Home design

Χέρι βοηθείας για να μην εκπέσουν οι ηλικιωμένοι στο κοινωνικό περιθώριο

Άμεση επαφή με την κοινωνία έχει η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε προγράμματα ΈΣΠΑ που απευθύνονται σε άτομα τρίτης ηλικίας τα όποια από μόνα τους Δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις ηλικιακές τους ανάγκες.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεν πολλές θετικές πλευρές, πλην όμως θα πρέπει να του καταλογιστεί και η αποσύνθεση του οικογενειακού θεσμού, με αποτέλεσμα άτομα τρίτης ηλικίας να μην έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου πλην των κοινωνικών διαφοροποιήσεων με προηγούμενες κοινωνίες, έχουμε αύξηση των ηλικιωμένων λόγω φυσιολογικής γήρανσης του πληθυσμού.

Στόχος πλέον των κοινωνικών φορέων είναι πέρα από την ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού και η ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση.

Αυτό επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας καθώς και με τη βελτίωση αυτής καθ εαυτής της παροχής υπηρεσιών υγείας, σε άτομα που πλήττονται από τη φτώχεια και λοιπές ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Ουσιαστικά αφορά άτομα άνω των 65 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας  και δεν μπορούν να τα βγάλουν οικονομικά πέρα, ακόμα και στην περίπτωση που συνυπάρχουν με άλλο – άλλα άτομα, όταν το εισόδημα τους δεν τους το επιτρέπει.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλο κοινωνικό χάσμα έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα αυτό του ΕΣΠΑ, αν αναλογιστεί ότι στην χώρα μας ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) θα φθάσει το 2030 το 1/3 του συνόλου του πληθυσμού.

Αυτό σημαίνει διαρκώς αυξανόμενη παροχή υπηρεσιών από το κοινωνικό κράτος, αφού θα διογκούται διαρκώς ο αριθμός των ηλικιωμένων που θα χρίζουν κοινωνικής μέριμνας.

Στόχος της περιφέρειας Πελοποννήσου είναι  η  λειτουργία ενός κέντρου 24ωρης υποστήριξης το οποίο θα προσφέρει βελτιωμένες και διευρυμένες υπηρεσίες που αφορούν την υποβοήθηση της αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων. Πιστεύεται ότι ο αριθμός των ωφελουμένων  θα ανέλθει στις 3000 σε αστικό, ημιαστικό και αγροτικό πληθυσμό. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στις 242.937,00 ευρώ και η προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τοποθετείται στις 30/12/2022.

Στόχος είναι το «assisted living» δηλαδή η υποστήριξη διαβίωσης των ηλικιωμένων ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής και κοινωνικά αποδεκτή γήρανση του πληθυσμού, καλύπτοντας ποσοστό 82,85% του πληθυσμού της Περιφέρειας όλων εκείνων των άνω των 65,οι οποίοι ζουν μόνοι τους και αντιμετωπίζουν κινητικά ή χρόνια προβλήματα υγείας προβλήματα και αδυνατούν οικονομικά να τα αντιμετωπίσουν.  

Πώς θα παρέχονται οι υπηρεσίες

Η γενική διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα λειτουργεί κέντρο 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ωφελούμενων:

Το προσωπικό του Κέντρου Διαχείρισης κλήσεων  έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου και αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του ηλικιωμένου. Ακόμα και αν ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει, η υπηρεσία στέλνει αμέσως βοήθεια, κάποιο γείτονα, μέλος της οικογένειάς του, ασθενοφόρο, την Άμεση Δράση, την Πυροσβεστική.

Η Υπηρεσία συνεχούς κατ’ οίκον παρακολούθησης και τηλεειδοποίησης μέσω ειδικών συσκευών όλο το 24ωρο θα παρακολουθεί τους ηλικιωμένους  μέσω συσκευών οι οποίες επικοινωνούν με το κέντρο 24ωρης διαχείρισης κλήσεων, με το πάτημα ενός «κουμπιού πανικού». Οι συσκευές θα χορηγούνται από τη Περιφέρεια με βάση κοινωνικά, ιατρικά και οικονομικά κριτήρια στους δικαιούχους ηλικιωμένους. Παράλληλα και ανά κατηγορία ασθενών θα υπάρχει συσκευή εύρεσης ατόμων που χάνονται λόγω άνοιας κλπ. Η συγκεκριμένη παροχή θα έχει διάρκεια 30 μηνών.

Σχόλια

Exit mobile version