home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΕυρώπηFeatured

ΕΣΠΑ: Πώς μια αποθήκη έγινε υπερσύγχρονο χειρουργείο στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

Μπορεί να ξεκίνησε η κουβέντα για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου Νοσοκομείου στην Αργολίδα και η πρόθεση της Περιφέρειας να δείχνει ότι ο νομός βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση, όμως τα υπάρχοντα νοσοκομεία του Ναυπλίου και του Άργους συνεχίζουν – παρά τα όποια προβλήματα – να αποτελούν τον πυλώνα της παροχής υγείας σε κατοίκους και επισκέπτες.

Όταν ακόμα δεν είχε ξεκινήσει η συζήτηση για καινούργιο νοσοκομείο στην Αργολίδα καταβλήθηκε μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμιση των υπαρχόντων νοσοκομείων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, μια προσπάθεια που σήμερα έχει ολοκληρωθεί και πλέον έχει αναβαθμιστεί η παροχή υγείας, συγκριτικά με το παρελθόν.

Το 2018 ανακοινώθηκε η ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014 – 2020 του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομειακών μονάδων Άργους, Ναυπλίου, Κορίνθου, Σπάρτης και Μολάων και πλέον τα νοσοκομεία λειτουργούν καλύτερα. Μεγάλοι ωφελημένοι από τη χρηματοδότηση αυτή είναι εκτός των άλλων τα δύο νοσοκομεία της Αργολίδας, που πλέον λειτουργούν με το νέο εξοπλισμό.

Ιδιαίτερα το νοσοκομείο Ναυπλίου απέκτησε ένα επιπλέον σύγχρονο χειρουργείο, μες πλήρη εξοπλισμό, στη θέση μιας παλιάς αποθήκης, που ουσιαστικά μέχρι πρότινος δεν χρησίμευες σε τίποτα.

Όπως δηλώνει στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ο Αναπληρωτής Διοικητής Θοδωρής Βασιλόπουλος ««Εξοπλίσαμε την αίθουσα του 3ου χειρουργείου, με πλήρη σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο μέχρι τότε δεν λειτουργούσε και ήταν μια κλειστή αίθουσα, ουσιαστικά μια αποθήκη. Παράλληλα εξοπλίστηκαν τα διάφορα ιατρεία με σύγχρονα μηχανήματα.

Ο νέος λαπαροσκοπικός πύργος είναι ένα από τα καλύτερα μηχανήματα στην Ελλάδα και δίνει τη δυνατότητα τρισδιάστατης προβολής κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μειώνοντας αισθητά τις πιθανότητες οποιουδήποτε ιατρικού λάθους».
Η ανάγκη αντικατάστασης του παλαιωμένου εξοπλισμού, που λειτουργούσε στις δύο νοσηλευτικές μονάδες εδώ και 30 χρόνια με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κακή κατάσταση και σε πολλές περιπτώσεις να εγκυμονούσε κινδύνους τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους χειριστές του, ήταν επιτακτική.

Είναι γνωστό, ότι η Αργολίδα είναι ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης τουριστών με ισχυρή τουριστική δραστηριότητα. Αυτό δείχνουν άλλωστε και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία οι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Αργολίδας για το έτος 2016 είχαν περίπου 964.000 επισκέπτες, ενώ οι διανυκτερεύσεις για το 2015 αντιπροσώπευαν το 35% των συνολικών διανυκτερεύσεων της Πελοποννήσου. Παράλληλα το ΓΝ Αργολίδας, εξυπηρετεί και κατοίκους περιφερειακών ενοτήτων που γειτνιάζουν, ενώ τις υπηρεσίες αυτές μπορούν να κάνουν χρήση και οι επισκέπτες των πολιτιστικών χώρων που βρίσκονται στην εν λόγω περιφερειακή ενότητα.

Επομένως, οι απαρχαιωμένες και ελλιπείς υπηρεσίες υγείας, εκτός από τον περιορισμό της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων, μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την τουριστική κίνηση και δραστηριότητα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.

Δήλωνε το Δεκέμβρη του 2019 η τότε διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας Αγγελική Φλώκου: «ένα σημαντικό έργο που είχε θέσει ως στόχο η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας και που αφορούσε την προμήθεια – ανανέωση ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για τις κλινικές, τα χειρουργεία και τον εργαστηριακό τομέα των δύο Νοσηλευτικών Μονάδων Άργους και Ναυπλίου, ολοκληρώνεται μετά από συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών».

