home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΑυτοδιοίκησηΚοινωνία

Αργολικός: Οι απορροές και τα στραγγίδια καταστρέφουν τον κόλπο

Σημαντική παρέμβαση στο θέμα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου με ανακοίνωσή της στην οποία επισημαίνει ότι οι απορροές και τα στραγγίδια καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ σημείωσε ότι το έγκλημα εκτός από περιβαλλοντικό είναι και ποινικό.

Παράλληλα, κατηγορεί το δήμο Ναυπλιέων για αδιαφορία ενώ υπογραμμίζει ότι από την ρύπανση του Αργολικού κόλπου και την μόλυνση του περιβάλλοντος οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Αργολικός κόλπος διαχρονικά δέχεται μεγάλο ρυπαντικό φορτίο τόσο από τις απορροές του Αργολικού πεδίου, φυτοφάρμακά κλπ όσο και από τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και δημιουργεί τον κίνδυνο της ολικής μόλυνσης του κόλπου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι κύριες εστίες της ρύπανσης του κόλπου είναι:

  1. Η προβληματική λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε. Ε. Λ.) με τα αποχετευτικά δίκτια.
  2. Η ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων από εργοστάσια και επιχειρήσεις.
  3. Οι απορροές και τα στραγγίδια των ΧΑΔΑ στα Γκριμάρια και την Καραθώνα

Εξετάζοντας αναλυτικά κάθε μία από τις παραπάνω αιτίες διαπιστώνουμε ότι.

Η προβληματική λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε. Ε. Λ.) με τα αποχετευτικά δίκτια.

Η μονάδα Ε. Ε. Λ. ιδιοκτησίας των δήμων Άργους- Μυκηνών και Ναυπλίου συγκεντρώνει τα υγρά απόβλητα των δύο πόλεων καθώς και των δημοτικών διαμερισμάτων που έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο.

Από την έναρξη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού υπήρχαν προβλήματα. Η ΔΕΥΑΡ που είχε την ευθύνη της λειτουργίας της άφησε τη μονάδα, χωρίς το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό. Χωρίς μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας. Χωρίς τακτική και πλήρη συντήρηση των μηχανημάτων. Χωρίς αυστηρό έλεγχο των εισερχομένων και εξερχομένων λυμάτων. Χωρίς συντήρηση και βελτίωση των αποχετευτικών δικτύων.

  • Τα χυμοποιεία που ρίχνουν τα απόβλητά τους στον βιολογικό, δεν ελέγχονται τακτικά με μέτρηση του ρυπαντικού φορτίου των λυμάτων τους, με συνέπεια όλη η μονάδα συχνά να βγαίνει εκτός λειτουργίας, και όλα τα λύματα ακάθαρτα να οδηγούνται στη θάλασσα.
  • Εδώ και πολλά χρόνια ο υποθαλάσσιος αγωγός που οδηγεί τα επεξεργασμένα λύματα στο βάθος της θάλασσας είναι κατεστραμμένος και τα απόβλητα διαχέονται στη παραλία. Οι αρμόδιοι αδιαφορούν για την αντικατάστασή του. Τελευταία υπόσχεται ότι θα το κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
  • Η μονάδα από την έναρξη λειτουργία της δεν έχει εκσυγχρονιστεί, και είναι ανάγκη να γίνει αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού για να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα, έχουμε μείνει στις υποσχέσεις.
  • Είναι γνωστό σε όλους ότι όταν έχουμε έντονη βροχόπτωση η μονάδα του βιολογικού τίθεται εκτός λειτουργίας και όλα τα υγρά απόβλητα διαχέονται στη παραλία και από εκεί στη θάλασσα, χωρίς να γίνεται καμία ενέργεια χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς. Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί.

Τελευταία η διαχείριση της Ε. Ε. Λ. ανατέθηκε από τη ΔΕΥΑΑΡ-Μ σε ιδιωτική εταιρία για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα που δεν θέλησε να λύσει η ίδια και φυσικά η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Η ρύπανση που δημιουργεί ο βιολογικός στον Αργολικό κόλπο είναι τεράστια.

Μπροστά σε όλα αυτά ο δήμος Ναυπλίου και η ΔΕΥΑΝ αν και συνιδιοκτήτες μένουν αδιάφοροι και ρίχνουν τις ευθύνες σε άλλους.

