home design 1800x300 (banner)
ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Δύο Βασίληδες σε Αργολίδα και Σπάρτη – Ποιος επικεφαλής παράταξης ζήτησε rapid test σε όλους

Η συνεργασία της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της με τον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες δομές υγείας θα είναι πλήρης και συνεχής. Αυτό σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μετά την ανακοίνωση για το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στον Δήμο Σπάρτης, από τα ξημερώματα αύριο Πέμπτη 14 μέχρι και τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας 18 του μήνα, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στις δύο αυτές περιοχές μεταβαίνουν την Πέμπτη, τόσο ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γιατρός δημόσιας υγείας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, όσο και ο γενικός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βασίλης Χαντζής.

Τατούλης: Nα γίνουν rapid test στο σύνολο του πληθυσμού της Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης

Η παράταξη “Νέα Πελοπόννησος” του Πέτρου Τατούλη σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις με το σκληρό lockdown σε Αργολίδα και Σπάρτη, σημειώνει:

«Η σκληρή πραγματικότητα ήρθε να αποκαλύψει τη μεγάλη επικινδυνότητα και την ανικανότητα του κ. Νίκα σε ό,τι αφορά την ευθύνη της Περιφέρειας για τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν το σοβαρό κίνδυνο Δημόσιας Υγείας από τη διασπορά της νόσου Covid-19.

Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στη συζήτηση του θέματος για τον Covid-19, η παράταξη μας έθεσε στην Περιφερειακή Αρχή συγκεκριμένα ζητήματα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας της χαλαρής αντιμετώπισης που έχει ο κ.Νίκας στο συγκεκριμένο θέμα. Και ενώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ.Νίκας «πανηγύριζε» λέγοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για το λόγο αυτό δεν έχει πολλά κρούσματα, σήμερα ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) ότι δύο περιοχές της Πελοποννήσου, τίθενται από αύριο τα ξημερώματα σε αυστηρό lockdown, λόγω της ραγδαίας αύξησης στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων εφτά ημερών.

Με προσωπική ευθύνη του κ. Νίκα, εκφράζοντας την άποψη ότι «Στρατηγός» είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θέλοντας να αποποιηθεί κάθε ευθύνη που του ανήκει, απαξίωσε τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, η οποία διαθέτει έμπειρα και ικανά στελέχη. Ο κ.Περιφερειάρχης αντί να δώσει εντολή στο Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής και σε θέματα Υγείας και σε θέματα Πρόνοιας, μετέτρεψε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας σε «κομπάρσους» του ΕΟΔΥ.

Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι του κ.Νίκα περιορίστηκαν στο να  μοιράζουν «δωράκια» από μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και στη συνέχεια να δημοσιοποιούν φωτογραφίες για να δείξουν δήθεν τη μεγάλη προσφορά της Περιφέρειας.

Εικόνες εντυπωσιασμού, παρακμής και ντροπής!

Παρότι ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας τις τελευταίες κυρίως ημέρες εκφράζει δημόσια την ανησυχία του για σίγουρη αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Νίκας κάνει τον «Kινέζο» και συνεχίζει το μεγάλο παραμύθι του.

Τι συνέβη στο Δήμο Σπάρτης; Έγινε ιχνηλάτηση και τα απαραίτητα rapid test σε δομές που παρουσιάστηκαν πολλά κρούσματα;

Στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Αργολίδας όπου από τηn πρώτη στιγμή διεφάνη ο μεγάλος κίνδυνος της διασποράς, πόσα rapid test έγιναν στο σύνολο του πληθυσμού; Ποια είναι η πραγματική εικόνα των κρουσμάτων στις δύο αυτές περιοχές;

Γνωρίζει ο κ. Περιφερειάρχης τις αρμοδιότητες βάσει του νομοθετικού πλαισίου της πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας;

Ζητάμε άμεσα επιδημιολογική επιτήρηση με rapid test στο σύνολο του πληθυσμού της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Εκφράζουμε δημόσια την έντονη δυσαρέσκεια μας για την καθυστέρηση επιβολής αυστηρών μέτρων στις συγκεκριμένες περιοχές εκ μέρους του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων καθώς και την έντονη απορία μας γιατί το αυστηρό lockdown πρέπει να επεκταθεί στην Αργολίδα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας;

Εντύπωση μας προκαλούν οι αριθμοί των κρουσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες από τον ΕΟΔΥ στην Πελοπόννησο, με δεδομένο ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν από τις τοπικές κοινωνίες μιλούν για πολύ περισσότερα κρούσματα!

Οι προχειρότητες καθώς και η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση θεμάτων Δημόσιας Υγείας σε περίοδο πανδημίας, αποτελούν πολιτική εγκληματική πράξη εκ μέρους των διοικούντων, γιατί συμβάλλουν καθοριστικά στις συνωμοσιολογίες, στην αμφισβήτηση από την κοινωνία και στην άρνηση των πολιτών να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Γόντικας: Ποιος φταίει για το lockdown

Δήλωση του Νίκου Γόντικα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΠεΣυ Πελοποννήσου

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για αυστηρότερο lockdown από τις 6 π.μ. αύριο Πέμπτη 14 Γενάρη και μέχρι τις 18 Γενάρη στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στο δήμο Σπάρτης, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Η κυβέρνηση, παρ’ ότι από την αρχή της πανδημίας με έμφαση θέταμε το ζήτημα της λήψης ουσιαστικών μέτρων πρόληψης από τη μια και θωράκισης του συστήματος υγείας από την άλλη, επέμενε προκειμένου να καλύψει τις δικές της ευθύνες στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Και πρόσφατα τα συνδικάτα έθεταν το ζήτημα του κινδύνου να ξεφύγει η κατάσταση τόσο στην Αργολίδα όσο και στη Λακωνία αλλά και γενικότερα στην περιφέρεια, αφού δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο που να στοχεύει στον περιορισμό του κινδύνου σε χώρους δουλειάς, (συσκευαστήρια, ιχθυοτροφεία κλπ), ή σε δομές που  χρειάζονται αυξημένη φροντίδα όπως δομές φιλοξενίας προσφύγων, καταυλισμούς ΡΟΜΆ, προνοιακά ιδρύματα κλπ. Όσο δε για την ενίσχυση  των δομών υγείας όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν αλλά στον προϋπολογισμό του 2021 πετσοκόβονται και άλλο οι ήδη κουτσουρεμένες δαπάνες ιδιαίτερα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ευθύνες έχουν και οι δημοτικές και περιφερειακή αρχές γιατί όχι μόνο δεν διεκδίκησαν τέτοια μέτρα αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση και ωραιοποιούν την κατάσταση.

Επειδή δεν φτάνει το lockdown πέντε ημερών όσο σκληρό και να είναι, καλούμε έστω και τώρα την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

  • Να στελεχωθούν πλήρως με μόνιμο προσωπικό και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό τα Νοσοκομεία και οι δομές Υγείας της περιφέρειας. Να λειτουργήσει κάθε δομή Υγείας για την απαραίτητη διενέργεια τεστ και εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό.
  • Να παρθούν με κρατική ευθύνη όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, καταυλισμούς ΡΟΜΑ, προνοιακά ιδρύματα κλπ.
  • Να στελεχωθούν πλήρως τα αρμόδια τμήματα της Τεχνικής Επιθεώρησης, ώστε να πυκνώσουν οι αυστηροί έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς.
  • Λειτουργία των σχολικών μονάδων με 15μελή τμήματα, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, τακτικές απολυμάνσεις.
  • Ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που τίθενται εκτός εργασίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες,  να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για την προάσπιση της υγείας του λαού».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε ακόμα

Back to top button