home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρχείοΚόσμος

Τέσσερις νεκροί και χάος στις ΗΠΑ

Άλαλη και παγωμένη η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τα φοβερά γεγονότα που συμβαίνουν στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου. Όλα ξεκίνησαν από την ομιλία του Τραμπ στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, όπου απερίφραστα δήλωσε πως «δεν πρόκειται να παραδεχτούμε ποτέ ότι χάσαμε τις εκλογές», δίνοντας έτσι το “σύνθημα” για τα έκτροπα που ακολούθησαν. 

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ έγινε περίπου μία ώρα πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Κογκρέσου, για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Και γι’ αυτό ακριβώς ο Τραμπ αποπειράθηκε να χειραγωγήσει τους οπαδούς του, γνωρίζοντας ότι η ματαίωση της συνεδρίασης θα μπορούσε να αναβάλει ή και να ματαιώσει, ει δυνατόν, την έξωσή του από το Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στον αντιπρόεδρό του, τον Μάικ Πενς, ο οποίος ως εκ του θεσμικού του ρόλου είναι αυτός που επιβλέπει τη διαδικασία οριστικής πιστοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος. «Ελπίζω ότι ο Μάικ θα κάνει αυτό που πρέπει» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στο συγκεντρωμένο πλήθος. Τονίζοντας ότι «αν ο Μάικ κάνει αυτό που πρέπει, τότε κερδίζουμε τις εκλογές. Ένας από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της χώρας μας, μου έχει πει ότι οι εκλογές μπορούν να ακυρωθούν εάν ο Πενς κάνει χρήση του δικαιώματός του ως αντιπροέδρου».

Αυτό που ζητά ο Τραμπ, είναι επανακαταμέτρηση των ψήφων, καθώς θεωρεί ότι υπήρξε νοθεία υπέρ του Μπάιντεν. Η διαδικασία αυτή δεν έχει κανένα προηγούμενο στις ΗΠΑ, κάτι που ο Πενς γνωρίζει πολύ καλά και φέρεται να το έχει καταστήσει σαφές και στον ίδιον τον Τραμπ. Ο Μάικ Πενς έχει την πεποίθηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανατραπεί και ότι, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτός που θα μπορούσε βάλει την πατρίδα του σε μια τόσο μεγάλη πολιτική περιπέτεια, απλώς επειδή έτσι το θέλησε ο Τραμπ.

Η άρνηση του Πενς απογοήτευσε τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που αποτυπώθηκε στο Twitter αμέσως: «Ο Μάικ Πενς δεν είχε τα κότσια να κάνει αυτό που έπρεπε για να προστατεύσει την Πατρίδα και το Σύνταγμά μας, δίνοντας στις Πολιτείες την ευκαιρία να πιστοποιήσουν μια διορθωμένη δέσμη γεγονότων, όχι τα πλαστογραφημένα ή ανακριβή στοιχεία που τους είχαν ζητηθεί προηγουμένως. Οι ΗΠΑ απαιτούν την αλήθεια!» έγραψε ο Τραμπ.

Αμέσως μετά από αυτή την αλληλουχία γεγονότων εκδηλώθηκε η εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο σοκάροντας τον πλανήτη. 

 

Τέσσερις νεκροί, δεκάδες συλλήψεις

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι 4 οι νεκροί κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο. Μία γυναίκα, η οποία πυροβολήθηκε από αστυνομικό και τρεις ακόμα που είχαν τραυματιστεί και κατέληξαν σε νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Ουάσινγκτον. Διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα. Πρόσθεσε ότι 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

usa εισβολή στο Καπιτώλιο

Οι 47 από τις 52 συλλήψεις έγιναν εξαιτίας της παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τις 26 από αυτές να γίνονται στον χώρο του Καπιτωλίου. Αρκετά άλλα πρόσωπα συνελήφθησαν επειδή οπλοφορούσαν, χωρίς να διαθέτουν άδεια ή επειδή τα όπλα τους είναι απαγορευμένα. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ Μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Ζητούν την καθαίρεση του Τραμπ

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία άμεσα. Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέσθηκαν ανώνυμες πηγές. Όμως καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS.

Αιρετοί αξιωματούχοι και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν έτσι επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας». Γι’ αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020». Η έγκυρη Washington Post στρέφεται κι αυτή προς την ίδια κατεύθυνση. Κατά τους αρθρογράφους της, «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας» που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «απέδειξε πως αντιπροσωπευει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, πρέπει να απομακρυνθεί», προσθέτουν.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button