home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στην τάξη μόνο με self test

Τα self test θα είναι εκείνα που θα επιτρέψουν να χτυπήσει ξανά το κουδούνι στις σχολικές αίθουσες, ώστε να ξεκινήσουν μετά να ανοίγουν και άλλες δραστηριότητες. Οι μαθητές οι οποίοι θα αντικρύσουν μετά από καιρό τον μαυροπίνακα, κυρίως οι μαθητές του Λυκείου, θα είναι απαραίτητο να υποβληθούν σε self test, προκειμένου ναδιαπιστωθεί αν είναι θετικοί ή όχι στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με νέες δηλώσεις που πραγματοποίησε η γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα oι γονείς θα τα παραλαμβάνουν τα self test από τα φαρμακεία και θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο.

Όπως τονίζει το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. «Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» ανέφερε η κ. Γκίκα.

Αν υπάρχει θετικό τεστ θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια. Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

Το σύστημα για μαθητές και καθηγητές

Όσον αφορά στους μαθητές, τα self test θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΦΜ τους. Θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο με μια έγγραφη βεβαίωση των γονιών τους ότι το τεστ έγινε και είναι αρνητικό.

Παρόμοια η διαδικασία και για τους εκπαιδευτικούς. Και, όπως και οι μαθητές, θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν το self test κάθε Δευτέρα.

Αν κάποιος μαθητής ή καθηγητής βρεθεί θετικός, τότε θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα gov.testing.gr, αν και υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις ως προς αυτό για λόγους προσωπικών δεδομένων. Στη συνέχεια θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και θα ακολουθεί και μοριακό τεστ ανίχνευσης του ιού covid_19.

Παράλληλα θα δοθεί στη δημοσιότητα και βίντεο, το οποίο θα δείχνει βήμα – βήμα πώς να το χρησιμοποιούν οι πολίτες.

Τα πρώτα self test που θα φτάσουν στα φαρμακεία, ο σχεδιασμός είναι να διατεθούν σε μαθητές, καταρχήν της Γ’ Λυκείου, έτσι ώστε να επιστρέψουν στα θρανία στις 12 Απριλίου, αλλά και στους καθηγητές, και στη συνέχεια σταδιακά και προς τις άλλες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου.

Το θέμα του ανοίγματος των σχολείων θα εξεταστεί στη συνεδρίαση των Επιστημόνων την επόμενη Παρασκευή.

Και αν βγεις θετικός στο self test;

Στην αυτοαπομόνωση που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση που κάποιος βγαίνει θετικός το ατομικό τεστ που έχει κάνει στο σπίτι του, αναφέρθηκε απόψε κατά την ενημέρωση του στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά εάν κάποιος βρεθεί θετικός μετά το ατομικό τεστ και ζει στο ίδιο σπίτι με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να βρίσκεται μακριά από τους υπόλοιπους τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασυμπτωματικό φορέα τις τελευταίες δύο ημέρες θα πρέπει να πεταχτούν, ενώ ίδιος θα πρέπει να αποφεύγει την χρήση της κουζίνας.

Ο θετικός τον κορωνοϊό φορέας θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας όταν κινείται στους κοινόχρηστους χώρους ενός σπιτιού και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί κοινόχρηστη τουαλέτα.

Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όλοι οι υπόλοιποι που ζουν στο ίδιο σπίτι καθώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια αντικείμενα στο μπάνιο ούτε τις ίδιες πετσέτες. Ο καθένας θα πρέπει να φέρνει τα ατομικά του αντικείμενα όταν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και το μπάνιο, τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν μισάνοιχτα παράθυρα σε όλο το σπίτι καθώς πλέον και ο καιρός επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εφόσον ολοκληρωθεί η περίοδος νόσησης ενός θετικού φορέα του κορωνοϊού, θα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν οι χώροι στους οποίους απομονώθηκε, δηλαδή το συγκεκριμένο δωμάτιο πριν χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button