home design 800x400
home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Ξαναβγήκαν τα τεφτέρια, άδειασαν τα πορτοφόλια

Σε οικονομική εξελίσσεται η υγειονομική πανδημία, αφού ο κορωνοϊός και τα περιοριστικά μέτρα για τη μη εξάπλωσή του έδωσαν την χαριστική βολή στις τσέπες και τα πορτοφόλια των Πελοποννήσιων. Ήδη ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να ξαναβγούν τα τεφτέρια στα μπακάλικα.

«Υπήρχαν επαγγελματίες που συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια οι οποίοι ήρθαν και μας ζήτησαν δανεικά για να περάσουν τα παιδιά τους», δήλωσε ιδιοκτήτρια καταστήματος τροφίμων στην Καλαμάτα μιλώντας σε τοπικό κανάλι, χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση, για όσους έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους. «Ο κόσμος δεν εισπράτει. Ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών», επισημαίνει.

Τα lockdown απειλούν την οικονομία

Είναι γεγονός πως πολλές κατηγορίες επαγγελματιών έχουν πιεστεί από τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε το παρατεταμένο lockdown, με τις επιχειρήσεις που κλείνουν να είναι αμφίβολο αν θα ξανανοίξουν, κάποιες από αυτές.

Τα αποτυχημένα lockdown που δεν μείωσαν την μετάδοση του Κορονοϊού με αποτέλεσμα να έχει ξεφύγει η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, απειλούν παράλληλα τα νοικοκυριά και αυτό οδηγεί αρκετούς πελάτες να ψωνίζουν πλέον τρόφιμα με πίστωση.

Την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότεροι επαγγελματικοί φορείς στην Πελοπόννησο προαναγγέλουν κινητοποιήσεις, ζητώντας ουσιαστικότερη οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Να σημειωθεί πως ουκ ολίγες επιχειρήσεις έμειναν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρότι παραμένουν κλειστές για τους πελάτες τους.

Απώλειες θέσεων εργασίας

Την ίδια στιγμή έχουν υπάρξει πολλές απώλειες θέλεων εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον περασμένο Αύγουστο οι άνεργοι έφθασαν 1.100.000 ενώ τον Αύγουστο του 2019 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ήταν περίπου 970.000.

Συνολικά στην παραγωγική ηλικία των 30 έως 54 ετών, οι άνεργοι είναι περισσότεροι από 500.000.

Εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν ότι έως το τέλος του χρόνου ενδέχεται να προστεθούν στη λίστα των ανέργων έως και 700.000.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis