Επιστρέφουν οι αρχαιότεροι αθλητικοί και πολιτιστικοί αγώνες της Πελοποννήσου

Από 21 έως 27 Ιουλίου, οι Λύκαιοι Αγώνες φέρνουν αρχαίο θέατρο, μουσικές βραδιές, τιμητικές εκδηλώσεις και αγώνες στο ιστορικό Λύκαιον Όρος, στη Μεγαλόπολη.
olympus digital camera

Με φόντο το επιβλητικό Λύκαιον Όρος και την ιστορική πόλη της Μεγαλόπολης, επιστρέφει για 14η συνεχή χρονιά η Αναβίωση των Λυκαίων Αγώνων, από τις 21 έως τις 27 Ιουλίου.

Οι αγώνες, που τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αποτελούν έναν μοναδικό θεσμό που συνδυάζει αθλητισμό, πολιτισμό, ιστορική μνήμη και πνευματική καλλιέργεια.

Τη διοργάνωση φέρουν ο Δήμος Μεγαλόπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Καρυωτών Αρκαδίας «Ο Λύκαιος Δίας», με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου, ειδικά στο αθλητικό σκέλος.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • 21/07: Θεατρική παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη στον προαύλιο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης (21:00)
  • 23/07: Λαϊκή μουσική βραδιά στη Δ.Κ. Άνω Καρυών (21:00)
  • 24/07: Συναυλία του συγκροτήματος «Ωδική Βοήθεια» στην κεντρική πλατεία Μεγαλόπολης (21:00)
  • 25/07: Τιμητική εκδήλωση για τους αρχαιολόγους Μαίρη Βογιατζή, Άννα Καραπαναγιώτου και David Gillman Romano στη Δ.Κ. Λυκαίου
  • 26/07: Συναυλία «3.000 χρόνια Ελληνικής μουσικής» με το συγκρότημα «Λύραυλος» και τη Δημοτική Χορωδία Μεγαλόπολης στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (21:00)
  • 27/07: Τελετή αφής της φλόγας (07:00 π.μ.) στην κορυφή του Λυκαίου Όρους και έναρξη των Λυκαίων Αγώνων στο Αρχαίο Στάδιο (08:00 π.μ.)

Αναβίωση με νόημα και παγκόσμια απήχηση

Οι Λύκαιοι Αγώνες δεν είναι μόνο αθλητικό γεγονός, αλλά και πολιτιστικός και πνευματικός θεσμός που εστιάζει στο «ευ αγωνίζεσθαι», την ευγενή άμιλλα, την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρκαδίας.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλες τις ηλικίες, ενώ οι αγώνες παραμένουν στεφανίτες, χωρίς έπαθλα, με τους νικητές να στεφανώνονται με κλάδο αγριελιάς και να παραλαμβάνουν αναμνηστικά διπλώματα και χάλκινους τριποδίσκους.

Συνάντηση φορέων και κάλεσμα συμμετοχής

Προγραμματίζεται συνάντηση των φορέων της Μεγαλόπολης την Τρίτη 15 Ιουλίου, στις 19:30 στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης, με σκοπό τη μαζική συμμετοχή δημοτών και επισκεπτών.

Κατά τη συνάντηση θα παρουσιαστεί το πλήρες πρόγραμμα, θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό και το δελτίο συμμετοχής, ενώ θα γίνει και η επιλογή των Ιερειών των Λυκαίων.

Παράδοση και μέλλον στην ίδια τροχιά

Η διοργάνωση επαναφέρει στο προσκήνιο το μεγαλείο της Αρχαίας Λυκόσουρας, του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης και της Αρχαίας Τραπεζούντας, αναδεικνύοντας το φυσικό και αρχαιολογικό κάλλος της περιοχής.

Όπως έλεγε ο αείμνηστος Βασίλης Θ. Δερεχάνης: «Λύκαια – ιδανικό που υπερακοντίζει το ιστορικό παρελθόν και εκτοξεύεται στο μέλλον».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nova franchise 370x300
newsletter banner anagnostis