home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΑρχείο

Καιρός: Έρχεται φονικός χιονιάς το επόμενο Σαββατοκύριακο;

Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για ακραίο έως και φονικό χιονιά το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook παίρνει θέση και αναφέρεται στον ντόρο που έχει δημιουργηθεί για την κατάβαση ψύχους το επόμενο διάστημα. 

Αναλυτικά έγραψε: 

«Πολύς ντόρος έχει επικρατήσει τις τελευταίες ώρες σε διάφορες Μετεωρολογικές ομάδες. Ο λόγος είναι ότι αρκετά μοντέλα πρόγνωσης του καιρού αρχίζουν και εναρμονίζονται με το γεγονός ότι από το επόμενο ΣΚ 13-14 Φλεβάρη και στη συνέχεια διαφαίνεται κατάβαση ισχυρού ψύχους από τη Βόρεια Ευρώπη προς την Ελλάδα και χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας! 

Άλλοι μιλάνε για «νέο 2002», άλλοι για «νέο 2004», άλλοι για «νέο Μάρτη του 1987» και άλλοι αναμένουν πολικές αρκούδες να ζευγαρώσουν στην πλατεία Συντάγματος.

Είναι όμορφο να αγαπάς το χιόνι και μάλιστα για έναν Μετεωρολόγο είναι η απόλυτη προγνωστική πρόκληση, ειδικά αν αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Κάποιοι θα χαρούν απίστευτα να χιονίσει έντονα στο κέντρο της Αθήνας και άλλοι, που δεν είναι τόσο παρορμητικοί, θα σου πουν ότι είναι κρίμα τόσο έντονο ψύχος να “χτυπήσει” την Ελλάδα διότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους, γιατί υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους, γιατί υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι η ακόμη γιατί θα υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού. Όλοι θα έχουν τα δικιά τους… 

Μην μπαίνετε στη διαδικασία από τώρα να διαβάζετε και να πιστεύετε τέτοια άρθρα. Μην επηρεάζεστε! Αν δεν φτάσουμε 3-4 μέρες πριν από αυτή την διαφαινόμενη μεταβολή του καιρού δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Υπάρχει περίπτωση τα μοντέλα να τα πάρουν όλα πίσω, να τα μαζέψουν δηλαδή και τελικά από το επόμενο ΣΚ και στη συνέχεια να μη γίνει τίποτα το συνταρακτικό. Υπάρχει όμως και η περίπτωση η κατάβαση ψύχους να είναι τόσο έντονη που να μιλάμε για μια ακραία μεταβολή του καιρού με δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις. 

Η εμπειρία μου πάνω στην πρόγνωση μου λέει ότι καλύτερα θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι διότι ξέρουμε όλοι μας πως πρόγνωση ακριβείας για 8 ημέρες μετά δεν υφίσταται ποτέ! Η πρόγνωση του καιρού για μετά τις 7-8 μέρες παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα. Με λίγα λόγια δεν μπορεί να είναι ορθή! Απλώς μια τάση μόνο μπορούμε να υποψιαστούμε. 

Οπότε αφήστε εσείς οι λάτρεις της πρόγνωσης τις βαρύγδουπες εκφράσεις, όλοι οι υπόλοιποι μην πιστεύετε ακόμη τίποτα και μόλις φτάσει η προσεχής Πέμπτη 11 Φλεβάρη θα έχετε αναλυτική πρόγνωση του καιρού ώστε να ξέρετε ακριβώς τι θα συμβεί.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι πιθανότητες είναι 55-60% να έρθει κρύο και χιόνια κυρίως στην κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα (χωρίς να αποκλείεται κρύο και στα νοτιότερα τμήματα της χώρας) και 40-45% να μην έχουμε κάτι το αξιόλογο.

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι ακόμη ώρα για ασφαλή συμπεράσματα. Ας ηρεμήσουν λίγο οι χιονόφιλοι και οι λάτρεις της πρόγνωσης. Έχουν υπάρξει μέγιστες προγνωστικές αποτυχίες ακόμη και 2 ημέρες πριν. Οπότε το θεωρώ σχεδόν ανέκδοτο το να προσπαθεί κάποιος από τώρα να προσδιορίσει τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις διαφαινόμενες χιονοπτώσεις. Τα βαρομετρικά χαμηλά γεννιούνται οπότε θέλουν και όπου θέλουν και επομένως είναι σε θέση να αλλάξουν άρδην την πορεία μιας κακοκαιρίας ακόμη και λίγες ώρες πριν, πόσο μάλλον όταν προσπαθούμε να κάνουμε τους μάγους από τώρα…

Τα λέμε την ερχόμενη Πέμπτη 11 Φλεβάρη. Μέχρι τότε θα βλέπω τις διαφορές προγνώσεις σε site και ομάδες και θα χαμογελάω…»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button