home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚορινθίαΚοινωνία

Τι ‘χες Νίκη, τι ‘χα πάντα: Τα σχολεία ξανάνοιξαν, τα προβλήματα παρέμειναν

Επαναλειτούργησαν χθες μετά από 21 εβδομάδες διακοπής τα Λύκεια όλης της χώρας και οι μαθητές επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον, με τη διαδικασία των self test. Για τη διαδικασία όσο και για την ασφαλή επιστροφή εκφράστηκαν πολλές απόψεις και αντιρρήσεις.

Μάλιστα χθες πρώτη μέρα λειτουργίας, στην Κόρινθο, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – αποτελούμενη από τον βουλευτή Κορινθίας, Γιώργο Ψυχογιό, τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, Χαράλαμπο Κασίμη και τον υπεύθυνο Παιδείας, Αλέξανδρο Αντωνίου, επισκέφθηκε το 3ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει την εικόνα των σχολείων την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας τους. 

«Η πρώτη και βασική διαπίστωση είναι ότι –δυστυχώς– τα σχολεία ξανανοίγουν όπως έκλεισαν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Χωρίς επιπλέον προσλήψεις καθηγητών, χωρίς επιπλέον αίθουσες και με μικρό ποσοστό προσέλευσης των μαθητών/τριων της Γ’ Λυκείου, το οποίο δεν ξεπέρασε το 10%, στο σχολείο που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση είχε 21 εβδομάδες στην διάθεσή της να προχωρήσει σε έναν επανασχεδιασμό, έχοντας αντιληφθεί τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί κατά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος), τίποτα δεν άλλαξε. Εκτός, φυσικά, από τα εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στις συμβάσεις με την Cisco και της απέδωσαν τα στοιχεία των εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών «φόρα-παρτίδα».

Σε ό,τι αφορά την ουσία της επανεκκίνησης της σχολικής χρονιάς, η διαδικασία των self-test, πέραν της προχειρότητας και της οσμής σκανδάλου, αποδείχτηκε πως αποτελεί μόνο επικουρικό εργαλείο προστασίας, με ποσοστό μάλιστα αποτυχίας 40%, και δεν συνιστά επ’ ουδενί ασπίδα για την εκπαιδευτική κοινότητα. Θα πρέπει ωστόσο, να καταγραφεί και ένα ακόμα γεγονός, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο οργάνωσε η κυβέρνηση την φετινή σχολική χρονιά.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκαν 613 μαθητές και εκπαιδευτικοί που ήταν θετικοί και δεν πήγαν σχολείο. Ο αριθμός αυτός είναι σοκαριστικός, αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η εκπαιδευτική κοινότητα το διάστημα που λειτούργησε. Δηλαδή πόσα παιδιά και καθηγητές, όλους τους μήνες που λειτουργούσαν τα σχολεία, πήγαν σε αυτά, μετέφεραν τον ιό στους συμμαθητές και τους συναδέλφους τους, αυτοί τον μετέφεραν στα σπίτια τους, στην οικογένειά τους και αυτοί σε άλλους; Εντελώς απροστάτευτοι (όλοι θυμόμαστε πως κατέληξε η διανομή των δωρεάν μασκών), αν εξαιρέσει κανείς τα παγουρίνο των φίλων της κυρίας Κεραμέως.

Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι νόσησαν, πόσοι ταλαιπωρήθηκαν, πόσοι νοσηλεύτηκαν, πόσοι μπορεί και να πέθαναν, επειδή η κυβέρνηση δεν διέθεσε ποτέ μέχρι σήμερα self-test στους πολίτες και επειδή αρνήθηκε πεισματικά να μειώσει τους μαθητές, να αυξήσει τις αίθουσες, να προσλάβει εκπαιδευτικούς.

Ενώνουμε τη φωνή μας με την κραυγή αγωνίας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, που δεν είναι –και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως– αναλώσιμοι. Που με τη δική τους υπερπροσπάθεια υπερασπίζονται τιμούν καθημερινά το κοινωνικό δικαίωμα της παιδείας και θωρακίζουν με κάθε δυνατή πρωτοβουλία τα σχολεία από την πανδημία.

Είμαστε εδώ, για να απαιτήσουμε την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιούργησε ή όξυνε η πανδημία, με ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία όπως :

  • Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Προτεραιότητα των εκπαιδευτικών και όσων εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία στον εμβολιασμό.
  • Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη, με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές/τμήμα.

Με παρεμβάσεις εντός κι εκτός Βουλής από την αρχή της πανδημίας θα συνεχίσουμε και στην Κορινθία να απαιτούμε ποιοτική, και ασφαλή παιδεία για όλους και όλες και θα υπερασπιστούμε τα πολλά και θετικά, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και τη νεολαία αυτού του τόπου».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button