home design 800x400
home design 1170Χ320

Κατηγορώ κατά πάντων για τη ρύπανση στον Αργολικό

Ρύπανση Αργολικού Κόλπου

Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, σωματεία εργαζομένων από το νομό αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, υπογράφουν ψήφισμα κατά της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου.

Στο σχετικό κείμενο υπάρχει ένα δριμύ κατηγορώ κατά πάντων για το φαινόμενο που παρατηρείται διαχρονικά στην περιοχή και που φέτος ξανάρθε στην επιφάνεια, με τα αποτελέσματα των μετρήσεων να μην είναι καθόλου καλά.

Το ψήφισμα είναι το ακόλουθο:

«ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ, ΕΧΕΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ

Μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας από τη ρύπανση του Αργολικού κόλπου και την μόλυνση του περιβάλλοντοςσυντελείται χρόνια τώρα από την προβληματική λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) Άργους – Ναυπλίου. Μιας εγκατάστασης Βιολογικού Καθαρισμού που λειτουργεί από το 1993 μέχρι σήμερα χωρίς να έχει αναβαθμισθεί, με παλιά μηχανήματα και σάπιους αγωγούς. Μια μονάδα που Δήμοι και ΔΕΥΑ φρόντισαν να την αφήσουν χωρίς το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορούν να εκχωρούν την λειτουργία του κάθε χρόνο σε ιδιώτες.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με ανεξέλεγκτες ΧΑΔΑ που υπάρχουν στις θέσεις «Γκριμάρια» και «Καραθώνα» αντίστοιχα στους δήμους Άργους-Μυκηνών και Ναυπλίου, με τα  στραγγίδια από τους ΧΑΔΑ να καταλήγουν στον Αργολικό κόλπο, έχουν σαν αποτέλεσμα την τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, την δυσοσμία και κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Παράλληλαχυμοποιεία και πυρηνελουργεία, πολλές φορές δεν λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς όπως προβλέπεται ή δεν τους αναβαθμίζουν, γιατί αυτό κοστίζει και μειώνει τα κέρδη τους.

Τα παραπάνω δεν έπεσαν σαν «κεραυνός εν αιθρία». Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες, ακόμα και την υγεία του λαού.

Όσο κι αν προσπαθούν, πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλον, δεν μπορούν να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους, βιομήχανοι και τοπικές αρχές.

Οι διαχρονικές ευθύνες όλων των τοπικών και περιφερειακών διοικούντων, βουλευτών  είναι τεράστιες, αδιαφορούν για τις αναγκαίες υποδομές οργάνωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας και την ποιότητα ζωής. Όλοι αυτοί είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την κεντρική πολιτική, είναι υπέρμαχοι της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των βιομηχάνων. Αυτή η κερδοφορία τσακίζει μισθούς, αδιαφορεί για ουσιαστικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς,λεηλατεί το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματιών, μολύνει το περιβάλλον.

Αυτή η κερδοφορία θεωρεί ασύμφορο τον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων αλλά και την σωστή λειτουργία και αναβάθμιση των βιολογικών των βιομηχανιών.

Το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, καταθέτει μαχητικό πλαίσιο ψηφίσματος ενάντια στον εμπαιγμό και την κοροϊδία Βιομηχάνων, Περιφέρειας και Δήμων και καλεί τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής μας, να στηρίξουν τις παρακάτω διεκδικήσεις.

Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και μικροί επαγγελματίες που αγωνιούμε καθημερινά για την επιβίωση των οικογενειών μας, δεν στοιχιζόμαστε πίσω από τα «παιχνίδια» και τις διαμάχες Βιομηχάνων – Περιφέρειας – Δήμων.

Ενωμένοι, μαζικά και αγωνιστικά με τα δικά μας αιτήματα που δεν μπαίνουν στη λογική “κόστους – οφέλους”, πρέπει να διεκδικήσουμε με νέα ορμή και αποφασιστικότητα ότι δικαιούμαστε. Είναι ρεαλιστικό και σύμφωνο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 • Να προχωρήσουν άμεσα όλα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και των αντίστοιχων δικτύων, μέσα από ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών
 • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου απαραίτητου προσωπικού στις ΔΕΥΑ και το βιολογικό καθαρισμό, με εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
 • Να υποχρεωθούν οι βιομήχανοι να λειτουργούν τους βιολογικούς που διαθέτουν σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές οδηγίες για ασφαλή λειτουργία και να τους αναβαθμίσουν.
 • Να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στις λαϊκές οικογένειες των δήμων Άργους-Μυκηνών και Ναυπλίου που επιβαρύνονται οικονομικά τόσα χρόνια χωρίς ουσιαστικά να έχουν βιολογικό.
 • Έξω οι ιδιώτες από την διαχείριση του βιολογικού και των απορριμμάτων.
 • Να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι από δημόσιες υπηρεσίες για τη τήρηση των περιβαλλοντολογικών ορών.

Ο λαός της Αργολίδας χόρτασε από ψέματα και υποσχέσεις! Ήρθε ο καιρός να διεκδικήσει τα δικαιώματά του!

ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ!»

Μέχρι τώρα το ψήφισμα υπογράφουν:

 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
 • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΥΛΟΥΡΓΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ EMFI (ΠΡΩΗΝ ΕΒΓΑ)
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ TASTY FOODS
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΓΕ
 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ Ν ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ
 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
 • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖ. ΣΤΙΣ ΕΠΙΧ.ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Σχόλια

Ένα σχόλιο

 1. Δύο χιλιάδες δέκα τεσσεροπ

  Δεν ξέρω τι λέτε εσείς ωρε, εγώ ξέρω ότι ο πολυ βραβευμένος δήμος μας με ευρωπαϊκά μετάλλια και ο πολυχρονεμενος μας κάνει το καλύτερο για τον τόπο του, μαζί με τον τροπολιτσιωτη που ντύνετε Κολοκοτρώνης και ήρθε να σώσει σώσει τους κιωτες!!!!!

dei comp 1

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis