home design 800x400
home design 1170Χ320

Αλαλούμ στο Ναύπλιο: Πάνω από 40 άνθρωποι δεν έχουν λάβει τις συντάξεις τους

Αγανακτισμένοι είναι οι συνταξιούχοι στην Αργολίδα, καθώς η απονομή των συντάξεών τους καθυστερεί και κανένας δεν απαντά στα τηλέφωνα του ΕΦΚΑ Τρίπολης, αφήνοντάς τους σε αναμμένα κάρβουνα. Στην περιοχή του Ναυπλίου πάνω από 40 άνθρωποι δεν έχουν λάβει τις συντάξεις τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν παράπονα από τη στιγμή που οι υποθέσεις τους δεν διεκπεραιώνονται λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας.

Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν επιφέρει σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που περιμένουν εδώ και καιρό να λάβουν τη σύνταξή τους και στο μεταξύ δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Τα προβλήματα

Στον ΕΦΚΑ, και ειδικότερα στα υποκαταστήματα των Νομών Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας, καταγράφονται ένα σύνολο προβλημάτων, υστερήσεων και ελλείψεων που υπονομεύουν την ταχύτητα και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών δυσχεραίνοντας παράλληλα την εργασιακή καθημερινότητα των υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα, η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του ΕΦΚΑ είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον κόσμο της εργασίας και τους απόμαχους της δουλειάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας ένωσε τη φωνή του με το Σύλλογο Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νομών Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας διεκδικώντας την επίλυση κομβικών ζητημάτων που αφενός οδηγούν στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας (ιδιαίτερα μεγάλος φόρτος εργασίας), και αφετέρου δημιουργούν συνθήκες σώρευσης εκκρεμοτήτων για τους ασφαλισμένους.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε επιστολή του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας που στάλθηκε πριν από περίπου 40 ημέρες προς το Υπουργείο Εργασίας και τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ:

«Η πραγματική και ουσιαστική ενοποίηση των Ταμείων με όρους απλούστευσης των διάφορων διαδικασιών, και όχι μια απλή συστέγαση τους, καθώς και η βελτίωση τόσο των επιδόσεων, όσο και της εικόνας του ΕΦΚΑ προϋποθέτει μέτρα και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση, τον εκσυγχρονισμό, τον οργανωσιακό και επιχειρησιακό του εξορθολογισμό, την εύστοχη διαχείριση του εργατικού του δυναμικού.

Ειδικότερα, και μεταξύ άλλων, απαιτούνται:

  • Στελέχωση των υπηρεσιών μέσα από στοχευμένες προσλήψεις αφού το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της εξουθένωσης των υπαλλήλων αναμένεται να ενταθεί σημαντικά και από τις επικείμενες μαζικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονη δέσμευση για μετακινήσεις προσωπικού αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντική βάση. Επισήμανση της κατάστασης αποδεκατισμού στο Γ’ Τοπικό Υποκατάστημα Αργολίδας (Κρανίδι).
  • Άμεση λειτουργία των Τοπικών Διευθύνσεων Αργολίδας και Λακωνίας με πλήρη προγραμματισμό, εκπαιδευμένο στις νέες αρμοδιότητες προσωπικό και «αποκέντρωση» – αποσυμφόρηση αρμοδιοτήτων σε επίπεδο Νομού (δημιουργία τμημάτων ΚΕΠΑ στις Τοπικές Διευθύνσεις, κατανομή εκκρεμών συντάξεων, παροχών κ.α.)
  • Επαρκής κατάρτιση και εκπαίδευση υπαλλήλων για την απόκτηση τεχνογνωσίας στη διαχείριση υποθέσεων που εμφανίζουν μεγάλο όγκο και ιδιαιτερότητες (π.χ. εκκρεμείς υποθέσεις ΟΓΑ).
  • Απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού σε καθήκοντα που αφορούν ένα τμήμα και με συναλλασσόμενους ενός Ταμείου ώστε να υπάρξει η αναγκαία εξειδίκευση που θα συμβάλλει στην ταχύτερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών.
  • Προτεραιοποίηση της αντικατάστασης ή τεχνολογικής αναβάθμισης του υπάρχοντος εξοπλισμού και λογισμικού προκειμένου να περιοριστούν ή να εξαλειφθούν προβλήματα που σχετίζονται με υπολογιστές και εκτυπωτές δυσκολεύοντας τους υπαλλήλους στην υλοποίηση των εργασιών τους.
  • Ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΦΚΑ με στόχο τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου και απόρριψη κάθε λογικής ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολαβικές εταιρείες.

Οι απόλυτα ρεαλιστικές, εποικοδομητικές και εφαρμόσιμες προτάσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νόμων Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας επιβάλλεται να γίνουν άμεσα πράξη αφού εδράζονται σε πραγματικές ανάγκες ενώ δύναται να «θεραπεύσουν» σοβαρές αρρυθμίες και αδυναμίες».

Σχόλια

dei comp 1

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis