home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Επίδαυρος: Υποθαλάσσιοι σένσορες θα παρακολουθούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Τί είναι το πρόγραμμα TRIQUETRA και σε τί μπορεί να ωφελήσει της περιοχή της Επιδαύρου – Στην παρουσίασή του στην Αθήνα ο Χρόνης
Πρόγραμμα triquetra Επίδαυρος Τάσος Χρόνης

Υποθαλάσσιοι σένσορες αναμένεται να τοποθετηθούν στην περιοχή της Επιδαύρου για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα ύδατα. Η τοποθέτησή τους θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος TRIQUETRA, πρόγραμμα που εντάχθηκε στο Horizon με βαθμολογία 15/15 για την παρακολούθηση στα ύδατα, με άξονα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρώτη συνάντηση για την παρουσίαση και εκκίνηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Επιδαύρου Τάσου Χρόνη.

Στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν 6 χώρες με τα υπουργεία Πολιτισμού και τα Πανεπιστήμιά τους, αλλά και εταιρείες, είναι να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία που, θα μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην πολιτιστική κληρονομιά με στόχο να παραμείνει αναλλοίωτη. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ελβετία, Πολωνία και Γερμανία. Η χρηματοδότηση που έλαβε το πρόγραμμα είναι 4,5 εκ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής του 36 μήνες.

Με την ολοκλήρωσή του προγράμματος θα έχουν τοποθετηθεί σένσορες για την άντληση δεδομένων και την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα ύδατα (σε θάλασσα, λίμνες, ή το νερό από το χιόνι που λιώνει). Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με δεδομένα που θα λαμβάνονται από δορυφόρους θα καταλήγουν σε μια πλατφόρμα και θα τα επεξεργάζεται αλγόριθμος που θα αναπτυχθεί ώστε να παρακολουθούνται και να μπορούν να προβλεφθούν οι επιπτώσεις τους, αλλά και να καθοδηγεί για μπορούν να προσδιοριστούν οι δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για να προστατευθούν τα μνημεία από τις αλλοιώσεις. Οι τρεις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι η υποθαλάσσια περιοχή της Επιδαύρου, η Αίγινα και η Βοιωτία, με την Επίδαυρο να ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους συμμετέχοντες του προγράμματος την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου.

Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, από το πρόγραμμα, δε  θα αξιοποιούνται μόνο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα είναι δυνατό να αξιοποιηθούν και με άλλους τρόπους, δημιουργώντας  δυνατότητες εσόδων για τους συμμετέχοντες.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis