home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αναδεύεται ο Εγκέλαδος στον Κορινθιακό

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Αναδεύεται ο Εγκέλαδος στον Κορινθιακό

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξύπνησε στις 05:36 τα ξημερώματα της Τετάρτης (17.02.2021) τους κατοίκους στη Ναύπακτο. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κορινθίας και της Φωκίδας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα έξι χιλιόμετρα.
Σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Αίγιο.

Μετά το σεισμό των 5 Ρίχτερ, ακολούθησαν τουλάχιστον έξι μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν ο σεισμός των 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 06:38.

Συνήθης διαδικασία για την περιοχή

Ερωτηθείς για τη σεισμική δόνηση που ανησύχησε τους κατοίκους, ο κ. Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ότι «είχαμε τον σεισμό στις 5:36, όμως είχαν προηγηθεί άλλοι 10 σεισμοί από 2,5 έως 4 Ρίχτερ όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια είχαμε επίσης σεισμούς έως 4,4 Ρίχτερ».

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι «πρόκειται για σεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται “σμηνοσειρά”. Ένα σμήνος σεισμών, αντίστοιχο με αυτό που εκδηλώθηκε πριν από 1,5 μήνα στην περιοχή». Ο καθηγητής επισήμανε ότι «τα χαρακτηριστικά αυτών των σεισμικών δονήσεων είναι ότι είναι πολλές, μικρού μεγέθους και εκδηλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή της τάξης μερικών ημερών».

Ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι «είναι μια συνήθης διαδικασία για την περιοχή», ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί κάποιος να μιλά για κύριο σεισμό. «Μπορεί να συνεχιστεί η ακολουθία για μερικές μέρες με παρόμοια μεγέθη. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου, η οποία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι υπό επιτήρηση η περιοχή» σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής είπε ότι «η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς, όμως αυτό δεν είναι βάση για να υποθέσουμε ότι θα έχει μεγαλύτερο τώρα. Εδώ η ακολουθία έχει τα χαρακτηριστικά της σμηνοσειράς σεισμών, που δεν πάνε σε μεγάλα μεγέθη».

Αναμενόμενη εξέλιξη

«Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 05:36 σήμερα, με επίκεντρο τον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, εντάσσεται προφανώς στην ίδια σεισμική ακολουθία που είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες», αναφέρει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος. Παράλληλα, ο καθηγητής επισημαίνει ότι «καταγράφεται μετασεισμική ακολουθία», καθώς, όπως λέει, «έχουν σημειωθεί και σημειώνονται μετασεισμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, «από την στιγμή που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμέναμε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς στο Κορινθιακό κόλπο τα βλέπουμε αυτά».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis