home design 800x400
home design 1170Χ320

Αργολίδα: Ασπίδα κατά του κορωνοϊού για τις ηλικίες 60-64. Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ξεκίνησαν στην Αργολίδα οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού για τις ηλικίες 60-64. Από τους πρώτους που κλήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο στο Άργος, ο εικονιζόμενος Χρήστος Ουλής, πρώην γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αργολίδας.

Δύο παράλληλα εμβολιαστικά συστήματα

Εχουν αναπτυχθεί δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα διενεργεί εμβολιασμούς στις ηλικίες από 75 και άνω και το δεύτερο σύστημα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες κάτω των 64 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astra Zeneca σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για μεγαλύτερες ηλικίες. Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.

Τα δυο παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών. Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Διευκρινήσεις για την ηλικιακή ομάδα 60-64

Ενόψει του ανοίγματος των ραντεβού για εμβολιασμό σε επιπλέον ηλικιακές κατηγορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβαίνει σε διευκρινίσεις αναφορικά με την προ κράτηση ραντεβού μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Όσοι πολίτες έκαναν την εγγραφή τους λίγο πριν (ή μετά) το άνοιγμα των ραντεβού για την ηλικιακή τους ομάδα δεν θα λάβουν SMS και πρέπει να κλείνουν τα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό από τα υπόλοιπα κανάλια που έχουν διαμορφωθεί, δηλαδή το site emvolio.gov.gr, τα φαρμακεία και τα ΚΕΠ.

Όπως τονίζεται, η προ κράτηση ραντεβού είναι μια πρόταση που κάνει το κράτος προς τους πολίτες με συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώρες και τοποθεσίες για τις δύο δόσεις του εμβολιασμού.

Εφαρμόζεται μόνο για όσους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr) διότι μόνο για αυτούς υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία επικοινωνίας (αριθμός κινητού τηλεφώνου και email).

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα ραντεβού για μια ηλικιακή ομάδα, καταγράφονται όσα μέλη της είναι εγγεγραμμένα στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν τα ραντεβού να έχουν ολοκληρωθεί οι προ κρατήσεις που θα προταθούν.

Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να εντοπιστεί το εμβολιαστικό κέντρο που είναι πλησιέστερο στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί και να ληφθεί μέριμνα για τη διαθεσιμότητα ραντεβού σε ημερομηνίες και ώρες.

Έτσι, θα λάβουν SMS μόνο όσοι έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση περίπου μία εβδομάδα πριν ανοίξουν τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδα στην οποία ανήκουν.

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα άτομα 60-64 ετών εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ τα άτομα 70 ετών και άνω με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna. Εν αντιθέσει με τα δύο αυτά εμβόλια που το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων είναι οι 21 ημέρες, σε ότι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca το συνιστώμενο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων είναι οι 12 εβδομάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της AstraZeneca:

1) Το AZD1222 χρησιμοποιεί έναν αδενονοϊό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί κατάλληλα ώστε εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να εξαπολύει ισχυρή ανοσοαπόκριση όταν αντιληφθεί την παρουσία του SARS-CoV-2, χωρίς να προκαλεί νόσο.

2) Αποθηκεύεται στους 2-8 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε ένα απλό ψυγείο εν αντιθέσει με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna που αποθηκεύονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίας, από -20 έως -80 βαθμούς Κελσίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ευκολότερη η διανομή και συντήρησή του.

3) Η AstraZeneca διαθέτει πολλαπλά σημεία διανομής παγκοσμίως, καθώς και πολλά σημεία παραγωγής είτε ιδιόκτητα, είτε μέσω συνεργασιών με άλλους παραγωγούς εμβολίων.

4) Σε εξέλιξη είναι μελέτες για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών. Μέχρι τώρα έχει διαφανεί ότι είναι ασφαλές και έχει ήπιας έως μέτριας μορφής ανεπιθύμητες ενέργειες και έχει όμοια ανοσοαπόκριση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

5) Από τις κλινικές μελέτες έχει φανεί ότι το εμβόλιο με τις δύο δόσεις επιτυγχάνει κατά μέσο όρο 62% αποτελεσματικότητα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet έδειξε ότι όταν οι δόσεις χορηγούνται με διάστημα 3 μηνών μεταξύ τους η αποτελεσματικότητα έφτασε στο 82,4%, ενώ έπεφτε στο 54,9% αν οι δύο δόσεις γίνονταν με διαφορά μικρότερη των έξι εβδομάδων.

6) Σε ότι αφορά στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, από πολυκεντρική μελέτη που έγινε στη Νότια Αφρική φαίνεται ότι δύο δόσεις του εμβολίου είχε μικρή αποτελεσματικότητα στις ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις COVID-19, που οφείλονταν στη μετάλλαξη B.1.351. Από κλινική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερο έναντι της μετάλλαξης B.1.1.7.

7) Όπως και για τα άλλα εμβόλια για την πρόληψη της COVID-19, τα στοιχεία για εκείνο της AstraZeneca σε ότι αφορούν την ικανότητά του να αναχαιτίζει τη μετάδοση του κορωνοϊού από άτομο σε άτομο, φαίνεται πως μπορεί να το κάνει ήδη από την χορήγηση της πρώτης δόσης. Ανάλυση δειγμάτων ρινικών επιχρισμάτων από ασυμπτωματικούς και συμπτωματικούς φορείς έδειξε 67% μείωση στα θετικά δείγματα μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Άλλη ανάλυση έδειξε ότι άτομα που ήταν θετικά στον κορωνοϊό και εμβολιάστηκαν είχαν συντομότερη περίοδο εκκαθάρισης του ιού από τον οργανισμό τους, κάτι που επιδρά θετικά και στην ικανότητα μετάδοσης του ιού από άτομο σε άτομο.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis