Πελοπόννησος: Στρατηγικός καταλύτης για έναν αυθεντικό και βιώσιμο ελληνικό τουρισμό

ΦΩΤΟ: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Με σαφές στίγμα, θεσμικό βάθος και καθαρή στρατηγική στόχευση, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Δημήτρης Πτωχός, ανέδειξε τον ρόλο των Περιφερειών ως καταλύτη για τη μετάβαση του ελληνικού τουρισμού σε ένα βιώσιμο, διαφοροποιημένο και αυθεντικό μοντέλο ανάπτυξης, στο 7ο συνέδριο «Ελληνικός Τουρισμός: Μια Εθνική Υπόθεση».

Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός ξεδίπλωσε το ολοκληρωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο χτίζεται η τουριστική στρατηγική της Πελοποννήσου, θέτοντας ως αφετηρία τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις σύγχρονες υποδομές και τη θεσμική οργάνωση. Όπως υπογράμμισε, «προχωράμε στη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, καλύπτοντας ένα διαχρονικό κενό, ενώ πλέον διαθέτουμε με το νέο μας brand ενιαία ταυτότητα», ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διαφοροποιούν το προϊόν και δημιουργούν προστιθέμενη αξία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη προσαρμογής της τουριστικής πολιτικής στις πραγματικές ανάγκες κάθε Περιφέρειας. «Δεν είμαστε όλοι στην ίδια ταχύτητα και δεν έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά. Κάθε Περιφέρεια χαράσσει τη στρατηγική της με βάση την ταυτότητά της και τον στόχο που θέτει», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι οι Περιφέρειες, ως θεσμός, διαθέτουν το κατάλληλο μέγεθος και τα εργαλεία για να υλοποιήσουν ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Αναφερόμενος στις στρατηγικές προτεραιότητες της Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης στάθηκε στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ειδικά σε περιοχές αυξημένης τουριστικής πίεσης, στη δημιουργία ειδικών χωροταξικών εργαλείων όπου απαιτείται, αλλά και στην ανάπτυξη εμβληματικών πρωτοβουλιών όπως έγινε με το Peloponnese Trails, ένα από τα μεγαλύτερα οργανωμένα δίκτυα μονοπατιών διεθνώς. «Συνδέουμε το φυσικό περιβάλλον, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό για να δημιουργήσουμε βιωματικές εμπειρίες και όχι απλώς κλασικά τουριστικά πακέτα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Oι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να είναι ο πυρήνας μιας νέας, ώριμης και πολυδιάστατης τουριστικής ανάπτυξης, που επενδύει στην αυθεντικότητα, τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη αξία για τις τοπικές κοινωνίες», ήταν το κεντρικό μήνυμα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). O Χριστόδουλος Τοψίδης, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η Βίκυ Χατζηβασιλείου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Δημήτρης Φραγκάκης, πρόεδρος στη Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε. , οι οποίοι ανέδειξαν επιμέρους πτυχές της περιφερειακής διάστασης του τουρισμού.

Από τον Άκης Γκάτζιος

Ο Άκης (Αναστάσιος) Γκάτζιος είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος με πολυετή και καταξιωμένη πορεία στα ελληνικά ΜΜΕ από το 1991. Ως εκδότης της εφημερίδας «Αναγνώστης Πελοποννήσου» (από το 1997) και του anagnostis.org, αποτελεί μια από τις πιο έγκυρες φωνές στον περιφερειακό τύπο και την ενημέρωση στην Ανατολική Πελοπόννησο. Η δημοσιογραφική του διαδρομή περιλαμβάνει συνεργασίες με κορυφαίους ενημερωτικούς οργανισμούς πανελλαδικής εμβέλειας, όπως: Τηλεόραση: MEGA Channel (1990 – 2011). Εφημερίδες: «Έθνος» (2009 – 2013) και «Μεσημβρινή» (1991 – 1994). Διαθέτει εκτενή εμπειρία στην αρχισυνταξία περιφερειακών εντύπων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ η εξειδίκευσή του εκτείνεται από το ελεύθερο ρεπορτάζ έως την παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου και τη διαχείριση ψηφιακών μέσων. Με συνεχή παρουσία στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, ο Άκης Γκάτζιος εξειδικεύεται στο ευρωπαϊκό ρεπορτάζ, καλύπτοντας θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει συμμετάσχει σε εξειδικευμένα σεμινάρια (Data Journalism, Ε.Ε. και Απασχόληση) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας (ECI) και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Έχει επιμεληθεί και συγγράψει σημαντικές εκδόσεις που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Αργολίδας («Αργολίδα – Εναλλακτικές Διαδρομές», «Όταν η πίστη συναντά την Ιστορία»). Για την προσφορά του στον πολιτισμό, τιμήθηκε το 2007 με το Βραβείο Πολιτισμού από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ). Στην παρούσα σελίδα φιλοξενούνται τα ενυπόγραφα κείμενα και οι αναλύσεις του δημοσιογράφου. Για να ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες ειδήσεις και τα ρεπορτάζ που αφορούν τον Άκη Γκάτζιο, μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ενότητα ενημέρωσης του site μας.

Exit mobile version