Μια σημαντική διήμερη εκπαιδευτική και πολιτιστική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Δήμος Τρίπολης, φιλοξενώντας την εγνωσμένου κύρους ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας, Μαρία Ευθυμίου, για δύο στοχευμένες ομιλίες στα μέσα Μαΐου.
Η παρουσία της κορυφαίας ιστορικού στην αρκαδική πρωτεύουσα αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στην πορεία της χώρας μας, καθώς στο επίκεντρο των εισηγήσεών της θα βρεθούν οι ιστορικές τομές του ελληνικού κράτους, σε άρρηκτη σύνδεση με την εξέλιξη της εμπορικής ναυτιλίας.
Η κεντρική ομιλία στο Μαλλιαροπούλειο
Η πρώτη, ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση, έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 12 Μαΐου, στις 20:00 το βράδυ.
Στον ιστορικό χώρο του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου, η κυρία Ευθυμίου θα αναλύσει τις κρίσιμες καμπές στη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στη δυναμική που ανέπτυξε ιστορικά η ελληνική εμπορική ναυτιλία, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και εθνική επιβίωση.
Ειδική δράση για τους μαθητές της Αρκαδίας
Η διάχυση της ιστορικής γνώσης στη νέα γενιά αποτελεί το δεύτερο σκέλος αυτής της πρωτοβουλίας. Το πρωί της Τετάρτης, 13 Μαΐου (10:00 π.μ.), ο Δήμος Τρίπολης, σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, διοργανώνει μια ειδικά σχεδιασμένη εκδήλωση για τους μαθητές των Λυκείων της πόλης.
Οι έφηβοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομότιμη καθηγήτρια να αναπτύσσει τη θεματική της παγκόσμιας, αλλά και της εγχώριας ναυτικής ιστορίας, συνδέοντας το παρελθόν με τις σύγχρονες προκλήσεις των θαλάσσιων δρόμων.
Ποια είναι η Μαρία Ευθυμίου
Γεννημένη στη Λάρισα το 1955, η Μαρία Ευθυμίου αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπητές φωνές στον χώρο της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Επί τέσσερις δεκαετίες (1981-2022), δίδαξε στο ΕΚΠΑ, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα της στους φοιτητές της.
Στο πλούσιο ακαδημαϊκό της έργο περιλαμβάνονται έξι ιστορικά βιβλία (ως συγγραφέας και επιμελήτρια) και περισσότερες από ογδόντα πέντε επιστημονικές μελέτες και άρθρα. Ωστόσο, η προσφορά που την έχει καταξιώσει στη συνείδηση του ευρύτερου κοινού ξεκίνησε το 2007. Έκτοτε, ταξιδεύει ακούραστα σε ολόκληρη την Ελλάδα, προσφέροντας δωρεάν κύκλους μαθημάτων παγκόσμιας και ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά, που ξεπερνούν πλέον τις 10.000 ώρες διδασκαλίας, έχουν προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
Αναγνωρίζοντας το πάθος και την προσφορά της, το 2013 της απονεμήθηκε το εξαιρετικά τιμητικό Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας (εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού).











