home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Τι έψαχνε το ερευνητικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ στο λιμάνι;

Ένα πλοίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ανοιχτά του λιμανιού του Ναυπλίου, άγνωστο για ποιο λόγο. Η ρύπανση του Αργολικού έθεσε σε δράση το ερευνητικό σκάφος; Ή μήπως κάτι άλλο; Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό αποχώρησε μετά από λίγη ώρα, προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Αποτελείται από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα: το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, το Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας.

Η αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ

  • Διατήρηση της υγείας της υδρόσφαιρας έτσι ώστε τα υδάτινα οικοσυστήματα να εξακολουθήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους (ρυθμιστικές, αισθητικές, πολιτιστικές) στις μελλοντικές γενιές,
  • Προαγωγή της βιώσιμης εκμετάλλευσης των θαλάσσιων βιολογικών και άλλων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας ενέργειας στα πλαίσια της Γαλάζιας Ανάπτυξης (πρόγραμμα «HORIZON 2020»),
  • Υποστήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης,
  • Προαγωγή της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας,
  • Ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που σχετίζονται με την υδρόσφαιρα και την προστασία της, και
  • Παροχή συμβουλών σε εθνικά, μεσογειακά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και διαχείρισης.

Φώτο: Χρήστος Γκούμας

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Το ερευνητικό αυτό σκάφος στα πλαίσια τακτικής περιοδικής καταγραφής στατιστικών περιβαλλοντικού εδιαφέροντος, αναχώρησε από την Πάτρα κάνοντας τον πέριπλο της Πελοποννήσου με σταθερή ταχύτητα 11 κόμβων και στάσεις δειγματοληψίας, παίρνοντας σήμερα θαλάσσια δείγματα από διάφορα σημεία της ακτογραμμής και κατευνθύνθηκε προς Πειραιά.

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis