Λαγοκέφαλος: Η ραγδαία εξάπλωση του τοξικού είδους πλήττει την αλιεία στην Αργολίδα

Απειλή για αλιείς, οικοσύστημα και δημόσια υγεία – Οικονομικές απώλειες και απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας.
λαγοκέφαλος-lagokefalos gemini generated image kx7wsykx7wsykx7w

Σε κατάσταση αυξανόμενης ανησυχίας βρίσκονται οι αλιείς της Αργολίδας, καθώς η ραγδαία εξάπλωση του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στον Αργολικό κόλπο έχει μετατραπεί σε σοβαρή απειλή για την τοπική αλιεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα και τη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για ένα άκρως τοξικό ψάρι, το οποίο εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, με την κλιματική κρίση να ευνοεί την εξάπλωσή του. Η παρουσία του διαταράσσει την οικολογική ισορροπία, εκτοπίζοντας γηγενή είδη και αλλοιώνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οικονομική ασφυξία για τους επαγγελματίες αλιείς

Σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων και κατοίκων της περιοχής, οι θάλασσες της Αργολίδας βρίσκονται πλέον υπό καθεστώς μόνιμης απειλής. Οι επαγγελματίες αλιείς δεν βλέπουν μόνο τα αλιεύματά τους να μειώνονται δραματικά, αλλά καλούνται και να επωμιστούν σημαντικές οικονομικές ζημιές.

Ο λαγοκέφαλος καταστρέφει δίχτυα, παραγάδια και αλιευτικό εξοπλισμό, ενώ συχνά καθιστά ακατάλληλα τα αλιεύματα. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρές απώλειες εισοδήματος, σε έναν κλάδο που ήδη δοκιμάζεται από το αυξημένο κόστος και τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα

Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, ο λαγοκέφαλος αποτελεί και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς περιέχει ισχυρή νευροτοξίνη (τετροδοτοξίνη), η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε περίπτωση κατανάλωσης.

Παράλληλα, η ανεξέλεγκτη παρουσία του απειλεί τη βιοποικιλότητα του Αργολικού κόλπου, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης

Παρότι το φαινόμενο της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες έχει επισημανθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, οι αλιείς καταγγέλλουν ότι ουσιαστικά μέτρα στήριξης και περιορισμού του προβλήματος δεν έχουν εφαρμοστεί.

Η ανάγκη για συνολική στρατηγική αντιμετώπισης, αξιοποίηση επιστημονικών προτάσεων και στοχευμένες δράσεις αλιείας του είδους θεωρείται πλέον επιτακτική, προκειμένου να προστατευτεί τόσο το εισόδημα των αλιέων όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Παρέμβαση Γ. Γαβρήλου στη Βουλή

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ερώτηση προς τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, ζητώντας άμεσα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου και τη στήριξη των ντόπιων αλιέων.

Η κοινοβουλευτική παρέμβαση έρχεται να αναδείξει ένα πρόβλημα που, όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες του κλάδου, δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται με γενικές αναφορές, αλλά απαιτεί άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις.

Σχόλια

artboard 9 banner
newsletter banner anagnostis