home design
ΚοινωνίαΑρχείο

Τι συμβαίνει με τον Βιολογικό και γιατί έγινε αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ναύπλιο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ατμόσφαιρα του Ναυπλίου επιβαρύνεται από διάφορους παράγοντες και δημιουργείται δυσοσμία, αν και φέτος η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Χθες Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου όμως η δυσοσμία αυτή έγινε αρκετά πιο έντονη από το συνηθισμένο και προκάλεσε την έρευνα του Λιμεναρχείου.

Διαπιστώθηκε λοιπόν πως από το βιολογικό καθαρισμό στην παραλιακή Ναυπλίου – Νέας Κίου ρέουν κατά πάσα πιθανότητα τα ακατεργαστα λύματα των χυμοποιείων, φαινόμενο που δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται. 

Οι λιμενικοί τοποθέτησαν πλωτό φράγμα στο σημείο για να περιορίσει τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε στον υγροβιότοπο, ενώ ενημερώθηκε υπηρεσιακά και ο εισαγγελέας. 

Με το ζήτημα ασχολήθηκαν επίσης και οι ΔΕΥΑ Ναυπλίου και Άργους – Μυκηνών που συνδιαχειρίζονται τον Βιολογικό.

Ήδη λαμβάνονται δείγματα από τα λύματα προκειμένου να ελεγχθούν και να προσκομιστούν στις αρμόδιες αρχές, για ενδεχόμενη αναζήτηση ευθυνών και τυχόν επιβολή κυρώσεων στους υπαίτιους.

Περιβαλλοντική βόμβα

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου σε ανακοίνωσή της για τα προβλήματα ρύπανσης στην περιοχή του Ναυπλίου αναφέρει:

«Τα προβλήματα με την ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου δεν έχουν τέλος.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή του Ναυπλίου, που πολλές φορές γίνεται ανυπόφορη.

Λόγω και της πανδημίας πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτύρονται και ανησυχούν για την υγεία τους.

Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι συγκεκριμένες, όπως συγκεκριμένοι είναι και οι υπεύθυνοιπου δε λαμβάνουν μέτρα και τις συντηρούν.

Συγκεκριμένα:

Είναι τα πυρηνελαιουργεία που εδώ και χρόνια, ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με τα απόβλητάτους. Οι αρμόδιοι, Περιφέρεια και Δήμοι, αδιαφορούν. Επιτρέπουν να λειτουργούν αυτές οι ρυπογόνες επιχειρήσεις  με ασυδοσία, οι οποίες  μπροστά στο βωμό του κέρδους, αρνούνται να εφαρμόσουν περιβαλλοντικούς όρους, να επενδύσουν σε σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των εργαζομένων και των δημοτών.

Η Δημοτική Αρχή Ναυπλίου περιορίστηκε σε ένα ψήφισμα ευχολόγιο και ο Δήμαρχος προσπαθεί λέει να κάνει σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για σύνταξη μελέτης και εγκατάσταση οργάνων μέτρησης της ρύπανσης, έτσι μας κοροϊδεύει ότι θα λύσει το πρόβλημα. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι τόσα χρόνια συγκαλύπτει μαζί με την περιφέρεια την ρυπογόνο δράση τους, και τώρα απλώς δίνει τον αναγκαίο χρόνο για να μη θιγούν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Είναι τα σκουπίδια που έχουν κατακλείσει τα πάντα, ιδιαίτερα στις περιοχές των ανεξέλεγκτων χωματερών της Καραθώνας και Γκριμάρια στο Άργος.

Με ευθύνη των Δήμων, της Περιφέρειας και της κεντρικής Κυβέρνησης, μας έπνιξαν τα σκουπίδια. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ρυπαίνει παρανομώντας  και συγχρόνως να μην επιβάλλονται οι ποινικές ευθύνες για την καταστροφή που κάνει στο περιβάλλον.Το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι μία συνεχής ανοιχτή πληγή που δημιουργεί ανεξέλεγκτες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Στις επίμονες κραυγές απελπισίας μας:

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ.

Η μόνη τους απάντηση είναι ότι το πρόβλημα θα λυθεί με επενδύσεις.

Μας αποκρύπτουν όμως ότι με αυτές τις επενδύσεις θα έχουμε νόμιμη ρύπανση, θα έχουμε καρκινογόνα καύση,θα μας επιβληθούν χαράτσια και  θα πληρώσουμε τα σκουπίδια χρυσάφι.

Η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης το μόνο που κάνει είναι να φορτώνει στις πλάτες μας τα κέρδη. Αρκετά πληρώσαμε! Να πληρώσουν τώρα οι υπεύθυνοι!

Είναι ο Βιολογικός καθαρισμός Άργους – Ναυπλίου που έχει μετατραπεί σε μία περιβαλλοντική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα τόσο στη μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού όσο και στα υφιστάμενα αποχετευτικά δίκτυα, πέρα από το φυσικό περιβάλλον κινδυνεύει άμεσα όλος ο Αργολικός κόλπος να μετατραπεί σε νεκρά θάλασσα.

Τελευταία με την ανεξέλεγκτη ρίψη των αποβλήτων των χυμοποιίων, η μονάδα ουσιαστικά βγήκε εκτός λειτουργίας,δημιουργώντας  από τη μια αυτή την αποπνικτική δυσοσμία στην ατμόσφαιρα και από την άλλη, όλα τα λύματα διοχετεύονται ακάθαρτα στην παραλία του υγροβιότοπου και στον Αργολικό κόλπο.

Η πρόληψη, τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των δημοτών δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επιτακτική ανάγκη. Δεν θα επιτρέψουμε η αδιαφορία των δημοτικών – περιφερειακών αρχών, η πολιτική των εκάτοστε κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως έναν ακόμα παράγοντα παραγωγής κέρδους για τις επιχειρήσεις, να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό μας επίπεδο.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΛΟΝΤΟΣ

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕ ΠΑΙΖΟΥΜΕ»

Ακολουθήστε το www.anagnostis.org στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο www.anagnostis.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button