Και στις δύο νοσηλευτικές μονάδες υπήρχε μέχρι πρότινος απαρχαιωμένος εξοπλισμός. Ειδικότερα, όσον αφορά τις ανάγκες σε εξοπλισμό για τη ΝΜ Ναυπλίου, η εν λόγω νοσηλευτική μονάδα, δεν είχε προβεί στην αντικατάστασή του εξοπλισμού για πάρα πολλά έτη. Ο εξοπλισμός των νοσηλευτικών μονάδων παρουσίαζε συχνά βλάβες, λόγω παλαιότητας, ενώ υπήρχε ο κίνδυνος οριστικού τερματισμού της λειτουργίας του, με άμεση συνέπεια την πιθανή παύση δραστηριοτήτων ή λειτουργίας τμημάτων του νοσοκομείου, σε περιπτώσεις μοναδικού εξοπλισμού. Μια τέτοια συνέπεια, για το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

Παράλληλα, υπήρχε έλλειψη βασικού εξοπλισμού σε συγκεκριμένα τμήματα του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να παρέχονται ελλιπείς υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούσαν η έλλειψη ψηφιακού μαστογράφου, καθώς επίσης η μονάδα βρογχοσκοπίου – ενδοσκοπίου της νοσοκομειακής μονάδας Ναυπλίου.

Με αυτά τα δεδομένα, με απόφαση της περιφέρειας Πελοποννήσου εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Πελοπόννησος 2014 – 2020 η «προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας» με προϋπολογισμό 933.000,00 ευρώ με ΦΠΑ 24%, η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στο Ε.Π. Περιφέρεια Πελοποννήσου «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014-2020» – Άξονας προτεραιότητας: 2Β «Υποδομές Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού»). Το έργο ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου.

Ο νυν Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Ναυπλίου Θοδωρής Βασιλόπουλος τονίζει γι΄ αυτό: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο κατατέθηκε από την προηγούμενη διοίκηση και υλοποιήθηκε από τη νέα. Είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια για τη βελτίωση των παροχών υγείας».

Ο κος Βασιλόπουλος προσθέτει ακόμα: «Πρόκειται για ουσιαστική αναβάθμιση των παροχών υγείας προς τους ασθενείς. Καθετί που γίνεται για την αναβάθμιση των παροχών υγείας σε κάθε νοσηλευτική μονάδα εδραιώνει στη συνείδηση του κόσμου το γεγονός ότι τα προβλήματα των ασθενών αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο, με τις βέλτιστες παροχές και φυσικά με τις νέες εφαρμογές της ιατρικής τεχνολογίας».

Το έργο που ήδη έχει ολοκληρωθεί, αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του ΓΝ Αργολίδας, για την κάλυψη βασικών, αλλά και κρίσιμων αναγκών και των δύο νοσηλευτικών μονάδων που απαρτίζουν το ΓΝ Αργολίδας, του ΓΝ Άργους και του ΓΝ Ναυπλίου, με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια και αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών προς τους διαμένοντες, αλλά και προς τον μεγάλο όγκο επισκεπτών που δέχεται η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας λόγω των μοναδικών πόλων έλξης όπως το Ναύπλιο και οι Μυκήνες.

Ο νέος εξοπλισμός

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ στην Ν.Μ. Ναυπλίου. Το σύστημα είναι κατάλληλο για τρέχουσες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις (χολοκυστεκτομες. κήλες, σκωληκοειδεκτομές), επείγουσες επεμβάσεις (διατρήσεις πεπτικού) καθώς και με δυνατότητα για προηγμένη λαπαροσκοπικη χειρουργική (κολεκτομές-γαστρεκτομές). Προσφέρει δε την τεχνολογία της τρισδιάστατης απεικόνισης στην οθόνη καθώς και τον χρωματικό διαχωρισμό μεταξύ υγειών ή μη ιστών.

Προσφέρεται η δυνατότητα αντιμετώπισης περιστατικών και πραγματοποίησης προηγμένων επεμβάσεων που έως πρόσφατα δεν πραγματοποιούνταν, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια σε ασθενή και γιατρό. Αποτελεί προστιθέμενη αξία για την ΝΜ Ναυπλίου, καθώς για πρώτη φορά εγκαταστάθηκε ανάλογο σύστημα σε περιφερειακό νοσοκομείο της χώρας.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ στην ΝΜ Ναυπλίου.

Προσφέρει πλήθος αερισμών και παραμέτρους. Επιβλέπει όλες τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενή με σύγχρονες μεθόδους, απλοποιώντας την εργασία των ιατρών και νοσηλευτών, παρέχοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας για τον ασθενή. Επιπλέον όφελος αποτελεί η συνεισφορά του στην ανάρρωση του ασθενή.

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ στη ΝΜ Ναυπλίου. Το προηγούμενο μηχάνημα ήταν εκτός λειτουργίας τα τελευταία 3 έτη. Αντικαταστάθηκε από σύγχρονο κλασικό αντινογραφικό μηχάνημα, που εκτελεί όλες τις ακτινογραφίες όλων των περιοχών του σώματος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ (ΔΙΑΘΕΡΜΙΑ) στη ΝΜ Ναυπλίου. Ενεργειακή πλατφόρμα συνδυασμού ηλεκτροχειρουργικής για μονοπολικές και διπολικές χειρουργικές εφαρμογές & σύντηξης ιστών για ηλεκτροθερμική συγκόλληση αγγείων.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ ΟΡΟΦΗΣ ΜΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟ στην ΝΜ Ναυπλίου. Σύγχρονος προβολέας και δορυφόρος που προσφέρει βασικό φωτισμό με δυνατότητα κλίσεων για την εκτέλεση όλων των τύπων επεμβάσεων, τεχνολογίας LED.

ΦΟΡΗΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ στη Ν. Μ. Ναυπλίου. Πρόκειται για νέο τροχήλατο ακτινολογικό σύστημα, σύγχρονης τεχνολογίας με καλύτερη απεικόνιση, μικρού όγκου και βάρους, ευέλικτο. Εκτελεί ακτινογραφίες επί κλίνης (κλινικών και εξωτερικών ιατρείων) με μεγάλη ευκολία.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ στη Ν. Μ. Ναυπλίου, με δυνατότητα κλίσεων για την εκτέλεση όλων των τύπων χειρουργείων γενικής χειρουργικής, ουρολογίας, γυναικολογίας τόσο ανοικτής όσο και λαπαροσκοπικής τεχνικής, που δέχεται μεγάλο πλήθος πρόσθετων εξαρτημάτων.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΕ ΤΟΜΟΣΥΝΘΕΣΗ στη Ν. Μ. Άργους, ο οποίος διαθέτει τομοσύνθεση, επιτρέποντας την παραγωγή ταυτόχρονα εξέτασης που αντικαθιστά εν μέρει την μαγνητική τομογραφία, με αποτέλεσμα το κέρδος πολύτιμου χρόνου και επιπλέον δαπανών για τον ασθενή αλλά και το νοσοκομείο.

Παράλληλα εξοικονομούνται οικονομικοί πόροι από το ασφαλιστικό σύστημα, ενώ αυξάνονται τα έσοδα της νοσηλευτικής μονάδας από τον ΕΟΠΠΥ. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα λήψης βιοψίας από τον ασθενή που επιταγχύνει τον εντοπισμό κακοήθειας σε πρώιμμο στάδιο με αποτελέσματα ευεργετικά στην εξέλιξη της υγείας των ασθενών.

50 ΚΛΙΝΕΣ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΟΤΟΥΑΛΕΤΑ, υψηλής αισθητικής αλλά και αξιόπιστης λειτουργίας που συμβάλλουν στη θεαματική βελτίωση της νοσηλευτικής φροντίδας με στόχο την ικανοποίηση του ασθενή και την παροχή υπηρεσιών προς την κατεύθυνση της ολιστικής αντιμετώπισης της νοσηλείας.

ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ στη Ν. Μ. Άργους, κορυφαίων δυνατοτήτων με υψηλή απεικονιστική ισχύ και σύγχρονα απεικονιστικά πακέτα λειτουργιών.

Wi-Fi ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ & ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ στη Ν. Μ. Άργους. Με το μηχάνημα αυτό καταργούνται οι ενισχυτικές πινακίδες που κοστίζουν ακριβά, μπλοκάρουν συχνά εντός του ακτινολογικού μηχανήματος και απαιτούν σπατάλη χρόνου εκ μέρους του χειριστή για τη μεταφορά στον ψηφιοποιητή και τελικά στην εκτύπωση. Ο υπάρχων ψηφιοποιητής μετατρέπεται σε παράλληλη διάταξη εξασφαλίζοντας ελαφριά χρήση και κατά συνέπεια χαμηλό κόστος συντήρησης ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζονται δύο συστήματα πραγματοποίησης ακτινογραφίας που σε περίπτωση βλάβης του ενός εκ των δύο, συνεχίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου.

ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΒΙΝΤΕΟΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΙΟ στη Ν. Μ. Ναυπλίου. Πρόκειται για σύγχρονο σύστημα βίντεο – βρογχοσκόπησης με ενδοσκόπιο HD, βιντεοεπεξεργαστή HD και ανάλογη οθόνη LED.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button