home design 800x400
home design 1170Χ320

Σεισμός: Η Αχαϊα χορεύει ακόμα στο ρυθμό του Εγκέλαδου και ξυπνά μνήμες του 1995

Σεισμός στο Αίγιο 13 Ιανουαρίου 2021

Στον ρυθμό των ρίχτερ χορεύει η ευρύτερη περιοχή του Αιγίου και της Ναυπάκτου, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μετά το τριπλό χτύπημα του εγκέλαδου. Οι σεισμικές δονήσεις που η ισχυρότερη εξ αυτών σημειώθηκε 00.09 ξημερώματα Τετάρτης και είχε μέγεθος 4.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ανησυχώντας τους κατοίκους.

Αμέσως μετά ακολούθησαν πάνω από 40 δονήσεις μέσα σε μια ώρα, και δεκάδες ακόμα χθες Τετάρτη αλλά και σήμερα Πέμπτη 14/01. Από την πλευρά τους, όμως οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία και καθησυχάζουν, ενώ παρακολουθούν το φαινόμενο. 

Παρόλα αυτά ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του  “Γεωδυναμικού Ινστιτούτου” Άκης Τσελέντης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Patrastimes.gr μίλησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και επεσήμανε, πως ο σεισμός προερχόταν από μία περιοχή του Κορινθιακού η οποία είναι διεγερμένη το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας παράλληλα,  ότι η εκτόνωση του φαινομένου θα διαρκέσει για δεκαπέντε ημέρες ακόμα, ενώ δεν απέκλεισε να σημειωθεί το φαινόμενο του ‘ακορντεόν”.

Σε μία τέτοια περίπτωση – είπε ο κ. Τσελέντης  – θα έχουμε ένα νέο γεγονός και μία ανάλογη για ημέρες μετασεισμική ακολουθία.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι σεισμοί αυτοί από το συγκεκριμένο επίκεντρο γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην Πάτρα , ανέφερε, ότι αυτό προκαλείται από την κατεύθυνση που δίνει στα σεισμικά ‘κύματα’ το συγκεκριμένο ρήγμα.

Ο κ. Τσελέντης πρόσθεσε πως θεωρεί απειροελάχιστο το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη δραστηριότητα και το συγκεκριμένο ρήγμα να ενεργοποιήσει άλλα μεγάλα ρήγματα, τα οποία θα έδιναν δόνηση μεγαλύτερης έντασης.

Ο Καθηγητής Κώστας Παπαζάχος

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλου, ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται επί του παρόντος ομαλά, ενώ σημείωσε πως θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα για αρκετές ακόμα ημέρες.

Ωστόσο εξέφρασε προβληματισμό για το πως θα αντιδράσει το παρακείμενο ρήγμα που έδωσε το 1995 το μεγάλο σεισμό του Αιγίου, αν και επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο θέμα.
 

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis