home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Κύθηρα: Εγκατάσταση αιολικών μέσα στον παραδοσιακό οικισμό!

Ένσταση στη ΡΑΕ κατέθεσαν κάτοικοι των Κυθήρων και πλήθος συλλόγων, ο Δήμος και η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων ισχυριζόμενοι ότι πραγματοποιείται παραβίαση των περιοχών αποκλεισμού και ζωνών ασυμβατότητας του υφιστάμενου Χωροταξικού Πλαισίου καθώς εγκαθίστανται αιολικό πάρκο μέσα στον παραδοσιακό οικισμό και δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.

Ωστόσο, όλες οι προσφυγές απορρίφθηκαν διότι η ΡΑΕ, από το 2010, έχει αποφανθεί ότι τα στοιχεία που της παρείχαν τα αρμόδια υπουργεία είναι ελλιπή και περιμένει τους γεωπληροφοριακούς χάρτες τους οποίους προκήρυξε στις 12.2.2021.

Το θέμα όμως έφτασε στην Βουλή από τον βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη ο οποίος στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, τόνισε ότι η εγκατάσταση των αιολικών γίνεται δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της καστροπολιτείας της Παλαιόχωρας Κυθήρων, του παραδοσιακού οικισμού του Μυλοποτάμου και των οικισμών Κουσουνάρι, Λαζαριάνικα και Ρίζες.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως η τροποποίηση αυτού του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, στόχο έχει «να είναι ακόμη πιο αυστηρό και πιο συγκεκριμένο το πλαίσιο, θέτοντας προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμα

Υπογράμμισε την συμβολή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην πατρίδα μας, λέγοντας πως «όλα αυτά προσαρμόζονται και στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, το κλίμα, αλλά και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος». Επιδιώκουμε, ανέφερε «όλα αυτά να μπουν σε τάξη». Για τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες σε προστατευόμενες περιοχές, είπε ότι «οι χρήσεις που θα οριστούν θα κατισχύουν όλων των άλλων χρήσεων από όλους τους άλλους σχεδιασμούς. Είναι κρίσιμη αυτή η παράμετρος. Και σε έναν χρόνο, έτσι είναι το χρονοδιάγραμμα, θα έχουν ολοκληρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια δικαίου».

Απαντώντας στον βουλευτή του ΜέΡΑ 25 σχετικά με βεβαιώσεις παραγωγής που έχουν εκδοθεί από την ΡΑΕ, ο υφυπουργός είπε πως αυτές «δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκην ότι στο τέλος θα δοθεί έγκριση για άδεια κατασκευής και λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου». Η έγκριση δίνεται από την διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, η οποία τελικά κρίνει το εάν πληρούνται τα κριτήρια του νόμου και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Αν δεν πληρούνται, δεν θα δοθεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, και δεν θα προχωρήσει η επένδυση. Για δε τους αρχαιολογικούς χώρους, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αναφέρει για πλήρη απαγόρευση στη Ζώνη Α΄ των αρχαιολογικών χώρων, όπως υπάρχει και μια σειρά από άλλους περιορισμούς, όπως οι αποστάσεις από όρια οικισμών, από δρόμους, από ευαίσθητους χώρους.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button