home design 800x400
home design 1170Χ320

Πεζοπορία στα Δολιανά: Βουνό, δροσιά και φύση!

doliana_01

Ο γραφικός οικισμός των Άνω Δολιανών, σκαρφαλωμένος στα 1005 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Τρίπολη, 80 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα και 200 χιλιομέτρων από την Αθήνα. 

Παρουσιάζει πλούσια φυσική και οικιστική ομορφιά, με κατάφυτες ρεματιές και πετρόχτιστα σπίτια πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον. Ο πληθυσμός του, που ανθούσε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες μειώνεται τα τελευταία χρόνια και αριθμεί 10 κατοίκους το χειμώνα και 200 περίπου το καλοκαίρι.

Σας καλούμε λοιπόν σε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα. Να περπατήσουμε από τα Άνω Δολιανά και, διαμέσου της ρεματιάς του Αγιάννη, να φτάσουμε στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου.

Η πεζοπορική διαδρομή στη ρεματιά του Αγιάννη ξεκινάει από τον ξενώνα του χωριού και ακολουθεί αρχικά μονοπάτι δίπλα στο ρυάκι.

Θα περπατήσουμε ακούγοντας τον ήχο των ξερών φύλλων κάτω από τα βήματά μας και, αν κάνουμε αρκετή ησυχία, θα ακούσουμε τον ήχο που κάνουν καθώς αποχωρίζονται από τα κλαδιά.

Στη συνέχεια θα μπούμε στην ξερή κοίτη του ποταμού, θα συναντήσουμε τα ερείπια εγκαταλειμμένων νερόμυλων και θα μιλήσουμε για την χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και για την ιστορία, τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής.

Μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα εύκολης πεζοπορίας θα φτάσουμε στο ξωκλήσι της Παναγίας της Κουβλιώτισσας κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια και τις καρυδιές και από εκεί, μετά από 2 χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου θα καταλήξουμε στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου.

Η περιοχή «Κούβλι» αποτελεί την νοτιοανατολική κατάληξη του οροπεδίου της Τρίπολης. Από εκεί αρχίζει να ορθώνεται ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, με πρώτο χωριό που συναντάμε να είναι τα Άνω Δολιανά.

Στην περιοχή τα παλιότερα χρόνια καλλιεργούνταν αμπέλια, γι’ αυτό και σε όλη σχεδόν την έκταση συναντιούνται πολυάριθμοι λινοί, πέτρινα χτίσματα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπου γινόταν κατευθείαν το πάτημα των σταφυλιών.

Για μια περίοδο η καλλιέργεια της αμπέλου εγκαταλείφθηκε για να αφιερωθεί ο κάμπος σχεδόν αποκλειστικά στην καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων.

Τα τελευταία χρόνια η αμπελοκαλλιέργεια κυριαρχεί και πάλι, με κέντρο της δραστηριότητας το οινοποιείο του Κτήματος Τσέλεπου, το οποίο είναι χτισμένο μέσα σε μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα 300 στρεμμάτων και είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

Αφού περιπλανηθούμε για λίγο ανάμεσα στους αμπελώνες, θα καταλήξουμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για πικ νικ στην αυλή ενός πλήρως αναπαλαιωμένου και επιβλητικού νερόμυλου. Του ονομαστού Κοκκινόμυλου, που έχει δώσει και το όνομα σε ένα από τα εκλεκτά κρασιά του Κτήματος.

Εκεί θα ξεκουραστούμε και γεμάτοι όμορφες εικόνες, αναζωογονημένοι θα πάρουμε το δρόμο  της επιστροφής!

Δείτε το βίντεο: 

 

Φωτογραφίες και βίντεο από το discoverkynouria.gr τον επίσημο τουριστικό ιστότοπο του δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis