home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠολιτισμόςΛακωνία

Μυστράς: Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου εν έτει 1970

Βρισκόμαστε στην μεσαιωνική καστροπολιτεία του Μυστρά, στην κάτω πόλη και συγκεκριμένα στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Πάνω από το οχυρωματικό τείχος της καστροπολιτείας ανάμεσα σε κυπαρίσσια προβάλει το σύμπλεγμα των τρούλων και το καμπαναριό.

Ο φακός πλησιάζει δίνοντας μας λεπτομέρειες από την πρόσοψη του ναού, και ακολούθως από τον διάκοσμο της εισόδου που οδηγεί στον ναό.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα από την αψιδωτή πύλη του οχυρωματικού τείχους όπου η συνοδός του κινηματογραφιστή ποζάρει στον φακό.

Η ίδρυση του ναού τοποθετείται αμέσως μετά το 1262 όπου ο Μυστράς παραχωρείται από τους Φράγκους στους Έλληνες Βυζαντινούς με πρώτο κτήτορα τον μητροπολίτη Ευγένιο. Η αρχική μορφή του ναού είχε την όψη τρίκλιτης βασιλικής. Μεταξύ του 1286-1315, όταν μητροπολίτης ήταν ο Μοσχόπουλος, προστέθηκαν νάρθηκας και στοά στα δυτικά του ναού, και κατά τον 15ο αιώνα ο μητροπολίτης Ματθαίος πρόσθεσε το υπερώο.

Στην σημερινή του μορφή ο ναός ανήκει στον λεγόμενο μεικτό τύπο του Μυστρά που συνδυάζει την τρίκλιτη βασιλική στο ισόγειο και τον πεντάτρουλο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό στο υπερώο.

Βίντεο: Aylon Film Archives

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button