home design 800x400
home design 1170Χ320

Ο ΕΛΓΑ και η υδαρή κηλίδωση στις κλημεντίνες

Θα αποζημιωθούν οι μανταρινοπαραγωγοί της Αργολίδας;

Με την από 21/12/2020 επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών ν. Αργολίδας & Όμορων Νομών προς τον ΕΛΓΑ τονιζόταν η σημασία της κλημεντίνης και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την «υδαρή κηλίδωση» λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Υπενθυμιζόταν επίσης η δέσμευση του ΕΛΓΑ από το 2016 για σύνταξη αναλογιστικής μελέτης ώστε να συμπεριληφθεί το φαινόμενο στις ζημιές που χρήζουν ασφαλιστικής.
Με έκπληξη διαβάσαμε την απάντηση του ΕΛΓΑ (αρ. πρωτ. 1289, 10/02/2021), η οποία παραπέμπει σε μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την γεωργία, η οποία αναμένεται εντός του 2021.

Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης είναι παράρτημα της Παγκόσμιας Τράπεζας και το Νοέμβρη του 2020 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύναψε μαζί της σύμβαση -έναντι 950.000 ευρώ- για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών με θέμα: «Στρατηγικός Σχεδιασμός και Δράση για τη Γεωργία και τον Μετασχηματισμό της Υπαίθρου».

Από την απάντηση οι γεωπόνοι συμπεραίνουν τα εξής:

α) Ο ΕΛΓΑ δεν έχει κάνει τίποτα από το 2016 έως σήμερα για ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά μια σημαντική καλλιέργεια και πλήττει σοβαρά την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών.

β) Είναι εμπαιγμός η παραπομπή της ασφαλιστικής κάλυψης της «υδαρούς κηλίδωσης» των κλημεντίνων στη γενικότερη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

γ) Είναι θλιβερή η απαξίωση του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν απαντά συγκεκριμένα σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια του είναι γνωστό. Κι αυτό, σε συνθήκες αύξησης των ζημιών στην παραγωγή από την κλιματική αλλαγή, κινείται κόντρα στην ανάγκη για έναν αξιόπιστο, ευέλικτο και διαφανή δημόσιο οργανισμό γεωργικής ασφάλισης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου: «Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Εμείς θα επανέλθουμε ζητώντας πιο συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι υπεκφυγές.
Περιμένουμε όσοι ανέδειξαν το ζήτημα το προηγούμενο διάστημα να συνεχίσουν να το κάνουν έως ότου βρεθεί λύση
».

Δείτε εδώ την απάντηση του ΕΛΓΑ.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis