Σημαντική εξέλιξη για τη Γορτυνία και το ιδιαίτερα επιβαρυμένο οδικό της δίκτυο καταγράφηκε στη χθεσινή σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστα Κατσαφάδου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και του Δημάρχου Γορτυνίας Ευστάθιου Κούλη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε η έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής. Το ποσό προορίζεται αποκλειστικά για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στον οδικό άξονα Βυτίνα – Λαγκάδια – Αρχαία Ολυμπία, έναν από τους σημαντικότερους δρόμους σύνδεσης της Γορτυνίας. Η σχετική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αποτέλεσμα της έντονης κινητοποίησης των Γορτύνιων στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και της συστηματικής διεκδίκησης που έχει αναπτύξει ο Δήμος Γορτυνίας το τελευταίο διάστημα, μέσα από συνεχείς επαφές, υπομνήματα και παρεμβάσεις προς τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια.
Η νέα χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στα 10 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και στην έκτακτη ενίσχυση των 1,5 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε πριν από 20 ημέρες για τον Δήμο Γορτυνίας, με στόχο την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Συνολικά, διαμορφώνεται πλέον ένα ενισχυμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο που επιτρέπει πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα της περιοχής.
Ωστόσο, για τον Δήμο Γορτυνίας η χθεσινή ανακοίνωση αποτελεί ένα ακόμη βήμα και όχι το τέλος της προσπάθειας. Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί ταχεία απορρόφηση των πόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών και έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό που θα οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις. Στο επίκεντρο των επόμενων διεκδικήσεων βρίσκεται η ανάγκη για παράκαμψη στον οδικό άξονα, μια παρέμβαση που θεωρείται κρίσιμη για την ασφάλεια και την απρόσκοπτη προσβασιμότητα της Γορτυνίας.
Κατά τη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Γορτυνίας εξέφρασε επίσης την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων και της Δημοτικής Αρχής, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα κανένα κυβερνητικό κλιμάκιο δεν έχει επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή, παρά το μέγεθος των προβλημάτων.
Οι επόμενες κινήσεις θα ανακοινωθούν την Κυριακή 28 Ιουνίου, στις 12:00, στο Πνευματικό Κέντρο Τροπαίων, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που έχει συγκαλέσει ο Δήμος Γορτυνίας. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που εξετάζονται περιλαμβάνονται, νέες επίσημες κινητοποιήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης, επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των έργων και θεσμική έναρξη της συζήτησης για ολοκληρωμένο οδικό άξονα της ΕΟ 74, από την παράκαμψη Λαγκαδίων έως το τμήμα της Ηλείας.
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η νέα χρηματοδότηση των 6 εκατομμυρίων ευρώ είναι το αποτέλεσμα μιας επίμονης και συγκροτημένης προσπάθειας. Είναι ένα θετικό βήμα. Ευχαριστούμε, όμως σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Η Γορτυνία δεν ζητά χάρες αλλά διεκδικεί το αυτονόητο: ασφάλεια στις μετακινήσεις και σεβασμό στην καθημερινότητα του πολίτη».











