home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΠολιτική

Σκρέκας: Κυρώσεις σε εργοστάσια και βιολογικό για τη ρύπανση του Αργολικού

Οι ΔΕΥΑ έχουν την ευθύνη για το βιολογικό καθαρισμό Ναυπλίου –Άργους δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.

Ο κος Σκρέκας τόνισε ότι από τις 17/12/2020 έχουν τεθεί νέοι όροι για την διασφάλιση της προστασίας Περιβάλλοντος και εντός 6μήνου ο διαχειριστής του βιολογικού καθαρισμού πρέπει να υποβάλλει στοιχεία τεκμηρίωση για την ικανότητα του βιολογικού καθαρισμού να ανταποκρίνεται σε αυτούς τους νέους όρους.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι αρμόδια να ενεργεί ελέγχους και να επιβάλλει κυρώσεις έχει κάνει ήδη 7 ελέγχους σε βιομηχανίες και έχει επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις. Επίσης έχει διενεργήσει 4 ελέγχους στο βιολογικό καθαρισμό.

Η ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Ναύπλιο – Έντονη δυσοσμία από την ανεξέλεγκτη ρύπανση του υγροτόπου Νέας Κίου

Κρίτων Αρσένης

Ο υγρότοπος της Νέας Κίου έχει μήκος περίπου 6 χλμ. και βρίσκεται ανάμεσα στην παραλιακή οδό Νέας Κίου-Ναυπλίου και τη θάλασσα. Αν και υποφέρει από μπαζώματα και σκουπίδια έχει μεγάλη οικολογική αξία, διότι αποτελεί βιότοπο για πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (περίπου 140 είδη). Επίσης, μαζί με τον υγρότοπο του Μουστού αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά.

Στο υγρότοπο αυτόν για πολλοστή φορά και σύμφωνα με το ΑΠΕ στις 6.2.2021 “μεγάλη θαλάσσια ρύπανση προκλήθηκε από το βιολογικό στην Αργολίδα. Η έντονη δυσοσμία που επικράτησε το πρωί της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου στο Ναύπλιο και το Άργος από τον βιολογικό στην παραλιακή Ναυπλίου Νέας Κίου προκάλεσε την επέμβαση του Λιμεναρχείου. Στα πλαίσια της διερεύνησης του συμβάντος, το Λιμεναρχείο κατά την αυτοψία του διαπίστωσε εκτεταμένη ρύπανση στον Αργολικό κόλπο στην εκβολή των εκροών του βιολογικού, με έντονη δυσοσμία που προκλήθηκε από τα χυμοποιεία της περιοχής που αυτή την περίοδο δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς. Το σημείο που καταλήγει ο βιολογικός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον Υγρότοπο της περιοχής Ναυπλίου Νέας Κίου.”

Οι πολίτες της Αργολίδας γνωρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα με την ανεξέλεγκτη ρίψη των υγρών αποβλήτων των χυμοποιείων, η μονάδα ουσιαστικά βγαίνει εκτός λειτουργίας, δημιουργώντας από τη μια αυτή την αποπνικτική δυσοσμία στην ατμόσφαιρα και από την άλλη, όλα τα λύματα διοχετεύονται ακάθαρτα στην παραλία του υγροβιότοπου και στον Αργολικό κόλπο. Την εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού λειτουργεί μέσω σύμβασης ιδιωτική εταιρεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
Πόσες περιβαλλοντικές παραβάσεις έχουν διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφορικά με τα απόβλητα των χυμοποιείων και τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού; Λειτουργεί σωστά ο βιολογικός; Υπαρχουν παράνομες εκροές αποβλήτων χυμοποιείων προς αυτόν ή κατευθείαν προς τον υγρότοπο Νέας Κίου; Τι μέτρα δεσμεύεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση επίλυση του ζητήματος;
Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων υπάρχουν δεκάδες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Υδάτων στη χώρα σε μη συμμόρφωση, είτε γιατί δεν λαμβάνουν επαρκή αριθμό μετρήσεων ή γιατί παράμετροι που ελέγχονται στην εκροή δεν είναι εντός των ορίων που θέτει η σχετική Οδηγία. Τι δεσμεύεστε να κάνετε για την άμεση επίλυση του προβλήματος;
Ο ερωτών Βουλευτής Κρίτων Αρσένης

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button