, η ανταλλακτικότητα, η βιοδυναμική γεωργία, η κομποστοποίηση κτλ. Είναι η τρίτη εκδήλωση των ΣΠΟΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που γίνεται τα τελευταία καλοκαίρια στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο και αφυπνιστικό μήνυμα. Πριν από δύο περίπου χρόνια ξεκίνησε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας μια προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί η τοπική τράπεζα παραδοσιακών σπόρων.

Ποιοι είναι οι διοργανωτές

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι πρόκειται για μια «ομάδα ανθρώπων που ιδρύσαμε τους «Σπόρους Ελευθερίας». Ο προσωπικός μας αγώνας είναι να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τις παλιές ποικιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μαζί με τις συνήθειες και την φιλοσοφία ζωής που τους συνόδευαν για χιλιάδες χρόνια. Είμαστε λοιπόν πρόσωπα που μας απασχολεί η σχέση της φύσης και του ανθρώπου της. Σκοπός μας είναι ο φυσικός ρυθμός εξέλιξης. Μας απασχολούν τα δικαιώματα της φύσης και του ανθρώπου της. Αποκτούμε φίλους και συνοδοιπόρους. Οι άνθρωποι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους φαίνεται να διψούν να ακούσουν και να συμμετέχουν σε κάτι τόσο ουσιαστικό και ελπιδοφόρο. Αναζητήσαμε παλιούς σπόρους και γνώσεις για την καλλιέργειά τους. Αποκτήσαμε και οργανώσαμε το αρχείο μας. Φτιάξαμε το πρώτο μας κηπάριο και αρχίσαμε μια συνεργασία με γεωργούς και φυσιολάτρες της περιοχής. Επιδιώξαμε επίσης συνεργασία με παρόμοιες ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Γνωρίσαμε ανθρώπους που η ασχολία τους αυτή τους έχει κάνει απίστευτα γενναιόδωρους, χαρούμενους και αυτάρκεις. Καταλάβαμε πως όταν οι άνθρωποι βρίσκουν λύση στο πρόβλημα της διατροφής τους, σε μακροχρόνια βάση, νιώθουν πιο ελεύθεροι και ισορροπημένοι. Αυτή την λύση όμως μπορεί να την προσφέρει μόνο ο παραδοσιακός σπόρος, ως ο σπόρος που γεννάει σπόρους, ο σπόρος που αντέχει. Το διατροφικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα του περιβάλλοντος. Επίσης, η αγοραστική δύναμή μας ως καταναλωτές, εμμέσως πλην σαφώς, διαμορφώνει την ηθική μας. Και η εικόνα του πλανήτη σήμερα είναι άκρως ανησυχητική. Η ασχολία με τους σπόρους μας έκανε να νιώσουμε πως όντως κάνουμε κάτι. Με λίγη υπομονή μπορεί ο καθένας μας να δει την αγνότητα και την συνείδηση να βλασταίνει και να ανθίζει. Να δει από έναν σπόρο να βγαίνουν πολύ περισσότεροι. Θέλουμε να γεμίσουμε από εύστοχους προβληματισμούς και ωραίες μουσικές. Από τέχνη που αποκαλύπτει και ανατρέπει το σήμερα. Από παρουσιάσεις που καταφέρνουν και μιλάν στα σπλάχνα μας. Από «πραγματικές» τροφές, σωματικές και πνευματικές. Από μοναδικούς ανθρώπους που μπορούν να ενώνονται από φυσική και αβίαστη έλξη για να μοιραστούν το σπουδαίο και καθοριστικό της κάθε ημέρας μας. Σας θέλουμε δίπλα μας».

Σχόλια

Exit mobile version