home design 800x400

Αρκαδία: Mε λαμπρότητα γιορτάστηκε η Μάχη του Λεβιδίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα παρά το lockdown γιορτάστηκε η ανάμνηση της Μάχης του Λεβιδίου στην ομώνυμη πόλη της Αρκαδίας χθες Κυριακή 18 Απριλίου 1821.

Τη νύχτα του Σαββάτου 17 Απριλίου είχε πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία, πυροτεχνήματα και φωταγώγηση του δημαρχείου με video mapping χρησιμοποιώντας φιγούρες των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης.

Ανήμερα, της Κυριακής, τελέστηκε δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου, ενώ η εκφώνηση του πανηγυρικού έγινε από την Εκπαιδευτικό Ιωάννα Ζάζιαρη.

Σύντομο ιστορικό της Μάχης του Λεβιδίου

Η μάχη έγινε στις 14 Απριλίου 1821. Οι Τούρκοι με δύναμη τριών χιλιάδων ιππέων έκαναν επίθεση στο χωριό του Λεβιδίου με σκοπό να εκδιώξουν τους Έλληνες Επαναστάτες που είχαν οχυρωθεί εκεί. Στο χωριό βρίσκονταν οι Πετιμεζαίοι, ο Στριφτόμπολας με 800 καλαβρυτινούς. Σε βοήθειά τους έτρεξε και ο Πλαπούτας με 800 ακόμη άνδρες.

Οι Έλληνες κατάφεραν να εκδιώξουν τους Τούρκους παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι κατάφεραν να κάψουν μερικά σπίτια του χωριού. Επιπλέον, στη μάχη σκοτώθηκε ο γιος του Κων/νου Πετιμεζά και κάηκε το άλογό του.

Σχόλια

Exit mobile version