home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτισμόςFeatured

Ναύπλιο: Κτήριο Βίγγα – Από αχούρι θα γίνει κόσμημα

Το δρόμο της μεταμόρφωσής του παίρνει το κτήριο Βίγγα στο Ναύπλιο, ένα ιστορικό κτίσμα – φάντασμα, που βρίσκεται σήμερα σε άθλια κατάσταση και θυμίζει αχούρι στο κέντρο της Πλατείας Συντάγματος.

Το κτήριο έχει απαλλοτριωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού για να στεγαστούν τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και να γίνει κόσμημα και στολίδι για την πόλη. Όμως μέχρι σήμερα στην υφιστάμενη κατάσταση που βρίσκεται αποτελεί ντροπή για το Ναύπλιο και τους αρμόδιους φορείς.

Το τυπογραφείο

Να σημειωθεί δε, ότι στο υπόγειο του κτηρίου σώζεται σκονισμένη και ξεχασμένη μια τυπογραφική μηχανή, αφού εκεί λειτουργούσε ένα από τα πρώτα τυπογραφεία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Παλιό Τυπογραφείο στο Ναύπλιο

Από τον Σαμαρά στον Διδασκάλου

Από το 2008 κατά τα εγκαίνια του Μουσείου Ναυπλίου ο τότε υπουργός του ΥΠΠΟ Αντώνης Σαμαράς είχε αναγγείλει την αποκατάσταση του κτιρίου Βίγγα. Έκτοτε υπήρξαν πολλές εξαγγελίες, και ενώ από το 2000 η Ελληνική Πολιτεία είχε πληρώσει 275 εκατ. δραχμές, για την απαλλοτρίωση, παρέμεναν ανενεργά χωρίς ανταπόδοση εδώ και τόσα χρόνια.

Η ευχάριστη εξέλιξη έρχεται σήμερα όμως με δήλωση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου:

Με 3.200.000€ εντάχθηκε η πράξη “Αποκατάσταση και ανάδειξη κτηρίου Βίγγα στο Ναύπλιο” σε πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ με δικαιούχο του έργου την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις 31/12/2020 εγκρίθηκε η εκτέλεση όλων των αναγκαίων μελετών για την αποκατάσταση, επισκευή και αναδιαρρύθμιση των χώρων του μνημείου απο το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν οι εν λόγω μελέτες, αμέσως κατατέθηκε το Τεχνικό Δελτίο πράξης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. και στις 31/3/2021 εντάχθηκε και εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του.

Με το παρόν έργο, προβλέπεται η αποκατάσταση και η ανάδειξη του μνημείου. Ο ισόγειος χώρος θα μετατραπεί σε πολιτιστικό-εκθεσιακό χώρο και χώρο υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και περιοδικών εκθέσεων.

Στους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου θα φιλοξενούνται τα νέα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, το οποίο αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής μας υπηρεσίας.

Με τη μεταστέγαση των γραφείων της ΕΦΑ από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, στο οποίο μέχρι τώρα φιλοξενούνται, απελευθερώνονται και σημαντικοί χώροι του μουσείου οι οποίο θα μπορούν πλέον να φιλοξενούν μόνιμες ή και περιοδικές εκθέσεις ενισχύοντας  το πολιτιστικό αποτύπωμα της πόλης.

Το Ναύπλιον αποτελούσε και αποτελεί μια πόλη σύμβολο για ολόκληρη την πατρίδα μας.

Ζωντανεύει μνήμες, προσφέρει απλόχερα την ομορφιά του σε κάθε επισκέπτη αλλά και μας υπενθυμίζει καθημερινά την ιστορική ευθύνη που έχουμε όλοι μας απέναντι του.

Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι ο πολιτιστικός του πλούτος, όπως και ολόκληρης της Αργολίδας, είναι κληρονομιά όλων μας. Κληρονομιά που οφείλουμε να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε από όποια θέση και αν υπηρετούμε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά όλα τα στελέχη του ΥΠ.ΠΟ.Α. για τις συντονισμένες ενέργειες και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία είχαμε θέσει από την αρχή, τις υπηρεσίες του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την βοήθειά τους στην πορεία εξέλιξης της διαδικασίας καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνέβαλαν σε θετική κατεύθυνση προς την υλοποίηση προστασίας και ανάδειξης του συγκεκριμένου μνημείου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα παρακολουθεί τόσο τα χρονοδιαγράμματα όσο και τις διαδικασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Η δέσμευση του υπουργείου απέναντι στην κοινωνια του Ναυπλίου ήταν ξεκάθαρη.

Το κτήριο Βίγγα θα περάσει από το “Σκοτάδι στο Φως”.».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Ένα σχόλιο

Διαβάστε ακόμα

Back to top button