home design 800x400
home design 1170Χ320

Νέος εκλογικός νόμος: Τι αλλάζει στην τοπική αυτοδιοίκηση – Πενταετής θητεία και εκλογή με 43%

Νέος εκλογικός νόμος: Τι αλλάζει στην τοπική αυτοδιοίκηση - Πενταετής θητεία και εκλογή με 43%

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Υπουργός Αναπληρωτής Στέλιος Πέτσας παρουσίασαν στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών Αρχών.

Τα βασικά σημεία του νέου εκλογικού συστήματος, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 είναι:

  • Επαναφέρεται η πενταετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
  • Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
  • Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
  • Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών», η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
  • Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων. Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.

Ικανοποίηση Νίκα

Οι μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, ο νέος εκλογικός νόμος και εν γένει αυτοδιοικητικά θέματα απασχόλησαν την μακρά συνάντηση που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της επιτροπής θεσμών της ΕΝΠΕ- είχε σήμερα Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Ο περιφερειάρχης, ο οποίος δήλωσε εξαιρετικά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης -η οποία θα επαναληφθεί σύντομα-, έθεσε στον υπουργό μεταξύ άλλων τα θέματα δυσλειτουργίας που το υφιστάμενο σήμερα θεσμικό πλαίσιο προκαλεί στις Περιφέρειες, ιδιαίτερα σε όσες δεν έχουν πλειοψηφία στο Περιφερειακό τους Συμβούλιο, με συνέπεια να προκύπτουν δυσχέρειες στην ουσιαστική λειτουργία τους.

“Εξαιρετικά ευχαριστημένος” δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας από την συνάντησή του σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη

 

Ως Επιτροπή Θεσμών της ΕΝΠΕ, σημείωσε ο Π. Νίκας, έχουμε φτάσει στο σημείο της νομοτεχνικής επεξεργασίας σχετικά με το ποια σημεία του τωρινού θεσμικού πλαισίου πρέπει να μεταβληθούν.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι μεταξύ άλλων θεμάτων, ο περιφερειάρχης έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση στον υπουργό το ζήτημα της επιπλέον μοριοδότησης των κατοίκων της Μεγαλόπολης -όσον αφορά τους διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ-, για το οποίο ο Μ. Βορίδης διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τον Π. Νίκα ότι θα γίνει πράξη.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis