home design 1800x300 (banner)
ΚορινθίαΟικονομίαΤαξίδια

Ορεινή Κορινθία: Πρωταγωνιστεί τουριστικά στις υπαίθριες δραστηριότητες

Η ορεινή Κορινθία φαίνεται ότι ξεχωρίζει και πρωταγωνιστεί τουριστικά στις υπαίθριες δραστηριότητες, μια νέα μορφή τουριστικού προϊόντος η οποία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και έχει ως στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και την ανάδειξη περιοχών στο τουριστικό προσκήνιο, που μέχρι τώρα δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της επισκεψιμότητας.

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται στην Πελοπόννησο και το όρος Μαίναλο, ο Πάρνωνας και τα Καλάβρυτα.

Λίμνη Στυμφαλία

Κοινός παρανομαστής των πρωτοβουλιών που έχουν εκκινήσει, τόσο σε επίπεδο προβολής τους, όσο και σε τεχνικό και θεσμικό σκέλος, είναι η μεγέθυνση του οικονομικού αποτυπώματος στις τοπικές κοινωνίες αλλά και η συνεισφορά των υπαίθριων δραστηριοτήτων τους στα συνολικά τουριστικά μεγέθη της χώρας, όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εμπειρογνώμονες του τουριστικού κλάδου.

Λίμνη Δόξα Φενεός Κορινθία

Οι υπαίθριες δραστηριότητες (Outdoor Activities) είναι όλη η “ελληνική εμπειρία”

Με το βλέμμα στραμμένο στην “επόμενη ημέρα” για τον ελληνικό τουρισμό η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, Iωάννα Δρέττα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι υπαίθριες δραστηριότητες (ό,τι έχει να κάνει με δράσεις στο βουνό, στα ποτάμια, στη θάλασσα, στη σχέση του ανθρώπου με την φύση κλπ) καταγράφουν μεγάλη ζήτηση διεθνώς και η πανδημία μάλιστα την επιτάχυνε. «Αυτή τη στιγμή οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι “Drivers της ζήτησης διεθνώς” και υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα όχι μόνο δεν πρέπει να μείνει πίσω, αλλά περιγράφεται και ως ο ιδανικός τόπος για την ανάπτυξη τους σε παγκόσμια κλίμακα», αναφέρει και προσθέτει: «Η σημασία αυτών των μορφών ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, δεν θα πρέπει να εντοπιστεί μόνο στην διεξαγωγή ενός αγωνίσματος, αλλά στο “πάντρεμα” που επιτυγχάνεται με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, με την πολιτιστική κληρονομιά και τις τοπικές οικονομίες κλπ. Είναι όλη η ελληνική εμπειρία».

LIFE-Stymfalia

Οικοσυστήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζουν και αναπνέουν από τις υπαίθριες δραστηριότητες

Προς επίρρωση των παραπάνω ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μέσα από τις υπαίθριες δραστηριότητες περνάει και η ανάδειξη ελληνικών προορισμών, που το ρεύμα της άνθισης του ελληνικού τουρισμού δεν τις “άγγιξε”. Προερχόμενος από μια Περιφέρεια που χαίρει φυσικής ομορφιάς και πεδίων ξεδίπλωσης θεματικών μορφών τουρισμού, ο κ. Μαρινάκος επισημαίνει ότι το όρος Μαίναλο, ο Πάρνωνας, η ορεινή Κορινθία, τα Καλάβρυτα κλπ ξεχωρίζουν για τις υπαίθριες δραστηριότητες τους. Γύρω από αυτούς τους ορεινούς όγκους της Πελοποννήσου, όπως τονίζει, έχουν οργανωθεί επιχειρήσεις, που συνεισφέρουν στο τοπικό εισόδημα και την απασχόληση κλπ. Για παράδειγμα στο Μαίναλο δραστηριοποιούνται περίπου 200 μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις, δυναμικότητας 2.000 κλινών προσφέροντας απασχόληση σε 400 περίπου άτομα. Υπερτριπλάσιος είναι ο αριθμός εργαζομένων που αναπτύσσεται σε υπηρεσίας εστίασης και αναψυχής, με όχημα τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Μαίναλο: Ο δρόμος προς την κορυφή

Πρωτοβουλίες για την διάδοση των υπαίθριων δραστηριοτήτων

Στο μεταξύ το στοίχημα, που θα πρέπει να κερδηθεί στο μέτωπο αυτό, δεν είναι άλλο από τη διάδοση των υπαίθριων δραστηριοτήτων εκτός συνόρων και η προσέγγιση της “αγοράς στόχου” για την Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη η Marketing Greece τρέχει καμπάνια, που τοποθετεί την Ελλάδα στον χάρτη της συνεχώς αυξανόμενης τάσης για υπαίθριες δραστηριότητες. Στόχος της καμπάνιας, όπως τονίζει η κυρία Δρέττα, είναι αυτή να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις του ταξιδιώτη, ο οποίος επηρεασμένος από το καινούριο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, αλλάζει πλέον συνήθειες και αναδιαμορφώνει τις επιλογές του. Στο προσκήνιο των νέων συνηθειών πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η ανάγκη να νιώθει κανείς ασφαλής, διατηρώντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές αποστάσεις και διεκδικώντας περισσότερο «χώρο» για τον ίδιο και τον συνταξιδιώτη του. Παράλληλα, η επαφή με τη φύση επαναξιολογείται δίνοντας βαρύτητα στα θετικά συναισθήματα που αυτή προκαλεί όπως η ευτυχία, η χαρά και η ελευθερία.

Η Θημωνιά στον Πάρνωνα

Ταυτόχρονα, σε θεσμικό επίπεδο, υπογραμμίζει ο κ. Μαρινάκος, υπό την καθοδήγηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) λαμβάνει χώρα μια πρωτοβουλία συνεργασίας των ενώσεων ξενοδόχων που βρίσκονται σε ορεινούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για τους ορεινούς προορισμούς και την ηπειρωτική Ελλάδα και έμφαση στις υπαίθριες δραστηριότητες. Μάλιστα, όπως λέει, ετέθησαν για πρώτη φορά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, ζητήματα θεσμικού πλαισίου, προβολής και συνεισφοράς ΕΣΠΑ.

Δείτε το βίντεο της Ελληνικής Καμπάνιας για τις υπαίθριες δραστηριότητες:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button