Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το τελευταίο διάστημα σε αρκετά χωριά της Δυτικής Αχαΐας η παρουσία μεγάλων τσοπανόσκυλων που κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους, άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε σε μικρές ομάδες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και το dete.gr, το φαινόμενο φαίνεται να συνδέεται με το κλείσιμο παραγωγικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα ορισμένοι ιδιοκτήτες να έχουν αφήσει τα ζώα χωρίς επαρκή φροντίδα, σίτιση και επίβλεψη. Τα σκυλιά πλέον περιφέρονται ανεξέλεγκτα σε δημόσιους χώρους.
Η εικόνα αυτή έχει σημάνει «συναγερμό» στην τοπική κοινωνία, καθώς πρόκειται για μεγαλόσωμα ζώα, τα οποία εκ φύσεως λειτουργούν προστατευτικά και ενδέχεται να αντιδράσουν απρόβλεπτα, ιδίως όταν κινούνται σε αγέλες. Κάτοικοι εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια πεζών, παιδιών και οδηγών.
Το ζήτημα αναδεικνύει την ανάγκη για συντονισμό μεταξύ Δήμου, αρμόδιων υπηρεσιών και ιδιοκτητών ζώων, με στόχο την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ευζωία και την υπεύθυνη φύλαξη των σκύλων, αλλά και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.


















