Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021
Home design
ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΣε απόγνωση οι αγρότες Αργολίδας και Κορινθίας

Σε απόγνωση οι αγρότες Αργολίδας και Κορινθίας

Ο απριλιάτικος παγετός έκαψε τις ελπίδες τους για μια καλή παραγωγή φέτος – Ερώτηση του Ανδρέα Πουλά στη Βουλή

Σχετικά

Περισσότερα

Είναι γεγονός ότι ο πρωτοφανής απριλιάτικος παγετός που παρουσιάστηκε σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου την προηγούμενη εβδομάδα, «έκαψε» τις όποιες ελπίδες των παραγωγών για μια καλή φετινή παραγωγή, τόσο στην Αργολίδα όσο και στην Κορινθία.

Βερίκοκα, αμπελοειδή και πυρήνοκαρπα έπαθαν πολύ μεγάλες ζημιές έτσι ώστε να θεωρείται αμφίβολο αν θα καταφέρουν να έχουν έστω και το 10% της συνήθους παραγωγής τους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Α. Πουλάς κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, αναφορικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές παραγωγές στην Κορινθία και την Αργολίδα από τον πρόσφατο ανοιξιάτικο παγετό.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε να γίνει έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών, γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων και ενίσχυση των αγροτών που λόγω ζημιών, φορολογικών – ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, υψηλού κόστους παραγωγής και επιπτώσεων πανδημίας δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ανδρέας Πουλάς βουλή

Αναλυτικά η Ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σ. Λιβανό

Θέμα: «Ζημιές από παγετό στην Π.Ε. Αργολίδας και στην Π.Ε. Κορινθίας»

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες αμπελοειδών, πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών προξένησε ο πρόσφατος ανοιξιάτικος παγετός σε πολλές περιοχές των Π.Ε. Αργολίδας και Κορινθίας και ειδικότερα σε περιοχές των Δήμων Άργους, Ναυπλίου, Βέλου – Βόχας, Σικυωνίων, Κορινθίων (Τενέα), Νεμέας και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Οι αγρότες της Αργολίδας και της Κορινθίας βρίσκονται σε απόγνωση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις λόγω των ζημιών, των επιπτώσεων της πανδημίας, των φορολογικών επιβαρύνσεων, των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και του υψηλού κόστους παραγωγής.

Η μείωση της παραγωγής θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στους αγρότες όσο και στις επιχειρήσεις εξαγωγής αγροτικών προϊόντων με φυσική συνέπεια τη μείωση της απασχόλησης. Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω ότι οι ζημιές αποτελούν μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της Αργολίδας και της Κορινθίας και για αυτό απαιτείται η λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.

Το αίτημα των αγροτών και των εκπροσώπων των συνεταιρισμών για έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και για γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είναι απολύτως λογικό και δίκαιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτίμησης των ζημιών και πληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης των αγροτών και επιχειρήσεων που λόγω των ζημιών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα;

Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ριβιέρα
Home design