Η δημοτική αρχή Ναυπλίου πρέπει να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί. Να αναλάβει τις ευθύνες της και να φροντίσει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού.

Η διαχείριση να γίνεται από τις ΔΕΥΑ, χωρίς μεσολάβηση ιδιώτη, και να ληφθούν όλα τα μέτρα για τη σωστή και χωρίς προβλήματα λειτουργία της μονάδας

Η ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων από εργοστάσια και επιχειρήσεις

Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των εργοστασίων και των επιχειρήσεων ρυπαίνει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τον Αργολικό κόλπο.

Είναι ανάγκη να γίνεται τακτικός έλεγχος των εργοστασίων και επιχειρήσεων από τους αρμόδιους, για την τήρηση των όρων λειτουργίας των, για να μην αυθαιρετούν και να μη ρυπαίνουν.

Παρατηρούμε κατά μήκος της ακτής πληθώρα αποχετευτικών αγωγών που εκβάλουν στη θάλασσα χωρίς έλεγχο και χωρίς κανείς να γνωρίζει από που έρχονται. Ακόμη υπάρχουν ανοικτοί τάφροι ακαθάριστοι γεμάτοι λύματα που ρυπαίνουν όλη τη περιοχή και εκβάλουν στη θάλασσα.

Ο δήμος πρέπει άμεσα να παρέμβει. Να μη δηλώνει αναρμόδιος, και με ενέργειές του να καλέσει τους αρμόδιους να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία όχι μόνο της θάλασσας αλλά και του βιότοπου, στα διοικητικά του όρια.

Οι απορροές και τα στραγγίδια των ΧΑΔΑ στα Γκριμάρια και την Καραθώνα

Μεγάλο μέρος της ρύπανσης που δέχεται ο Αργολικός κόλπος οφείλεται στις απορροές και τα στραγγίδια που δημιουργούν οι ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές στην Καραθώνα και τα Γκριμάρια του Άργους.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια και στους δύο δήμους είναι αφόρητη. Είναι γνωστό ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείται και στις δύο χωματερές είναι ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι στα Γκριμάρια εναποτίθεται και η ρυπογόνος λυματολάσπη του βιολογικού, τότε το έγκλημα είναι πλήρες. Δε μπορεί να συνεχίζουμε να εγκληματούμε στο περιβάλλον χωρίς συνέπειες. Δε μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ο νόμος εφαρμόζεται επιλεκτικά.

Οι υπεύθυνοι γι’ αυτό το έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις, η περιφέρεια Πελοποννήσου και τοπικές δημοτικές αρχές που εφαρμόζοντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. δημιούργησαν αυτό το έγκλημα προκειμένου να φέρουν την ΤΕΡΝΑ για να μας γλυτώσει από τα σκουπίδια με οικονομική αφαίμαξη.

Η δημοτική αρχή Ναυπλίου έχει όλες τις ευθύνες αυτού του εγκλήματος, γιατί όχι μόνο δέχεται αδιαμαρτύρητα αυτή την κατάσταση, αλλά είναι και αυτή πού την υλοποιεί.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι από την ρύπανση του Αργολικού κόλπου και την μόλυνση του περιβάλλοντος οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της περιοχής είναι μεγάλοι.

Για όλη αυτή τη κατάσταση της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου μεγάλη ευθύνη φέρνει ο δήμος Ναυπλίου που αφενός μεν αδιαφορεί, δεν παίρνει μέτρα και εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης αφετέρου δε σε συνεργασία με τη περιφέρεια Πελοποννήσου, προχωρούν χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα, αδιαφορούν για τις αναγκαίες υποδομές οργάνωσης και προστασίας του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας και την ποιότητα ζωής. Γιατί έχουν κριτήριο το «κόστος- όφελος» και επιλέγουν να εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα συμφέροντα των βιομηχάνων και των επενδυτών, Επιλέγουν έργα βιτρίνας, αναπλάσεις κλπ και αδιαφορούν για τις υποδομές, τις κοινωνικές ανάγκες και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ευθύνες για τη ρύπανση του κόλπου είναι και ποινικές που πρέπει κάποτε από τους αρμόδιους να αποδοθούν για να πάψει η ρύπανση της θάλασσας.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Γκόνης

Μαρία Αλημπέρτη»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button