home design 800x400

Σπάρτη: Τι απαντά ο δήμος για τους πρόσφυγες του Sparta Inn

Το ζήτημα των 45 προσφύγων που έμειναν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και στέγη στη Σπάρτη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος φιλοξενίας έφερε και πάλι στη δημοσιότητα ο δήμος Σπάρτης με σχετική ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα αναδείχθηκε όταν ένας εκ των προσφύγων που έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το κατήγγειλε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

Η σχετική ανακοίνωση του δήμου Σπάρτης αναφέρει:

«Ο Δήμος Σπάρτης ζήτησε -κατ’ επανάληψη- από τις Κρατικές Αρχές και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, να έλθουν στη Σπάρτη και να επιβλέψουν την ομαλή αποχώρηση και των τελευταίων φιλοξενουμένων,

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μας απάντησε (και σήμερα), ότι:

«το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας του ΔΟΜ «FILOXENIA» ολοκληρώθηκε την Κυριακή 28/2/2021, γεγονός σηματοδότησε τη λήξη πληρωμής των συμμετεχόντων επιχειρηματιών-ξενοδόχων-catering που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στη Σπάρτη αλλά και σε άλλες περιοχές της ενδοχώρας. …. Οι διαμένοντες έχουν ενημερωθεί έγκαιρα και για την λήξη του προγράμματος και για όλες τις νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να λάβουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Ταυτόχρονα, ομάδα του ΔΟΜ από το πρόγραμμα HELIOS, επισκέπτονταν σε τακτική βάση το ξενοδοχείο SPARTA INN, με σκοπό να ενημερώσει τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας για το πρόγραμμα και τις επιλογές τους.»

Δηλαδή, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, όλοι όσοι φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Sparta Inn στη Σπάρτη, έχουν έγκαιρα ειδοποιηθεί ότι έπρεπε να είχαν ήδη αποχωρήσει και να κατευθυνθούν όπου και όπως τους είχε και έχει ήδη υποδειχθεί! Όσοι δεν έχουν ήδη παραλάβει όλα τα τελικά ταξιδιωτικά τους έγγραφα, έχουν ήδη ειδοποιηθεί πως θα τα παραλάβουν στο νέο τόπο διαμονής τους!

Ως Δήμος, δεν έχουμε καμία επίσημη έγγραφη ή προφορική ενημέρωση από κανένα φορέα, εκτός από όποιες πληροφορίες αποκτούμε από το δικό μας ενδιαφέρον και από δική μας πρωτοβουλία.

Έχουμε δε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρχει ευταξία στη σχέση της Πόλης μας με τους φιλοξενούμενους.

Αν και τόσους μήνες δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα, σε τρεις περιπτώσεις χρειάστηκε η άμεση προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου για να κατευνάσουμε έντονες διαμαρτυρίες τους και κλείσιμο κεντρικού δρόμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος έχει δώσει οδηγίες στο Ξενοδοχείο Sparta Inn να φιλοξενήσει, εφόσον χρειαστεί, αυτούς που δεν έχουν αποχωρήσει, για μία ή δύο ημέρες ακόμα!

Αν δε, κριθεί απολύτως απαραίτητο για την ευταξία και ομαλότητα, και τρείς μέρες».

Σχόλια

Exit mobile version