home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η σπάθα του Στάικου Σταϊκόπουλου επέστρεψε στο Ναύπλιο 200 χρόνια μετά

Το σπαθί του απελευθερωτή του Παλαμηδίου και της πόλης από τους Τούρκους, ήρθε από την Τήνο όπου και φυλασσόταν μέχρι σήμερα – Τοποθετήθηκε σε ειδική προθήκη στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου μετά από ειδική τελετή.
Υποδοχή σπάθα Στάικος Σταϊκόπουλος Ναύπλιο

Το Ναύπλιο υποδέχθηκε σήμερα Κυριακή 20 Νοεμβρίου, το σπαθί του απελευθερωτή της πόλης Στάικου Σταϊκόπουλου, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από τη σημαδιακή κατάληψη του Παλαμηδίου τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822.

Η τελετή υποδοχής της σπάθας του ήρωα και απελευθερωτή του Ναυπλίου πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Αγίας Τριάδας στην Τήνο με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Αρματωμένοι Μωραΐτες».

Η σπάθα μεταφέρθηκε με στρατιωτικό τζιπ, συνοδεία αστυνομικών, από την είσοδο της πόλης επί της οδού Άργους αρχικά με κατεύθυνση τον ανδριάντα του Στάικου Σταϊκόπουλου στην Πύλη της Ξηράς, όπου και έγινε τελετή παράδοσης – παραλαβής στον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το άγαλμα.

Δείτε πλάνα από την υποδοχή της σπάθας στο χώρο που βρίσκεται ο ανδριάντας του Σταϊκόπουλου, στο παρακάτω βίντεο από την Mary Psarologos.

Τελικός προορισμός ήταν το πολεμικό μουσείο Ναυπλίου, όπου η σπάθα τοποθετήθηκε σε ειδική προθήκη και θα παραμείνει εκεί ως έκθεμα.

Να σημειωθεί πως το σπαθί του ο Στάικος Σταϊκόπουλος το είχε δωρίσει σε κάποιο παλικάρι κατά την εξορία και φυλάκισή του στην Τήνο. Με την πάροδο του χρόνου περιήλθε στην ιδιοκτησία του μικρού Μουσείου της Αγίας Τριάδας Τήνου και πλέον επιστρέφει εκεί που θα έπρεπε να ανήκει, στο Ναύπλιο.

Στάικος Σταϊκόπουλος
Ο ανδριάντας του Στάικου Σταϊκόπουλου στο Ναύπλιο

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis