home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Άγιοι Θεόδωροι: Το άγνωστο εκκλησάκι του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο μέσα από μία σχολική εργασία

Το άγνωστο εκκλησάκι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι ένα εκκλησάκι στην νεόδμητη περιοχή της οδού Καλαμάτας, στο Ναύπλιο, που χάνεται ανάμεσα στις πολυκατοικίες της και, σήμερα, ανήκει στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου. Το εκκλησάκι ανακατασκευάστηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη όταν το μεγάλο κτήμα στην περιοχή αυτή, του παραχωρήθηκε για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα.

Εκεί, το χρονικό διάστημα από το 1825-1832, ο Κολοκοτρώνης διαμόρφωσε τα υπάρχοντα κτίσματα σε εξοχική κατοικία και αφιέρωσε το εκκλησάκι στους Άγιους Θεοδώρους.Τα χρόνια πέρασαν και το εκκλησάκι, που πρωτοχτίστηκε από τους Βενετούς, ανακατασκευάστηκε από τον Κολοκοτρώνη και εκεί προσευχήθηκε πολλές φορές ο Γέρος του Μοριά, δε μαρτυρά τίποτα από την ιστορία του.

Ο μαθητής του Στ1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου Γιώργος Καχριμάνης, πρότεινε να παρουσιάσει την ιστορία του ναΐσκου στο πλαίσιο του προγράμματος Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και Τοπικής Ιστορίας «Οι ήρωες του 1821 στο Ναύπλιο».

Με τη βοήθεια της Διευθύντριας και υπεύθυνης του προγράμματος, Μπιλιούρη Αργυρής, διευρύνθηκε η έρευνα ώστε να συγκεντρωθεί αρκετό υλικό.

Μεταξύ άλλων εξασφαλίστηκε προσωπική μαρτυρία από άτομο της οικογένειας των ιδιοκτητών μετά την οικογένεια Κολοκοτρώνη καθώς δεν έχουν απομείνει πλέον πολλά αντικείμενα, που μαρτυρούν τα χρόνια που έζησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εδώ.

Με αφορμή τη σημερινή γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, το Α’ Σάββατο των Νηστειών και τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης του 1821, παρουσιάζεται η ιστορία του ναού ως ένα μικρό φόρο τιμής στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αγωνιστή – ήρωα του Αγώνα.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Νικόλας Ρετάλης

    Μια μικρή παρατήρηση, για την ορθότητα του επιχειρήματος της εργασίας, ως άμεσος απόγονος των τελευταίων κατόχων της εκκλησίας, πριν αυτή παραδοθεί στην Εκκλησία το 2015. Η οικεία Κολοκοτρώνη βρισκόταν στο οικόπεδο στην οδό Καλαμάτας 1 και γκρεμίστηκε λόγω φθοράς γύρω στο 1930. Το κτίριο που εμφανίζεται ως σπίτι του ήταν αποθήκη, που γκρεμίστηκε λόγω φθοράς το 2004.

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis