home design 800x400
home design 1170Χ320

H τέχνη του ευγνωμωνείν

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

1 σχόλιο στο H τέχνη του ευγνωμωνείν
ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Η ευγνωμοσύνη είναι πληρότητα, είναι μια βαθιά συνειδητοποίηση μιας ουσιαστικής εξελικτικής κατάστασης της ψυχής. Είναι ένα συναίσθημα που μας οδηγεί σταδιακά στην ευτυχία, την χαρά, το αίσθημα προσωπικής γαλήνης και της ηρεμίας του νου. Μέσω της ευγνωμοσύνης αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά έχει αξία για εμάς και πως το εκφράζουμε. 

Ουσιαστικά αφορά τον τρόπο αντανάκλασης  του εσωτερικού μας κόσμου προς τα έξω και τον καθρεπτισμό των μυστικών συναισθημάτων μας και των σκέψεων που κάνουμε για τη ζωή, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο  αντιδρούμε σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας μας. Η ευγνωμοσύνη αποτελεί στάση και φιλοσοφία ζωής και διαμορφώνει την προσωπική μας αντίληψη και οπτική για τη ζωή.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας έχουμε άπειρους λόγους να πούμε «ευχαριστώ». Ανθρώπους που μας στηρίζουν και μας αγαπούν, έχουμε την οικογένεια μας, φίλους, υλικά αγαθά που μας  διευκολύνουν, εργασία, πλούτη, ένα ασφαλές μέρος να κοιμηθούμε, φαγητό, ελεύθερο χρόνο να κάνουμε ότι μας αρέσει. Έχουμε καθαρό αέρα, τον ήλιο, την θάλασσα. 

Όμως πρώτα ας κοιτάξουμε και λίγο μέσα μας.Σε όλα εκείνα τα συναισθήματα που μας ολοκληρώνουν, όπως η χαρά, η αγάπη, η ευτυχία, η ηρεμία. Έχουμε την υγεία και την καλή λειτουργία του σώματος και του μυαλού μας,  αυτό το θαυμάσιο δώρο της ζωής που σπάνια το αναγνωρίζουμε, δημιουργούμε καθημερινά με τη σκέψη μας, προσφέρουμε ότι έχουμε μέσα μας, βοηθάμε, θεραπεύουμε, σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους γύρω μας  και ζούμε την κάθε στιγμή της ζωής μας.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θεωρείται δεδομένο.

Η αξία που δίνουμε σε ότι έχουμε καθορίζει την εσωτερική μας αντίληψη για τη ζωή. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα ανώτερο συναίσθημα . Μας μαθαίνει να εκτιμάμε όλα όσα έχουμε στη ζωή μας χωρίς να τα θεωρούμε δεδομένα. Μας δείχνει έναν νέο τρόπο οπτικής όλων όσων συμβαίνουν στη ζωή μας, εστιασμένο σε ένα θετικό μοτίβο σκέψης και δράσης. Μας οδηγεί να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες εξελικτικότητας και να αλλάξουμε ριζικά σαν άνθρωποι. 

Η ευγνωμοσύνη είναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων που ικανοποιούνται και αποδέχονται όλα όσα έχουν έως τώρα στη ζωή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει  την άρνηση τους να αποκτήσουν περισσότερα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μάθει να εστιάζουν στην θετική πλευρά των καταστάσεων και είναι στη θέση να εκτιμήσουν όλα εκείνα που έρχονται στη ζωή τους χωρίς αρνητική διάθεση και στάση συμπεριφοράς. 

Η φύση μας είναι συνδεδεμένη με την πραγματική έννοια της ευγνωμοσύνης, καθώς μας αλλάζει την οπτική της εσωτερικής και εξωτερικής μας αντίληψης, πυροδοτεί τα κίνητρα μας και μας κινητοποιεί να κάνουμε θετικές σκέψεις, μας βοηθάει να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας και να έρθουμε πιο κοντά στους άλλους ανθρώπους. 

Ας εφαρμόσουμε έμπρακτα στην καθημερινότητα μας την ευγνωμοσύνη, και έτσι θα νιώθουμε κάθε μέρα και περισσότερο μια εσωτερική πληρότητα να μας πλημμυρίζει βρίσκοντας τις ισορροπίες μας.
 

Σχόλια

Ένα σχόλιο

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis