home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Lockdown: Τα σενάρια για το Πάσχα

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Lockdown: Τα σενάρια για το Πάσχα
πασχαλινά αυγά

Δύσκολες οι αποφάσεις για το Πάσχα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την Εκκλησία αφού το lockdown δε φαίνεται πιθανό να αρθεί και η μετακίνηση από νομό σε νομό μοιάζει αδύνατη.

«Κάναμε συμψηφισμό αλλά με μέτρα με περισσότερη ελευθερία. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε την δυνατότητα να πάμε Πάσχα στο χωριό. Επιτάφιο θα κάνουμε γύρω από την εκκλησία», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συζήτησή που είχε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον φιλελληνισμό στη Βουλή.

Επιπλέον, και εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων, η περιγραφή του πλαισίου που θα ισχύσει το φετινό Πάσχα για τη λειτουργία των εκκλησιών, από τον κ. Ιερώνυμο αποτελεί και επιστέγασμα του κοινού τόπου που αναζητήθηκε στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στην ιεραρχία και στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Τα βήματα και οι «ιερές αντιδράσεις»

Από την άλλη, ο «συμψηφισμός» θα αποτελέσει αντικείμενο της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης, στην πρώτη ημέρα των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, με την υποδοχή του να τροφοδοτεί διαφορετικές τάσεις στους κόλπους των μητροπολιτών.

Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας, είχε προτείνει το αριθμητικό πλαφόν των πιστών εντός των μητροπολιτικών ναών να διαμορφωθεί στα 100 άτομα.

Επιπλέον ζητούσε επίσης μεταβολές στην αναλογία ενός πιστού ανά τετραγωνικό μέτρο περίκλειστου χώρου.

Στην ίδια επιστολή ζητείτο η τέλεση λειτουργιών στους αύλειους χώρους των ιερών ναών.

Το μοντέλο λειτουργίας των ιερών ναών δε, αποτέλεσε αντικείμενο της επισκόπησης στην τακτική σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι άξονες του «ιερού συμβιβασμού» φαίνεται πως δίνουν στην εκκλησία την πραγματοποίηση των Ακολουθιών της Αποκαθήλωσης, του Επιταφίου και της Ιεράς Αναστάσεως και μια μικρή αύξηση στον αριθμό των πιστών εντός των Ιερών Ναών.

Από την άλλη ένα από τα βήματα της «ιερής υποχώρησης» αποτελεί η χρονική μεταφορά της Ανάστασης κατά μερικές ώρες.

Το υγειονομικό κεκτημένο

Εντός της εβδομάδας πάντως θα οριστικοποιηθούν σε συνεργασία με τους ειδικούς οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή όχι των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Στην κυβέρνηση προτάσσουν την διασφάλιση του υγειονομικού κεκτημένου, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ταυτόχρονα στο κυβερνητικό «ζύγι» μπαίνουν και τα σήματα ανησυχίας που εκπέμπονται από την περιφέρεια αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές της επαρχίας από μια ενδεχόμενη άρση των σχετικών απαγορεύσεων.

Σε αυτό το πεδίο πάντως θα αναζητηθούν και εξτρά λύσεις για την αποτροπή φαινομένων απείθειας.

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν έτοιμα σχέδια για όλα τα σενάρια, ακόμη και για εκείνο του ανοίγματος των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis