Ζέστη για δύο εβδομάδες: Τι λέει ο Κολυδάς για τον καιρό Ιούλιο

Ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς χαρτογραφεί τις επόμενες δύο εβδομάδες: θερμή ανατολική επέκταση, προσωρινή εξασθένηση του μελτεμιού και κορύφωση στα τέλη Ιουνίου. Οι πόλεις που θα επηρεαστούν περισσότερο και η πρόβλεψη για τον Ιούλιο.
Καύσωνας θερμόμετρο ζέστη

Έντονες καλοκαιρινές συνθήκες με αισθητή άνοδο θερμοκρασίας επιφυλάσσει το επόμενο δεκαπενθήμερο για την Ελλάδα, με κορύφωση ανάμεσα στις τελευταίες μέρες Ιουνίου και τις πρώτες μέρες Ιουλίου. Αυτή είναι η εκτίμηση του μετεωρολόγου Θεόδωρου Κολυδά, πρώην διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), που ανέλυσε τις επικείμενες συνθήκες σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για κλασικό καύσωνα τύπου «κατά μέτωπο» θερμής εισβολής. «Πρόκειται περισσότερο για μια ανατολική επέκταση του θερμού πεδίου προς την κεντρική Ευρώπη, την περιοχή των Άλπεων, την Ιταλία, την κεντρική Μεσόγειο και στη συνέχεια προς τα βόρεια και ανατολικά Βαλκάνια» εξηγεί ο Κολυδάς.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα στο επίκεντρο

Τα αστικά κέντρα θα αισθανθούν πιο έντονα τον χαρακτήρα της περιόδου. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα αναμένεται να καταγράψουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας θα ενισχύει την αίσθηση ζέστης πέρα από αυτό που δείχνουν τα θερμόμετρα.

Διαφήμιση

Ανακουφιστική μπορεί να αποβεί η επανενίσχυση του μελτεμιού, που, μετά από μια πρόσκαιρη εξασθένηση, αναμένεται να λειτουργήσει ανασχετικά, κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. «Στη χώρα μας θα έχουμε ζέστη, κατά τόπους αρκετά αισθητή, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά και στις πιο ευπαθείς θερμικά περιοχές, αλλά δεν διαφαίνεται προς το παρόν μια γενικευμένη και έντονη θερμή εισβολή τύπου ισχυρού καύσωνα» τονίζει ο Κολυδάς.

Θερμή και ξηρή η εικόνα, χωρίς σημαντική δροσιά στον ορίζοντα

Μετά τις αρχές Ιουλίου, η θερμοκρασία αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, χωρίς ωστόσο να φέρει αισθητή δροσιά στο άμεσο μέλλον. «Ο υετός στην περιοχή της Ελλάδας δεν εμφανίζεται οργανωμένος ή εκτεταμένος. Επομένως, δεν μιλάμε για αξιόλογη μεταβολή του καιρού, αλλά για θερμή και γενικά ξηρή περίοδο, με τοπικά φαινόμενα περιορισμένης σημασίας αν υπάρξουν» καταλήγει ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ.

Διαφήμιση

Για την Αργολίδα και γενικότερα την Πελοπόννησο, όπου η ηπειρωτική ενδοχώρα θερμαίνεται ταχύτερα, οι επόμενες εβδομάδες απαιτούν προσοχή, ιδίως για ευάλωτες ομάδες και εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις εδώ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis