home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Απεργία σε όλες τις λαϊκές αγορές

Γενική απεργία σε όλες τις λαϊκές αγορές της χώρας την Τετάρτη 7 Απριλίου, κήρυξε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Η δράση αυτή έρχεται ως μια πρώτη αντίδραση στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, και το οποίο, σύμφωνα με την εκτίμηση του κλάδου, δεν βοηθά στην ανάπτυξη του θεσμού των λαϊκών αγορών.

Έτσι την Τετάρτη 7 Απριλίου σε όλες τις λαϊκές αγορές της χώρας δεν θα πραγματοποιούνται πωλήσεις. Όμως θα βρίσκονται στους πάγκους τους, διαθέτοντας δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές.

Κατόπιν στις 11:00, θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Σύνταγμα, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Σύλλογος καταγγέλλει σχετικά με τον νέο νόμο:

  •  Στο άρθρο 9 βάζει ειδικά από την “πίσω πόρτα” τις ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (Νομικά Πρόσωπα) με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης οι οποίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις Λαϊκές.
  •  Σταματούν την έκδοση των νέων Παραγωγικών Αδειών και Θεσμοθετούν τις Προκηρύξεις και τους Διαγωνισμούς. Οι Φορείς Λειτουργίας όταν θα προκύπτουν Κενές Θέσεις (δηλαδή ποτέ) θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές επιλέγοντας τες με τα αντίστοιχα προϊόντα πώλησης
  •  Θα χάνουμε την Άδεια μας και δεν θα μας την ανανεώνουν αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με το ΟΣΔΕ
Λαϊκή

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου

Είμαστε υπέρ του Εκσυγχρονισμού, υπέρ της Διαφάνειας, υπέρ της Ισονομίας, υπέρ των Ελέγχων στις Λαϊκές Αγορές, υπέρ του Υγιούς Ανταγωνισμού, υπέρ της Ελεύθερης Διακίνησης των Αγροτικών Προϊόντων και της Απρόσκοπτης Δραστηριοποίησης των Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές της Επικράτειας.

Υπέρ της Ενίσχυσης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπέρ του εξοβελισμού της Γραφειοκρατίας προς όφελος της Αγροτικής Οικονομίας και των Καταναλωτών.

Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Χώρα μας και το εύρος των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων που παράγουμε καθιστούν τις Λαϊκές Αγορές της Χώρας μας ασυναγώνιστες σε σχέση με τις Λαϊκές Αγορές της Ευρώπης που ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ και σε Προϊόντα αλλά και στην Εμπιστοσύνη και Αποδοχή που δείχνουν οι εκατομμύρια Έλληνες καταναλωτές.

Στο άρθρο 9 βάζει ειδικά από την “πίσω πόρτα” τις Εταιρείες (Νομικά Πρόσωπα) με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης οι οποίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις Λαϊκές.

Εμείς είμαστε υπέρ της Μεταβίβασης των Παραγωγικών και Επαγγελματικών Αδειών σε Α’ βαθμό συγγένειάς αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε σε Εταιρείες τις Αγοραπωλησίες Αδειών και Θέσεων Παραγωγών και Επαγγελματιών, όπως αναφέρει ο Νόμος.

Σταματούν την έκδοση των νέων Παραγωγικών Αδειών και Θεσμοθετούν τις Προκηρύξεις και τους Διαγωνισμούς. Οι Φορείς Λειτουργίας όταν θα προκύπτουν Κενές Θέσεις (δηλαδή ποτέ) θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές επιλέγοντας τες με τα αντίστοιχα προϊόντα πώλησης δηλ. θα ζητάνε πχ δύο παραγωγούς με Πορτοκάλια, έναν με Τομάτες, έναν με Μαρούλια κλπ.

Έτσι όμως ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει κάθε 2 – 3 χρόνια πότε και εάν θα αποφασίσει ένας Φορέας Λειτουργίας να κάνει την Προκήρυξη.

Και η σοδειά, η παραγωγή μπορεί να περιμένει στο χωράφι ….

Θα χάνουμε την Άδεια μας και δεν θα μας την Ανανεώνουν αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με το ΟΣΔΕ.

Είναι αδύνατον να καταχωρούμε στο πληροφοριακό σύστημα τις ποσότητες για την τιμή εκκίνησης ανά προϊόν λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και να απειλούμαστε με 500 € πρόστιμο αν δεν το πράξουμε (άρθρο 51).

Αφού στο Άρθρο 9 Κάθε μήνα οι Παραγωγοί πρέπει να ενημερώνουν με αντίστοιχη Δήλωση τις Πωλούμενες Ποσότητες ανά Προϊόν στο πληροφοριακό Σύστημα.

Μετατρέπουν τους Παραγωγούς σε Εμπόρους στις Λαϊκές Αγορές όλης της Χώρας.

Να διαγραφεί η παράγραφος 8 στο άρθρο 62 που δίνει την δυνατότητα να μετατρέψουν οι ΠΑΡΑΓΩΓΟI την άδεια τους σε ΕΜΠΟΡΙΚΗ, γιατί ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ ο Θεσμός, αν Μειωθούν οι Παραγωγοί , οι Τιμές στις Λαϊκές Αγορές θα φτάσουν στα Ύψη προς μεγάλη ζημιά των ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ και των Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων.

Η Ελλάδα νοσεί γιατί δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ οι περισσότεροι κάνουν ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ή κάνουν ΕΜΠΟΡΙΟ, πρέπει λοιπόν να υπάρχουν ΚΙΝΗΤΡΑ, ώστε ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας να μπορέσει ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ, όμως το Νομοσχέδιο οδηγεί στο Αντίθετο Αποτέλεσμα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί η ποσόστωση που υπάρχει σήμερα στις Λαϊκές Αγορές με 50% Παραγωγούς και 50% Επαγγελματίες Πωλητές Οπωρολαχανικών και Βιομηχανικών Ειδών.

Προκήρυξη Επαγγελματικών Αδειών

Όταν η Περιφέρεια προβεί σε Προκήρυξη για Επαγγελματικές Άδειες όπως ορίζουν οι Νόμοι να χορηγούνται κατά προτεραιότητα και ποσοστά, ως εξής:

20% πρόσωπα τα οποία κατά το τελευταίο έτος εργάστηκαν αποδεδειγμένα ως υπάλληλοι πωλητών Λαϊκών και σε τέκνα ήδη αδειούχων πωλητών,

15% σε γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με υστέρηση

10% πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με 3 τέκνα,

20% αποδεδειγμένα μακροχρόνια άνεργοι έως 40 ετών

35% πρόσωπα τα οποία ασκούσαν αγροτική δραστηριότητα κατά κύριο επάγγελμα και αδυνατούν να συνεχίσουν την άσκηση τους, για λόγους νομικούς και οικονομικούς ή αδειούχων παραγωγών.

Καταργούν την Παραγωγική και Επαγγελματική Άδεια και τις ορίζουν ως Θέσεις Δραστηριοποίησης τις οποίες ΘΑ ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ μέσω ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ.

Οι Υφιστάμενοι Αδειούχοι (όλοι εμείς δηλαδή) οι Επαγγελματίες στα 5 χρόνια και οι Παραγωγοί μετά από 3 χρόνια, ΧΑΝΟΥΜΕ τις ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ υποχρεωτικά και θα Συμμετέχουμε σε Προκήρυξη Θέσης Δραστηριοποίησης για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις Λαϊκές Αγορές.

Η προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια, μεταξύ των οποίων οικονομικά και τίτλους σπουδών. Όποιος έχει πτυχίο ΑΕΙ παίρνει περισσότερα μόρια από ένα απόφοιτο Γυμνασίου ή Λυκείου.

Όποιος δώσει τα περισσότερα παίρνει τη θέση.

Οι Παραγωγοί Ανθέων και οι Επαγγελματίες Βιομηχανικών Ειδών μπορούν να συμμετέχουν για το 5% των θέσεων σε παζάρια εφόσον δραστηριοποιούνται έως 4 ημέρες σε Λαϊκές Αγορές.

Ζητάμε το 10% των θέσεων και να καταργηθεί το όριο των 4 ημερών.

Είναι απαραίτητη

Η Ίδρυση Νομικών Προσώπων για τις Περιφέρειες ΑΤΤΙΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και τις Περιφέρειες όλης της Χώρας στα οποία περιέρχονται όλες οι Αρμοδιότητες που αφορούν την Λειτουργία και Εποπτεία των Λαϊκών Αγορών με την εκπροσώπηση Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών.

Για τη Διοίκησή τους συστήνονται Διοικητικά Συμβούλια με αποφάσεις των οικείων Περιφερειακών Συμβουλίων όπου εξασφαλίζεται η συμμετοχή των Ομοσπονδιών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους προέδρους και τους γενικούς γραμματείς των Συλλόγων όλης της χώρας

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button