home design 800x400

Καταγγελίες εργαζομένων: Οι εργοδότες αρνούνται να καταβάλουν εισφορές

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το συνδικάτο γάλακτος τροφίμων και ποτών Αργολίδας “τις τελευταίες μέρες το ΔΣ του Συνδικάτου έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για άρνηση των εργοδοτών να καταβάλουν χρήματα που δικαιούνται εργαζόμενοι που νόσησαν η τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα με απόφαση του ΕΟΔΥ.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι ο νόμος 4722/2020 άρθρο 15 (ΦΕΚ Α’ 177/15-09-2020) αναφέρει: ‘Εργοδότης, που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε περιορισμό επτά (7) ή δεκατεσσάρων (14) ημερών, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών”.

Παράλληλα απαιτούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας δεδομένου ότι οι χώροι δουλειάς του κλάδου αποτελούν ενεργές εστίες διασποράς του κορονοϊού λόγω ελλείψεως ουσιαστικών μέτρων και ελέγχων.

Διεκδικούν:

Πραγματική ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας
Καθημερινή θερμομέτρηση όλων των εργαζομένων κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας με διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.

Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (γραμμές παραγωγής, αποδυτήρια, εστιατόρια, γραφεία κλπ).

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα ΤΕΣΤ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη και κόστος του κράτους και της εργοδοσίας.

Σε ενδεχόμενο ύπαρξης πολλαπλών κρουσμάτων άμεση διακοπή του εργοστασίου για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται. Διασφάλιση των μισθών και του μεροκάματου όπως και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε τέτοια περίπτωση και με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, χωρίς δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων.

Να στελεχωθούν με επάρκεια οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ για να πυκνώσουν οι έλεγχοι για την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας αλλά και για καταπάτηση δικαιωμάτων.

Εργαζόμενος που μπαίνει καραντίνα να απαγορεύεται να εργαστεί σε αυτό το διάστημα με ενημέρωση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και να διασφαλίζονται οι αποδοχές του.

Να μην εφαρμοστεί η απλήρωτη αναπλήρωση εργασίας για όσους βγαίνουν καραντίνα.

Σχόλια

Exit mobile version